خداوند متعال پس از بیان حق پدر و مادر و ارحام و خویشاوندان به بیان حقوق ایتام می­پردازد. بعد از توحید و خداشناسی و حق والدین و ارحام، ادای حق ایتام از مهمترین ارکان بّر بوده و رسیدگی به ایتام یکی از ابزار رسیدن به مقام ابرار می­باشد. که البته این امر، ایتام فقیر و غیرفقیر را شامل می­شود، لکن اگر یتیم، فقیر باشد، حق فقیر بودن هم اضافه می­گردد، همچنان که اگر یتیم از ارحام باشد، حق ارحام هم به آن افزوده می­گردد، همانطور که خداوند متعال می­فرماید: «يَتيماً ذٰا مَقْرَبَةٍ»[1].

     لازم به ذکر است که: در ادای حقوق ایتـامِ فقیر، تنها تأمین نیازمندی­های ظاهری آنان از جمله پوشاک و خوراک و مسکن، کافی نیست، بلکه نیاز­های روحی و عاطفی و معنوی یتیمان به مراتب بالاتر از نیازهای جسمانی آنان است. باتوجه به اینکه یتیم، از محبت پدر و مادر محروم شده، وظیفة مؤمنین است که کمبودهای عاطفی او را با بذل مهر و محبّت جبران نمایند. اگر یتیمان، از طرف مؤمنان از تغذیة روحی و عاطفی سالم برخوردار نگردند و نیازمندی­های عاطفی آنان تأمین نگردد و از لحاظ روحی گرسنه بمانند، این کمبودهای عاطفی عوارض سویی در شخصیّت آنان بر جای خواهد گذاشت و بالأخره این عواطفِ سرکوب ­شده و عُقده ­های درونی، به صورت دُمَل سر باز کرده و به نامساعدترین و ناهنجارترین صورت و احیاناً به صورت خطرناکی بروز و ظهور خواهد کرد. حضرت امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) می ­فرمایند: «مَنْ كَرُمَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ هانَتْ عَلَيْهِ شَهْوَتُهُ»[2] کسی که نَفْسَش کریم باشد، شهوات در نظرش خوار و خفیف می­گردد. اگر یتیم یا فرزندی مورد احترام قرار گیرد، شهوات و نفسانیّات در نظر او پائین می­آید و به نَفْس روحانی خود احترام قائل شده و دون شأن خود میداند که خود را به آلودگی گناه بیالاید. بنابراین بر مؤمنین وظیفه است که علاوه بر نیازهای ظاهری ایتام و فرزندان، نیازهای روحی و عاطفی آنان را نیز تأمین و جبران نمایند. علاوه بر خداوند متعال که در قرآن کریم دستورات فراوانی در تأمین حقوق ايتام بیان فرموده است، همانطور که خطاب به حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِه) می­فرماید: «اَلَمْ يَجِدْكَ يَتيماً فَآوٰی﴿6 ... فَاَمَّا الْيَتيمَ فَلا تَقْهَر﴿9»[3]، حضرات ائمه اطهار(عَلَيهِم­ السَّلام) و در رأس آنان وجود مقدس حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِه) نيز دستورات اکید و توصیه­ های فراوانی در مورد ايتام داشته­ اند. آن بزرگوار خود طعم یتیمی را چشیده بودند و یتیمان را چنان تکریم می­کردند که می­فرمودند: «اَحَبُّ بُيُوتِکُمْ اِلَی اللهِ بَيتٌ فيهِ يَتيمٌ مُكَرَّمٌ»[4] محبوبترینِ خانه­ های شما نزد خداوند، خانه ­ای است که در آن یتیمی مورد اکرام قرار گیرد. همچنین می­فرمودند: «اَنَا وَ كافِلُ الْيَتيمِ فِي الْجَنَّةِ...‏»[5] من و سرپرست يتيم با هم در بهشت هستيم. در حدیث دیگری از آن بزرگوار همین معنا با مضمون دیگری آمده است: «مَنْ اَحسَنَ اِلی يَتيمٍ اَوْ يَتيمَةٍ كُنتُ اَنَا وَ هُوَ فِى الجَنَّةِ كَهاتَينِ»[6] کسی که با پسر­بچة یتیم و یا دختربچة یتیم، نیکو رفتار کند، در بهشت من و او مانند این دو (انگشتِ به هم چسبیده) در کنار هم خواهیم بود. همچنین فرمودند: «اَتُحِبُّ اَنْ يَلينَ قَلبُکَ وَ تُدْرِكَ حاجَتَكَ؟ اِرْحَمِ الیَتیمَ وَامسَح رَاْسَهُ وَ اَطعِمهُ مِنْ طَعامِكَ يَلِنْ قَلبُکَ وَ تُدْرِكْ حاجَتَكَ‏»[7] آيا دوست دارى دلت نرم شود و حاجت خود بيابى؟ بر يتيم رحمت آور، وى را بنواز و از غذاى خويش به او بخوران تا دلت نرم شود و حاجت خود بيابى‏. حضرت ­امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) نیز می­فرمایند: «اى مردم، با يتيمان مردم محبت و نيكى داشته باشيد تا ديگران نسبت به يتيمان شما محبت داشته باشند».[8] رفتار و برخورد با یتیمان باید توأم با احترام و تکریم شخصيّت باشد، خداوند متعال در قرآن کریم، کسانی را که حق یتیمان را از لحاظ تأمین نیازهای روحی و جسمی، ادا نمی ­نمایند، بشدّت مبغوض داشته و مورد مذمّت قرار داده و می­فرماید: «فَذلِكَ الَّذی يَدُعُّ الْيَتيمَ»[9].

     در دین مبین اسلام نه تنها به تکریم شخصیت ایتام، بلکه بطور کلی به ابراز محبت و تکریم شخصیّت کودکان و اکرام آنان سفارش بسيار شده و مورد تأکید قرار گرفته است. «زمانی كه رسول ­اكرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) از سفرى مراجعت مي­فرمودند و در رهگذر با كودكان برخورد مي­كردند، به احترام آنها می ­ايستادند و بعضى را در بغل مي­گرفتند و بعضى را بر پشت و دوش خود سوار مي­كردند، و به اصحاب خويش مي­فرمودند: كودكان را بغل بگيريد و بر دوش خود بنشانيد، چراکه کودکان اين خاطرات شيرين را هرگز فراموش نمي­ نمايند»[10]. پس بر مادران و معلّمان محترم وظیفه است که در کنار تأمین نيازهای ظاهری فرزندان و متعلّمان، به  نيازهای روحی و معنوی و دینی آنان نیز توجه کرده و آنها را نيز تأمین نمایند.

     سابقاً استفاده شده است که قرآن کريم، کتاب جاودانی و جهانی است، ولذا اوامر و ارزش­های قرآنی مربوط به زمان معیّن و عصر مشخصی نیست و بر هر عصر و زمانی پیام دارد و مطالب آن تاریخ مصرف نداشته و همواره به روز است و الی یوم القیامه درس می­دهد و انسان تربیت می­کند و امروز نیز برای تربیت ما انسانها است و ما را مورد خطاب قرار می­دهد. بنابراین الیوم، آیات مربوط به یتیم نيز خطاب به ماست. به راستی با توجّه به آن همه اجر و فضیلتی که سرپرستی کنندة یتیم دارد، چرا ما نتوانیم از اجر سرپرستی ایتام و احسان و انفاق به آنان بهره­ مند گردیم؟ اگر خویشـاوندِ يتيم نداریم، بـه صورت­هـای دیگر می­توانیم از آن ­همه فیوضات و برکاتِ نیکی به ایتام، بهره­ مند گردیم. مراکز نگهداری یتیمان به نام «خانة کودک» در نقاط مختلف شهر تبریز قرار دارند. بخشی به نام شیرخوارگاه، از نوزاد تا شش­ساله را نگهداری می­کنند و بخشی دیگر از شش ­سالگی به بعد تا دوران دانشجویی را عهده دارند. با هماهنگی مسئولین این مراکز، می­توان مخارج روحی و جسمی یک یا چند یتیم را تقبل کرده و کودکان یتیم را شاد کنیم. سرپرستی یتیم را به چند صورت می­توانيم انجام دهيم، اگر امکان نگهداری مسقیم آنان برای ما وجود نداشت، می­توانيم با تهیّه هدایا و مواردِ مورد نیاز ایتام، به دیدار آنان رفته و آن­ها را شاد کنیم. همچنين اگر از منزل وسیع برخورداریم، می­توانیم از یتیمان دعوت به عمل آورده و در منزل از آنان پذیرایی کنیم. همچنین آنان که باغ یا امکنة تفریحی دارند، در کنار دعوت­ از خويشاوندان و اقربا، می­توانند روزی هم ايتام را به باغ دعوت کنند تا این افراد که مدت­ها در محیط محدود زندگی کرده­اند، بال و پر باز کرده و گشت و گذار کنند که در این صورت، هم در کنارِ زکات ظاهری باغ و امکنة تفریحی، زکات معنوی آن را پرداخته­ اند و هم دل ایتام را شاد کرده ­اند و انشاء­الله مشمول بیان نورانی امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) می­گردند که فرمودند: «كسى كه برادر خويش را شاد سازد، به خدا سوگند پيغمبر خدا را شاد ساخته، و كسى كه پيغمبر را شاد سازد، خدا را شاد كرده است»[11]. پس اگر می­خواهیم مورد رحمت پیامبر رحمت و آل طاهرین آن بزرگوار قرار گیریم، ایتام را مورد رحمت قرار  دهیم. همانطور که حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اِرْحَمْ تُرْحَم»[12] رحم کن تا مورد رحمت واقع شوی. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِه) از قول خدای سبحان در حدیث قدسی می­فرمايند: «اِنْ كُنتُمْ تُريدُونَ رَحمَتی فَارْحَمُوا»[13]، اگر رحمت مرا می­خواهید، پس رحم کنید. آری برای نیل به حیات طیّبه، باید از امور طیّب و مورد رضايت پروردگار مدد جست، چراکه حیات طیّبه از امور طیّبه حاصل می­شود.

 

1- یتیمی که صاحب قرابت است (مبارکه بلد/15).

2- تصنیف غررالحکم و درر الکلم، ص231

3- آیا خدایت تو را یتیم نیافت و سپس مأوا و پناهت داد؟﴿6 ... پس امّا بر يتيم قهر مکن﴿9(مبارکه ضحی/6 و 9).

4- نهج الفصاحه، حديث88

5- مشكاة الانوار، ترجمه هوشمند و محمدى، متن، ص337

6- کنز العمال، ج3، ص168، ح5999

7- نهج­ الفصاحه، حديث27

8- اخبار و آثار حضرت امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام)، ص664

9- پس او کسی است که طرد می­کند يتيم را (مبارکه ماعون/2).

10- الحديث، روايات تربيتی، ج3، ص64

11- مصادقة­الاخوان، ترجمه خراسانى كاظمى، ص63

12- بحارالانوار، ج71، ص100

13- الحكم الزاهرة با ترجمه انصارى، ص425