بعد از اينکه مطالبي در زمينة وجوب رعايت حجاب کامل و کنترل گفتار و رفتار زنان در برابر مردانِ نامحرم استفاده گرديد، اکنون بخش ديگري از حجاب که از اهميّت ويژه­اي برخوردار است، مطرح مي­گردد که عبارت است از کنترل نگاه به نامحرم و اين مسئله بقدری حائز اهميّت است که خداوند متعال در مبارکة نور آن را در خطاب­هاي جداگانه به مردان و زنان تحريم فرموده است «قُلْ لِلْمُؤْمِنينَ يَغُضُّوا مِنْ اَبْصٰارِهِمْ»[1]، «وَ قُلْ لِلْمُؤْمِنٰاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ اَبْصٰارِهِنَّ»[2]. زن و مرد بايد ديدگان خود را از نگاههاي آلوده و ناپاک برحذر دارند، چراکه قسمت اعظم فساد و فحشاء و متلاشی شدن کانون خانواده­ها و ساير تبعات فاجعه­بار در اين زمينه، محصول نگاه به نامحرم می­باشد. حضرت امام علی(عَلَيْهِ ‌السَّلام) فرمودند: «مَنْ اَطْلَقَ طَرْفَهُ كَثُرَ اَسَفُه‏»[3] کسی که چشمش را رها کند، (به هر سويی که خواست بنگرد)، گرفتار اندوه شديد و تأسّف بسيار خواهد شد.

     با توجّه به اينکه مهمترين وسيلة تحريک قواي شهواني مرد و زن، نگاه می­باشد، لذا دين مبين اسلام به شدّت از آن نهی فرموده است. حضرت رسول خدا(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) فرمودند: «اَلنَّظَرُ سَهْمٌ مَسْمُومٌ مِنْ سِهٰامِ اِبْليسٍ»[4] نگاه به نامحرم، تيري زهرآگين از تيرهاي شيطان است. يکي از محرّکات غيرالهي، نگاه نامشروع می­باشد. چشم­چراني موجب فعاليّت الکتريسيته و قوّة مغناطيسيِ موجود در زن و مرد و شيفته شدن آنان به يکديگر شده و عواقب وخيم و ناگواري درپي دارد. از اينرو اسلام فرامين و احکامي نسبت به اين محرّکات غيرالهي صادر نموده و مردان را از نگاهِ غيرمشروع نسبت به زنان منع مي­نمايد و زنان را نيز علاوه بر منع نگاه به نامحرم، به حفظ حجاب امر می­فرمايد. حرمت نگاه به نامحرم به حدّی می­باشد که زنای چشم ناميده شده است، همانطور که حضرت امام صادق(عَلَيْهِ ‌السَّلام) فرمودند: «نيست هيچ عضوي مگر اينکه سهمي از زنا را دارد و زناي چشمان نگاه کردن است»[5]. در مقابل، غَضّ بَصَر و کنترل نگاهِ حرام در پيشگاه الهی دارای اجر و پاداش عظيمی است، همانطور که رسول خدا(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) فرمودند: «هر چشمي در روز قيامت گريان است مگر سه چشم: 1- چشمي که در دنيـا از خوف خـدا گريـستـه است 2- چشمي که از نگاه به حرامِ (خدا)، خودداري نموده است 3- چشمي که در راه خداوند، شب زنده­داري نموده است»[6].

     از حضرت امام علي(عَلَيْهِ ‌السَّلام) مذکور است: با جمعي از اصحاب در محضر رسول خدا(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) نشسته بوديم، رسول خدا(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) به ما رو کردند و فرمودند: «به من خبر دهيد که براي زن چه چيز خوب است و خير و سعادت او در چيست؟» همة ما از پاسخ به اين سئوال، درمانده شديم تا اينکه متفرّق گشتيم، به خانه آمدم و به حضرت زهرا(سَلامُ­الله­عَلَيْها) گفتم: «پيامبرِ خدا چنين سئوالي از ما نمود و ما از پاسخ به ايشان درمانده شديم»، حضرت فاطمه(سَلامُ­الله­عَلَيْها) فرمودند: من پاسخ اين سئوال را مي­دانم «خَيْرٌ لِلنِّسٰاءِ اَنْ لٰا يَرَيْنَ الرِّجٰالَ وَ لٰا يَرٰاهُنَّ الرِّجٰالُ»[7] بهترين دستور براي زنان آن است که نه آنها مردانِ نامحرم را بنگرند و نه مردان نامحرم آنان را بنگرند، امام على(عَلَيْهِ ‌السَّلام) فرمودند: من به نزد رسول خدا(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) بازگشتم و به آن حضرت گفتم: اى رسول خدا! من پاسخ آن سؤال را مى‏دانم و آن اين است كه بهترين چيز براى زنان آن است كه مردان را نبينند و مردان نيز آنها را نبينند. رسول خدا(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) فرمودند: چرا هنگامى كه نزد من بودى اين جواب را بيان نكردى، بگو بدانم چه كسى آن را به تو تعليم داده است؟ گفتم: فاطمه(سَلامُ­الله­عَلَيْها)، پس رسول خدا(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) از اين امر تعجّب كردند و فرمودند: «اِنَّ فاطِمَةَ بَضْعَةٌ مِنّی» همانا فاطمه پاره‏اى از وجود من است.

     آية شريفة حجاب در مبارکة نور، علاوه بر تحريم نگاه به نامحرم، بيـانگر اهمّيّت گوهر عفّت مي­باشد. لازم به يادآوري است در هيچ سوره­اي از قرآن کريم، بمانند سورة مبارکة نور، از عفّت و حجاب و پاکدامني و عوامل حفظ حريم حجاب، سخن به ميان نيامده است، از اينرو حضرت امام صادق(عَلَيْهِ ‌السَّلام) ­فرمودند: «­حَصِّنُوا بِهٰا نِسٰآءَکُمْ»[8] به وسيلة سورة مبـارکة نور (و توجّه و عمل به دستورهاي آن) زنـانِ خود را از بي­عفّتي و دوري از حريم حجاب حفظ کنيد.

     در بيانی نورانی از امام علی(عَلَيهِ السَّلام) آمده است: انسانِ پاکدامن، نزدیک است که فرشته­ای از فرشتگان الهی گردد «لَكادَ الْعَفيفُ اَنْ يَكُونَ مَلَكاً مِنَ الْمَلائِكَة»[9]. آری رعايت قانون مذکور در آية شريفه، موجب استحکام خانواده­ها و معطوف شدن توجّهات همسران به يکديگر، و باعث عفّت عمومی در جوامع می­گردد.

     در اينجا لازم به يادآوری است: حرمت نگاه و ارتباط با نامحرم، منحصر در ارتباطات مستقيم نمی­باشد، بلکه هرگونه ارتباط، اعم از مستقيم و غيرمستقيم، مانند نگاه به نامحرم در شبکه­های فاسد ماهواره­ای يا سايت­های منحرف اينترنتی و فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی مانند وايبر، چت و ... به صورت رد و بدل نمودن پيامها و يا گذاشتن عکس و ... را شامل می­شود که از گناهان بزرگ محسوب گشته و موجب کيفر الهی است.

     مطلبي که در مورد رعايت مسئلة «حجاب» لازم به ذکر مي­باشد، اين است که ممکن است در ذهن برخي از جوانان اين فکر خطور نمايد که چرا اين­همه دستور حجاب، فقط براي زنان است و براي مردان، حجابي وضع نشده است؟ در پاسخ به اين سؤال بايد توجّه نمود که اوّلاً: زنان از غريزة جنسي به آن شدّت و حِدّت که در مردان وجود دارد، برخوردار نيستند و زن هرگز به اندازة مرد نسبت به اين موضوع حسّاس نيست، ثانياً: دو حکمِ «يَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ» و «يَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ»، نشان مي­دهد که احکام دين آسماني ميان زن و مرد فرقي ننهاده، و هر دو بايد پاکدامن باشند و از هر منکر و زشتي بپرهيزند. يعني اينچنين نيست که مرد در نگاه کردن و لباس پوشيدن کاملاً آزاد باشد و برطبق خواستة نفسش عمل کند «... يَغُضُّوا مِنْ اَبْصٰارِهِمْ وَ يَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ...».

     از مفهوم بيانات عالم محترم، آقای توکّلي استفاده شده: مرد با نگاه به زنِ نامحرم، او را تقديس و تجليل نمي­کند، بلکه در ذهنش تصاوير ديگري درست مي­شود تا اينکه حتّي تصوير همخوابگي با آن زن را در ذهنش مجسّم مي­سازد که در اينجا معناي تير بودنِ نگاه مسموم، معلوم مي­شود، يعني مردي که با تير زهرآگين از طرف شيطان مورد اصابت قرار گرفته و مسموم گشته است، نگاه او، تنها به نگاه ظاهري محدود نمي­شود و ذهنش مرتباً برای او تصوير می­سازد. آری از مطالب مذکور معلوم می­شود که چرا خداوند متعـال به مردان مؤمن در قرآن مجيد مي­فرمايد که وقتي خواستيد از همسران پيغمبر چيزي درخواست نمائيد، از پشت پرده طلب کنيد «فَاسْئَلُوهُنَّ مِن وَرٰاءِ حِجٰابٍ»[10].

     با توجّه به اينکه مراقبت از چشم ظاهري، موجب بصيرت قلب گشته و مراقبت از گوش و زبان ظاهر، باعث شنوايي و گويا شدن گوش و زبان باطني مي­گردد، لذا براي رسيدن به چنين جايگاه عظيمه و نعمت­های باطني، لازم است که از نگاههاي حرام که مهمترين و بارزترين مصداق آن نگاه به نامحرم است، چشم­پوشي و خودداري نمود. همانطور که حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) فرمودند: «غُضُّوا اَبْصٰارَکُمْ تَرَوْنَ الْعَجٰائِبَ»[11] چشمان خود را از نگاه به نامحرم فرو خوابانيد تا حقايق را ببينيد. يعني بر اثر خويشتن­داري از نگاه به نامحرم، صاحب مقامات عالي ملکوتي خواهيد گشت و به بيان روشن­تر، مراقبت از چشمِ ظاهر، موجب فعّال شدنِ چشم باطن می­گردد و برای موفّقيّت در اين امر، شايسته است که انسان به هنگام وسوسة شيطان و تقاضای معصيت و نگاه حرام، خداوند را ياد نموده و «غَضّ بصر*» نمايد و پُرواضح است که در چنين صورتی خداوند هم او را تنها نمی­گذارد و همانگونه که حضرت يوسف(عَلَيْهِ ‌السَّلام) را ياری نمود «لِنَصْرِفَ عَنْهُ السُّوءَ»[12]، او را نيز ياری و نصرت خواهد نمود.

 

1- بگو (پيامبرم) براي مردان مؤمن که فرو پوشند چشمهايشان را (از نامحرم) (مبارکة نور/30).

2- و بگو (پيامبرم) براي زنان مؤمن که فرو پوشند چشمهايشان را (از نامحرم) (مبارکة نور/31).

3- بحارالانوار، ج74، ص286

4- بحارالانوار، ج101، ص38؛ (نظير اين مطلب از حضرت امام صادق(عَلَيْهِ ‌السَّلام) نيز نقل شده است؛ وسائل­الشيعه، ج14، ص139).

5- «مٰا مِنْ اَحَدٍ اِلّا وَ هُوَ يُصيبُ حَظّـاً مِنَ الزِّنٰـا فَزِنَا الْعَيْنَيْنِ النَّظَرُ» (وسائل­الشيعه، ج20، ص191).

6- کتاب «حجاب بيانگر شخصيّت زن» تأليف محمّد محمّدي اشتهاردي، ص55؛ به نقل از خصال صدوق، ج1، ص61

7- بحارالانوار، ج43، ص54

8- محافظت کنيد به وسيلة آن (مبارکة نور) زنانتان را (کتاب «حجاب بيانگر شخصيّت زن»، تأليف محمّد محمّدي اشتهاردي، ص91؛ به نقل از مجمع­البيان، ج7، ص22؛ وسائل­الشيعه، ج6، ص252).

9- نهج­البلاغه، حکمت474

10- پس سئوال کنيد از ايشان از پشت پرده (مبارکة احزاب/53).

11- مستدرک­الوسائل، ج14، ص269

* پوشانيدن چشم

12- تا برگردانيم از او بدی را (مبارکه يوسف(عَلَيْهِ ‌السَّلام)/24).