بعداز اینکه وعدة عظیم پروردگار بر بندگان مطیع و منقاد معلوم شد، این حقیقت روشن می­شود که خداوند متعال درواقع می­خواهد بندگانش را متوجه کند که جایگاه شما در کنار اهل­بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِم­السَّلام) است. جايگاه شما در کنار انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّیقین و شهداء و صالحان است. ای جوان! جایگاه تو در کنار مادرت حضرت فاطمه(سَّلام­الله­عَلَيهِا­) است؛ جای تو در کنار پدرت حضرت امیرالمؤمنین علی(عَلَيهِ­السَّلام) است و تکالیفی که خدای سبحان مقرّر فرموده، ابزار رسیدن به این جایگاه عظیم می­باشد. به عبارت دیگر، اطاعت از پروردگار، زمینة همنشینی با انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّیقین و شهداء و صالحين را فراهم می­آورد.

     انسان­ها به میزان سلم و تسلیم، به یکی از این گروه­ها، اعم از انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّیقین و شهداء و صالحان می­پیوندند. امّا بعضی مطیعان، درجات قرب و کمالشان در آن مرتبه­ای است که به تمام این چهار گروه ملحق می­شوند و برخی به گروهی از آنـان ملحق می­گردند. از اینرو، درجات عبودیّت، درجات همنشینی را تعیین می­کند. اگر انسان ابزار قرب را که عبارت است از تسلیم و انقیاد و اطاعت و انجام فرایض و پرهیز از محرّمات، فراهم آوَرَد و مراتب کمالش بالاتر رود، جایگاهش در کنار آن چهار گروه می­باشد.

     پس معلوم می­شود که انسان خلق شده تا زینت بهشت برین و فردوس اعلی شود. امّا اگر در اثر سوءاختیار، جایگاه و مسیر او برگردد، به جای اهل سعادت و همنشینی با انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّيقين و شهداء و صالحان، به سراشیبی اشقیاء می­افتد و به ذلّت و شقاوت ابدی دچار می­شود و چنین کسی با سوءاختیار خود از سعادت به شقاوت منحرف شده است. خداوند متعال به تعداد تمام انسانها در بهشت جایگاه دارد و وقتی کسی در اثر سوء اختیار، مسیرش را به سراشیبی شقاوت تغییر داد، جایش خالی می­ماند. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) در روایتی می­فرمايند: «حق تعالی هيچ کس را خلق نفرموده مگر آنکه منزلی در بهشت و منزلی در جهنّم برايش قرار داده است، پس چون اهل بهشت در بهشت و اهل جهنّم در جهنّم ساکن می­شوند، منادی، اهل بهشت را صدا می­زند که: به سوی جهنّم نظر کنيد، پس به سوی جهنّم نظر می­کنند و منزلهای خود را را در جهنّم می­بينند کـه اين منزلی است کـه اگر معصيت الهی می­کرديد، داخل اين منازل می­شديد، پس ايشان را آنچنان فرح و شادی روی می­دهد که اگر مرگ در بهشت باشد، از شادی آنکه از چنين عذابی نجات يافته­اند، بميرند، پس منادی، اهل جهنّم را ندا می­کند که به جانب بالا نظر کنيد، چون نظر کنند، منازل خود را در بهشت و نعمتهايی که در آنجا مقرّر شده ببينند، به ايشان بگويند که اگر اطاعت الهی می­کرديد، اين منازل در اختيار شما بود، پس ايشان را اندوهی فرا می­گيرد که اگر مرگ باشد، بميرند، پس منازل اهل جهنّم را در بهشت به نيکوکاران دهند و منازل اهل بهشت را در جهنّم به بدکاران دهند»[1].

     بنابراین شایسته است که یک بررسی در پروندة اعمال خود نمائیم و توجّه کنیم که در کدام­یک از وظایف و تکالیف خود، سستی داشته­ایم؟ آیا در مورد نماز سهل­انگار بوده­ایم، یا در امر حجاب اهتمام کافی نداشته­ایم یا در ادای حقوق پدر و مادر یا همسر و فرزندان سُستی ورزیده­ایم، آنها را جبران و اصلاح نمائیم؛ چراکه بالاترین وسیله­ای که توفیق همنشینی با انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّیقین و شهداء و صالحان را فراهم می­آورد، اجتناب از محرّمات و انجام واجبات است. حضرت امام سجّاد(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «مَنْ عَمِلَ بِمَا افْتَرَضَ اللهُ فَهُوَ مِنْ اَعْبَدِ النّاس‏»[2] کسی که به واجبات الهی اهتمام داشته باشد، او از جملة بنده­ترینِ انسان­هاست. خداوند متعال گوهر ایمان را که جوهرة الهی و ودیعة ربّانی است، به بندگانش اِنعام فرموده و وظیفة بنده است که آن را پاک و سالم تحویل پروردگار دهد.

 

1- به نقل از کتاب منازل­الآخرة، نوشتة شيخ عبّاس قمی

2- بحارالانوار، ج67، ص257