بعد از اينکه مطالبی در اهميّت تمسّک به ولايت و امامت و فضيلت شيعيان حقيقی از آيات قرآن کريم و مکتب اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِم­السَّلام) استفاده شد، برای کاربردی نمودن آيات و احاديث و مطالب مذکور در بخش سابق، توجّه کنيم که آيا ما هم داخل در کشتی اهل بيت(عَلَيهِم­السَّلام) هستيم؟ آيا ما هم تحت ولايت حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) و آل طاهرينشان قرار داريم يا خدای ناکرده اهل اِعراض و دشمنی با آن بزرگواران می­باشيم؟ آيا فقط ادّعای لسانی «علی دارم چه غم دارم» کافی است که ما شيعه محسوب گرديم و تنها با ادّعای ظاهری می­توانيم خود را شيعه بناميم؟ برای پاسخ به سئوالات مذکور به مکتب آن بزرگواران رجوع می­کنيم و نشانه­های شيعيان حقيقی و محبّان واقعی اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِم­السَّلام) را از بيانات نورانی آن بزرگواران استفاده می­کنيم:

     حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «اِنَّ وَلِیَّ مُحَمَّدٍ(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) مَنْ اَطاعَ اللهَ وَ اِنْ بَعُدَتْ لُحْمَتُهُ وَ اِنَّ عَدُوَّ مُحَمَّدٍ(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) مَنْ عَصَى اللهَ وَ اِنْ قَرُبَتْ قَرابَتُه‏»[1] همانا دوست­دارِ واقعی حضرت محمّد(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) کسی است که از خداوند اطاعت کند، هرچند از لحاظ نَسَب از پیامبر(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) دور است و دشمن حضرت محمّد(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) کسی است کـه نـافرمانیِ خداوند کند، هرچند از نظر قرابت بـه پیامبر(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) نزدیک باشد. همچنين فرمودند: «مَنْ اَحَبَّنا فَلْيَعْمَلْ بِعَمَلِنا وَلْيَتَجَلْبَبِ الْوَرَع‏»[2] کسی حقیقتاً ما را دوست دارد و دوستی­اش مورد امضای ماست که پرهیزکاری و تقوا را لباس و جُلباب خود قرار دهد. در بیان نورانی دیگری از حضرت امام باقر(عَلَيهِ­السَّلام) آمده است: «فَوَ اللهِ ما شيعَتُنا اِلّا مَنِ اتَّقَى اللهَ وَ اَطاعَه‏»[3] سوگند به پروردگار، شیعیان ما نیستند مگر آنانی که تقوای الهی پيشه کنند و اطاعت نمايند او را.

     از حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) نیز مذکور است:

«لَوْ كـانَ حُبُّکَ صادِقاً لَاَطَعْتَهُ              اِنَّ الْمُحِبَّ لِمَنْ يُحِبُّ مُطِيع‏»[4]

     اگر محبت تو (شیعه)، صادق بود، البته از ما اطاعت می­کردی، چراکه هر محبّی نسبت به محبوب خود مطیع است. در بیان نورانی دیگری از حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) آمده است: «اِمْتَحِنُوا شيعَتَنا عِنْدَ مَواقيتِ الصَّلاةِ كَيْفَ مُحافَظَتُهُمْ عَلَيْها»[5] آزمایش کنید شیعیان ما را در مواقع نماز، که چگونه مراقبت می­کنند از آنها. در عظمت نماز اول وقت همین بس که کسی کـه اول وقت نماز می­خواند، به حضرت امام زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) اقتدا می­کند، چراکه حضرت امام زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) نماز را همیشه اول وقت می­خوانند. تفاوت نماز اول وقت و آخر وقت، همانند فرق دنیا و آخرت است، همانطور که حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «فضیلت نماز در اول وقت بر آخر وقت، مانند برترى آخرت به دنیا است»[6].

     از دیگر نشانه­های شیعه­گری واقعی، نیکی به پدر و مادر است «بِالْوالِدَيْنِ اِحْسانا»[7]. خدمت به پدر و مادر چنان اهمیّتی را دارد که در کنار نماز و زکات و اطاعت خداوند مطرح شده است، یعنی اگر کسی از والدین اطاعت نکرد، سایر عبادات و اطاعات او نیز قبول حق نخواهد بود. در چهار مورد از قرآن کریم، بلافاصله بعد از توحید، نیکی به والدین مطرح شده است*. یعنی راه توحید و اطاعت الهی، خدمت به والدین و رضایت آنان است.

     حضرت امام محمد باقر(عَلَيهِ­السَّلام) از نشانه­های ایمان و شیعه­گری هشت مورد بیان فرموده­اند که یکی از آنها تواضع است «بِالتَّواضُع‏»[8]. تواضع از همه زیباست، لکن از شیعیان و محبّان حضرت علی(عَلَيهِ­السَّلام) و بالأخص مربّیان و معلّمان محترم که ورثة آن بزرگواران هستند، زیباتر و ضروری­تر است، همانطور که حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) خطاب به یکی از صحابه فرمودند: «اِنَّ الْحَسَنَ‏ مِنْ كُلِّ اَحَدٍ حَسَنٌ وَ اِنَّهُ مِنْكَ اَحْسَنُ لِمَكانِكَ مِنّا وَ اِنَّ الْقَبيحَ مِنْ كُلِّ اَحَدٍ قَبيحٌ وَ اِنَّهُ مِنْكَ اَقْبَح‏»[9] كار خوب را هر كس انجام دهد، خوب است و از تو خوب­تر می­باشد، زيرا به ما منسوب هستی و كار بد از هر كس باشد، بد است و از تو بدتر می­باشد. به همین ترتیب کبر از همه زشت است، لکن از شیعیان حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) زشت­تر است.

«تواضـع سر رفعت افرازدت                تکبر به خاک اندر اندازدت»[10]

     در اینجا مطلبی در رابطه با مربّیان و مبلّغان محترم لازم به ذکر است که اگر جلسة تدریس و تعلّم، مربّی را گرفتار عُجب و تکبّر نماید، این تعلیم و تعلّم مبارک نیست. کبر و تکبّر و غرور از خدعه و حیله­های شیطانی است تا مربّی و مبلّغ را از حقیقت و اجر و پاداش تعلیم بی­بهره سازد، فلذا کبر و غرور از همه زشت است، ولی از مربّی و مبلّغ زشت­تر می­باشد.

     یکی دیگر از نشانه­های شیعه­گری، راستگویی است «وَ صِدْقِ الْحَدیثِ»[11]. دروغ از گناهان کبیره است. حضرت امام حسن عسکری(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: تمام بدی­ها و گناهان در خانه‏اى نهاده شده­اند و كليد آن دروغگوئى است‏ «جُعِلَتِ الْخَبائِثُ كُلُّها فی بَيْتٍ وَ جُعِلَ مِفْتاحُهَا الْكَذِب‏»[12] و در مورد شخص دروغگو نيز حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «هشت گروهند که در روز رستاخیز از همة خلق خداوند منفورترند که از جملة آنها دروغ­گویان هستند»[13].

     از دیگر نشانه­های شیعه­گری، انفاق فی­سبیل­الله است. حضرت امام­صادق(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: شیعیان ما، بذل­کنندگان در راه ولایت ما هستند «شيعَتُنَا الْمُتَباذِلُونَ فی وَلايَتِنا»[14]. انفاق، خصوصاً در این ایّام مبارک که عید مقدّس غدیر که اشرف اعیاد است، با عید جمعه قرین شده، از عظمت بسیار بالایی برخوردار است «در دل دوست به هر حیله رهی باید کرد»[15]. انفاق در عید غدیر، چنان عظيم است که حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «ثواب انفاقِ یک درهم در روز غدیر برابر با ثواب انفاق هزار درهم در روزهای دیگر است»[16]. همچنين فرمودند: «طعام دادن به مؤمنی در اين روز، مثل طعام دادن به جميع پيامبران(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّيقان است»[17] و در خطبة اميرالمؤمنين امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) در روز غدير آمده است که: «هر کس افطار دهد مؤمن روزه­دار را در شب به هنگام افطار، مثل آن است که ده فئام را افطار داده باشد، شخصی عرض کرد: يا اميرالمؤمنين فئام چيست؟ فرمودند: صدهزار پيغمبر و صدّيق و شهيد»[18]. باز از حضرت امام رضا(عَلَيهِ­السَّلام) مذکور است که فرمودند: «کسی که يک درهم در اين روز به برادران مؤمن خود بدهد، برابر است با صدهزار درهم در غير اين روز»[19].

     یکی از مستحبّات دین مبین اسلام این است که وقتی میزبانی، میهمانانی را پذیرا می­شود، هدایایی نیز برای آنها تدارک ببیند، همانطور که حضرت امام حسن مجتبی(عَلَيهِ­السَّلام) می­فرمايند: «حَقٌّ عَلَى الْمَزُورِ التُّحْفَةُ لِزائِرِه‏»[20]. در روایتی نيز آمده است: «فردی از اصحاب امام ­رضا(عَلَيهِ­السَّلام) روايت می­کند کـه:­ در روز عيد غدير، به منزل امام(عَلَيهِ­السَّلام) رفتم، عدّه­ای از ياران خاص ايشان هم آنجا بودند، امام(عَلَيهِ­السَّلام) آنها را نيز برای افطار دعوت کرده بودند، امام(عَلَيهِ­السَّلام) و اطرافيانشان همگی لباس­های نو بر تن کرده بودند... امام(عَلَيهِ­السَّلام) دربارة فضيلت و تاريخ و رويدادهای روز غدير سخنرانی کردند، مدّتی بعد غلامان امام(عَلَيهِ­السَّلام)، بسته­هايی آوردند، امام(عَلَيهِ­السَّلام) برای خانوادة همة حاضران عيدی و هديه­های مختلف مانند غذا، لباس و حتّی انگشتر و کفش آماده کرده بودند و به آنها تقديم نمودند»[21].

     فردا شب که شب عید غدیر است، در حال تبریک گفتن به خدای سبحان و حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) و امامان(عَلَيهِم­السَّلام) از آن بزرگواران هدیه بخواهیم. همة ما درحالی به مولایمان سلام و تبریک عرض می­نماییم که انتظار داریم مولایمان حضرت امیرالمؤمنین علی(عَلَيهِ­السَّلام) که میزبان این عید عظیم هستند، به میهمانانشان هدیه و عیدی عنایت فرمایند.

     پس بیائید همگی برای فردا شب تدارک ببینیم و مهمترین راه  برای اینکه در قلب آن حضرت جایی پیدا کنیم، توبه از گناهان و انجام واجبات و پرهیز از محرّمات می­باشد. بیائید با توبه و طهارت، خود را در معرض عنایات و توجّهات و عیدی­ها و تحفه­های آن حضرت قرار دهیم، چراکه در این بازار، طهارت و تسلیم و بندگی و عبودیّت می­خرند «اَنْ طَهِّرا بَيْتِیَ لِلطّائِفينَ وَ الْعاكِفينَ وَ الرُّكَّعِ السُّجُودِ»[22]. امید است با عنایات حق متعال و توجّهات حضرت امام زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف)، فرداشب همانند حضرت ابراهیم(عَلَيهِ­السَّلام) تسلیم و بندگی خود را به پیشگاه پروردگار متعال عرضه داریم و پاداش و جزای موافق با آن را از خداوند متعال دریافت نماییم. همان­طور که در جلسة سابق استفاده شد، اگر حضرت ابراهیم(عَلَيهِ­السَّلام) خلیل­الله شدند، به علّت تسلیم و عبودیّتشان بود. آری، خلیل­الله شدن هزینه دارد، باید تسلیم شوی تا خلیل­الله گردی. البته خُلّت، مقام نسبی است و هر کسی به میزان تسلیم و عبودیّت، از این مقام بهره­مند می­شود و آنگاه نظرگاه ربّ جلیل می­گردد.

     در خاتمه لازم به يادآوری است: عيد مقدّس غدیر، از جمله چهار روزی است که به روزه اختصاص یافته است و روزة این روز آنچنان عظمت دارد که در برخی احادیث آمده است که «به اندازة تمام عمر عظمت دارد»[23].

     «بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ­عصر(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) تعجیل بفرما. پروردگارا! توفيق بيداری از خواب گران غفلت و توبة حقيقی از تمام خطاها و قصورها و معاصی به همة ما مرحمت بفرمـا. خداوندا! همة ما را از شرّ نفس و شيطان و سقوط در ورطة هلاکت معنوی، مصون و محفوظ بفرما. پروردگارا! همة ما را از شيعيان و پيروان حقيقی حضرات اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) مقرر بفرما و از شفاعت کبرای آن بزرگواران بهره­مند بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی­الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه و يمن نجات کرامت بفرما».

 

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- مجموعه ورام، ج1، ص24

2- تصنیف غررالحکم و دررالکلم، ص117

3- امالی صدوق، ص6

4- اگر باشد محبّت تو صادقانه، البتّه اطاعت می­کنی او را، همانا محبّ، مطيع کسی است که دوستش می­دارد (امالی صدوق، ص489).‏

5- بحارالانوار، ج ‏65، ص 149

6- میزان الحكمه, ج ۲، ص ۱۶۴۲

7- نیکی کردن به والدین (مبارکه اِسراء/23).

*مبارکه بقره/83، مبارکه نساء/36، مبارکه انعام/151، مبارکه اِسراء/23

8- امالی صدوق، ص625

9- بحارالانوار، ج47، ص350

10- سعدی(عَلَيهِ­الرَّحمَة)

11- و راستی در گفتار (بیان نورانی امام محمد باقر(عَلَيهِ­السَّلام)؛ اصول کافی، ج2، ص74).

12- بحارالانوار، ج69، ص263

13- نهج­الفصاحه، حدیث1294

14- بحارالانوار، ج65، ص190

15- نشاط اصفهانی

16- التهذیب، شیخ طوسی، ج 3، ص 143

17- مفاتیح­الجنان، در اعمال روز عيد غدير 

18- مفاتیح الجنان، در اعمال روز عيد غدير 

19- مفاتیح الجنان، در اعمال روز عيد غدير 

20- حقّ است بر زیارت­شونده تحفه دادن به زيارت­کننده (ارشادالقلوب، ص310).

21- مصباح المتهجّد، ص752

22- اينکه پاک کنيد خانة مرا برای طواف­کنندگان و عکوف­کنندگان و رکوع­کنندگان و سجده­کنندگان (مبارکه بقره/125).

1- مفاتيح­الجنان، در اعمال روز غدير