همانطور که در مورد دو آیة شریفه هفتاد و هشت و هفتاد و نه استفاده شد، مردم در برابر حوادث و مشکلات و مصائب و رویدادهای زندگی، دارای نگاه­های مختلفی هستند، اهل حقّ همیشه خود را مسئول می­دانند و اهل باطل همواره خود را طلبکار و دیگران را مقصّر می­دانند و به سحر و جادو و فالگیر و رمّال رجوع کرده و متوسّل می­شوند.

     بطور کلّی مشکلات دو دسته­اند: یک دسته امتحان الهیّه هستند و دستة دیگر جنبة کیفری دارند. حـال، مطلبی که قـابـل توجّه می­باشد، این است که: گرچه مؤمنان وظیفه دارند که به هنگام مصائب و مشکـلات، توجّه نمایند کـه مشکلشان از کدام دسته می­باشد و به خودشان رجوع نمایند و تعقّل و تفکّر کنند که چه قصور و خطایی مرتکب شده­اند که گرفتار چنین مشکلی گشته­اند، لکن در برخورد با دیگران و مصائب و مشکلات آنان، کسی حقّ ندارد که آن را نتیجة قصور و کوتاهی طرف بداند و چنین قضاوتی، قضاوت نادرست می­باشد و در پیشگاه الهی مسئولیت دارد. سوءظن به دیگران از گناهان قلبی است و گفتن اینکه ببین چه کرده که به چنین مصیبتی گرفتار شده، شماتت می­باشد و مسئولیت سنگینی در پیشگاه الهی دارد. وقتی از وجود مقدّس امام سجاد(عَلَيهِ­السَّلام) سوال کردند که کدامیک از وقایع عاشورا برای شما سخت­تر بود، در پاسخ سه مرتبه فرمودند: «اَلشّام اَلشّام اَلشّام»[1]؛ چراکه آن بزرگواران در شام مورد شماتت قرار گرفتند.

     پس وقتی با مصائب و مشکلات دیگران مواجه می­شویم، به جای سوءظن و شماتت، شایسته است که حُسن­ظن داشته باشیم و آن را آزمون الهی و عامل ارتقاء مقام او بدانیم.

     سال­ها قبل، خانمی دچار سرطان زبان شده بود. در چنین مواردی ممکن است مردم گرفتار وسوسة شیطانی گردند و بگویند که ببین با این زبان چه­ها گفته که به چنین مرضی گرفتار شده است! درحالی که عروسشان، کمال رضایت را داشتند و بسیار از ایشان تعریف می­کردند.

     پس در هر حال کسی حقّ قضاوت عجولانه در مورد دیگران را ندارد و در صورت سوءظن و قضاوت نادرست، حقّ­النّاس بزرگی مرتکب می­شود. قضاوت کار دشواری است و یک قضاوت نادرست، عواقب بسيار سوء و مسئولیّت شدیدی در پیشگاه الهی دارد.

 

1- عنوان الکلام فشارکی، ص۱۱۸