یوم­الله غدیر، افضل و اعظم اعیاد است، همانطور که حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «يَوْمَ غَديرِ خُمٍّ اَفْضَلُ اَعْيادِ اُمَّتی‏»[1]. همچنین از وجود مقدس حضرت امام رضا(عَلَيهِ­السَّلام) مذکور است: «همانا روز غدیر در میان (روزهای) قربان و فطر و جمعه همانند ماه است در میان ستارگان»[2].­تمام تلاش و زحمات حضرات انبیای سَلَف و بلأخره تمام تلاشهای طاقت­فرسای حضرت پیامبراسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) که خود فرمودند: «ما اُوذِیَ نَبِیٌّ مِثْلَ ما اُوذيت‏»[3]، با ولایت مبارک حضرت امـام علی(عَلَيهِ­السَّلام) به بار می­نشیند و تحقّق می­یابد. اگر ولایت وجود مقدّس حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) نبود، رسالتِ با آن عظمت حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) ابتر می­ماند. آری به یُمن وجودی حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) و به برکت ولایت عُظمای آن بزرگوار، دشمنان از شکست دادن دین اسلام مأیوس شدند «اَلْيَوْمَ يَئِسَ الَّذينَ كَفَرُوا مِنْ دينِكُم‏»[4]. به واسطة ولایت حضرت علی(عَلَيهِ­السَّلام) چهار برکت نازل شد که عبارتند از: اکمال دین، اتمام نعمت، رضایت پروردگار و ناامیدی دشمنان «اَلْيَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُمْ وَ اَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتی‏ وَ رَضيتُ لَكُمُ الْاِسْلامَ دينا»[5]، ولذا بسیار بجاست که از سویدای دل نجوا کنيم: «اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذی جَعَلَنا مِنَ الْمُتَمَسِّكينَ بِوِلايَةِ اَميرِ الْمُؤْمِنينَ وَ الْاَئِمَّةِ(عَلَيهِم­السَّلام)»[6].

     روز مقدّس غدیر و اعلام و ابلاغ ولایت حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) آنچنان دارای عظمت است که خداوند متعال به پیامبر محبوبش می­فرمـاید: «وَ اِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ»[7] اگر تـو امـامت علی(عَلَيهِ­السَّلام) را ابلاغ نکنی، پس رسالت پروردگارت را به انجام نرسانیده­ای.

     این بیان مبارک از حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) پیوسته استفاده شده است که فرمودند: «مَثَلُ اَهْلِ بَيْتی كَمَثَلِ سَفينَةِ نُوحٍ مَنْ رَكِبَها نَجا وَ مَنْ تَخَلَّفَ عَنْها غَرِق‏»[8] مَثَل اهل بیت من مانند مَثَل کشتی نوح(عَلَيهِ­السَّلام) است، کسی که سوار آن شد، نجات یافت و کسی که تخلّف کرد از آن، غرق شد. آن بزرگوار، بـا این بیـان نورانی، الی­یوم القیامه برای عالميان درس و پیام می­دهند که کسانی که از اهل بیت(عَلَيهِم­السَّلام) فاصله بگیرند، در بیرون از کشتیِ نجات مانده و به هلاکت معنوی دچار می­شوند. پیام­های حضرت­پیامبراسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) و آل­طاهرینشان که قرآن ناطق هستند، پیوسته در کنار قرآن مُنزَل زنده و جاوید هستند. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) با بیان نورانی مذکور، جهان را به زمان نزول عذاب استیصالی در زمان رسالت حضرت نوح(عَلَيهِ­السَّلام) تشبیه فرموده­اند. با توجّه به اينکه رسالت حضرت نوح(عَلَيهِ­السَّلام) جهانی بود، لذا آن عذاب استیصالی هم که به اِذن­الله بر قوم آن حضرت مقدّر شد، جهانی و عالم­گیر بود و اهل نجات، مؤمنین به حضرت نوح(عَلَيهِ­السَّلام) بودند که با حضرت نوح(عَلَيهِ­السَّلام) سوار کشتی شدند. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) نیز کلّ عالمیان را به قوم حضرت نوح(عَلَيهِ­السَّلام) تشبیه فرمودند که از میان آنان، تنها کسانی اهل نجات و رستگاری­اند که به اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِم­السَّلام) تمسّک جویند. گویا سیل و طوفان عالم­گیری نازل شده و عالم را آب گرفته است و همه در حال غرق شدن هستند، مگر افرادی که تحت ولایت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) قرار گیرند و در کشتی ولایت و امامت سُکنی گزینند. آری، تا قیام قیامت تمام عالمیان اهل غرق شدن و هلاکت­اند، مگر کسانی که به ولایت حضرت­ علی(عَلَيهِ­السَّلام) و آل­طاهرین آن بزرگوار تمسّک جویند. در جریان سیلی که در زمان حضرت نوح(عَلَيهِ­السَّلام) اتفاق افتاد، آن بزرگوار پسرشان را که در حال غرق شدن بود، صدا زدند که ای فرزندِ من، بیا و داخل کشتی نجات شو «يا بُنَیَّ ارْكَبْ مَعَنا وَ لا تَكُنْ مَعَ الْكافِرين‏»[9] امّا فرزند جواب داد: ای پدر! همانا من بزودی به کوهی پناهنده می­شوم که آن کوه مرا از سيل حفظ می­کند «سَآوی اِلى‏ جَبَلٍ يَعْصِمُنی‏ مِنَ الْماء»[10]، و حضرت نوح(عَلَيهِ­السَّلام) در جواب فرمودند: امروز غیر از امر خداوند نگه­دارنده­ای و نجات­دهنده­ای نیست «لا عاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ اَمْرِ اللهِ اِلاّ مَنْ رَحِم‏»[11]، در این حال، موج آب، میان حضرت نوح(عَلَيهِ­السَّلام) و فرزندشان حائل شد و او از غرق­شدگان گشت «وَ حالَ بَيْنَهُمَا الْمَوْجُ فَكانَ مِنَ الْمُغْرَقين‏»[12]. به همین ترتیب، نجات عالمیان، فقط در پرتو سوار شدن به کشتی نجات ولایت و امامت می­باشد.

     آیة دیگری که در بیان اهمیّت تمسّک به اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِم­السَّلام) می­باشد، آیة شریفه­ای در سورة مبارکة حدید است که می­فرماید: در روز قیـامت گنهکاران به مؤمنـان می­گویند: لحظه­ای درنگ کنید تا از نور شما اقتباس نماییم «اُنْظُرُونا نَقْتَبِسْ مِنْ نُورِكُم‏»[13]، مؤمنان خطاب به آنان می­گویند: ما این نور را از دنیا آورده­ایم، پس برگردید و شما هم این نور را بدست آورید «قيلَ ارْجِعُوا وَراءَكُمْ فَالْتَمِسُوا نُورا»[14]. خداوند متعال در ادامه می­فرماید: در همین حال دیواری و حائلی میان اینان کشیده می­شود که باطن آن نور و ظاهرش ظلمت و عذاب است «فَضُرِبَ بَيْنَهُمْ بِسُورٍ لَهُ بابٌ باطِنُهُ فيهِ الرَّحْمَةُ وَ ظاهِرُهُ مِنْ قِبَلِهِ الْعَذاب‏»[15]. حضرت امام محمد باقر(عَلَيهِ­السَّلام) می­فرمایند: «خداوند شيعيان ما را به داخل ديوارِ تاريك كه رحمت و نور است، قرار مي­دهد و دشمنان ما و كفّار را در جلوی ديوارى كه در آن تاريكى است، قرار مي­دهد»[16].

     یکی دیگر از آیاتی که دلالت بر ضرورت و اهمیّت تمسّک به اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِم­السَّلام) دارد، آیة شریفه­ای در سورة مبارکة طه است که می­فرماید: «وَ مَنْ اَعْرَضَ عَنْ ذِكْری فَاِنَّ لَهُ مَعيشَةً ضَنْكاً وَ نَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيامَةِ اَعْمى‏»[17] کسی که از یاد من اِعراض کند، پس برای او زندگی تلخی را رقم می­زنم و در روز قیامت کور محشور می­شود. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) در تفسیر باطنی این آیة شریفه می­فرمایند: «يَعْنی بِهِ وَلايَةَ اَميرِ الْمُؤْمِنينَ عَلَيْهِ السَّلامُ»[18] منظور از ذكر، ولايت اميرالمؤمنين(عَلَيهِ­السَّلام) است‏. کسی که از یاد و نام حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) اِعراض کند، زندگی تلخی خواهد داشت و بنا به فرمودة امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) «در روز قیامت نابینا در صحنه محشر حاضر خواهد شد»[19]. چنین کسی در قیامت می­گوید: خدایا من در دنیا بینا بودم، چرا نابینا محشور شده­ام؟ «رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنی‏ اَعْمى‏ وَ قَدْ كُنْتُ بَصيراً»[20]. خداوند می­فرماید: «كَذلِكَ اَتَتْكَ آياتُنا فَنَسيتَها وَ كَذلِكَ الْيَوْمَ تُنْسى‏»[21]. جهان آخرت، روز تجسّم اعمال انسان در دنیاست، ولذا کسی که در دنیا به مقام امامت و شناخت امام(عَلَيهِ­السَّلام) نابینا بود، در آخرت نیز نابینا محشور خواهد شد.

     در سورة مبارکة اِسرا آمده است: «يَوْمَ نَدْعُوا كُلَّ اُناسٍ بِاِمامِهِم‏»[22] روزی که همگان را با نام امامشان می­خوانیم و آنگاه در ادامة آیة شریفه می­فرماید: «وَ مَنْ كانَ فی‏ هذِهِ اَعْمى‏ فَهُوَ فِی الْآخِرَةِ اَعْمى‏»[23] کسی که در دنیا حقایق برایش روشن شده و حق و باطل برای او تبیین گشته است، ولی خود را به نابینایی زده، ظاهراً نابینا نیست، بلکه باطناً و حقیقتاً نابینا است، ولذا در روز قیامت به صورت نابینا محشور می­شود.

     بعد از روشن شدن مطالبی در اهمیّت تمسّک به امامت و ولایت، چند بیان نورانی در فضیلت شیعیان حقیقی از حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) استفاده می­شود. آن بزرگوار فرمودند: «يا عَلِیُّ اَنْتَ وَ شيعَتُكَ الْفائِزُون‏»[24]، «بَشِّرْ شيعَتَكَ اَنِّی الشَّفيعُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيامَةِ وَقْتَ لا تَنْفَعُ فيهِ اِلّا شَفاعَتی‏»[25] (یا علی) شيعيان خود را بشارت بده كه من از آنها شفاعت مى‏كنم در روز قيامت، زمانی كه جز شفاعت من چيز ديگرى نفع نمی­دهد. باز از آن بزرگوار مذکور است: «يا عَلِیُّ اِنَّ شيعَتَنا يَخْرُجُونَ مِنْ قُبُورِهِمْ يَوْمَ الْقِيامَةِ ... وَ وُجُوهُهُمْ كَالْقَمَرِ فی لَيْلَةِ الْبَدْر»[26] اى على، به درستى كه شيعيان ما از قبور خود در روز قيامت بيرون مى‏آيند، ... و صورت­های آنان مانند ماه شب چهاردهم مى‏درخشد.

 

1- روز غدير خم بافضيلت­ترين اعیاد امّت من است (امالی صدوق، ص125).

2- انّ يوم الغديـر بين الاضحى و الفطر و الجمعة كـالقمر بيـن الكواكب‏ (مسند امـام رضا(عَلَيهِ­السَّلام)، ج2، ص18).

3- اذيّت کرده نشد پيامبری مانند آنچه من اذيّت کرده شدم (كشف الغمة في معرفة الأئمة، ج‏2، ص537).

4- امروز نااميد شدند کسانی که کافر شدند از دين شما (مبارکه مائده/3).

5- امروز کامل کردم برای شما دينتان را و تمام نمودم برای شما نعمتم را و راضی شدم برای شما اسلام را به عنوان دين (مبارکه مائده/3).

6- حمد بـاد خدایی را کـه قرار داد ما را از متمسّکين به ولايت اميرالمؤمنين و ائمّه(عَلَيهِم­السَّلام) (مسند امام رضا(عَلَيهِ­السَّلام)، ج2، ص19).

7- و اگر انجام ندهی، پس ابلاغ نکرده­ای رسالت او را (مبارکه مائده/67).

8- ارشادالقلوب، ج2، ص233

9- ای پسر من، سوار شو با ما و نباش با کافران (مبارکه هود(عَلَيهِ­السَّلام)/42).

10- مبارکه هود(عَلَيهِ­السَّلام)/43

11- نيست نگاهدارنده­ای امروز از فرمان خداوند مگر کسی را که رحم کند (مبارکه هود(عَلَيهِ­السَّلام)/43).

12- و حائل شد ميان آنها موج، پس شد از غرق­شدگان (مبارکه هود(عَلَيهِ­السَّلام)/43).

13- مبارکه حديد/13

14- می­گويند: پس برگردید به پشت سرتان، پس بجوييد نوری (مبارکه حديد/13).

15- پس کشيده شود ميانشان ديواری که آن را است دری، که باطنش در آن است رحمت و ظاهرش از پيش آن است عذاب (مبارکه حديد/13).

16- بحارالانوار، ج24، ص276

17- و آنکـه اعراض نمايد از ذکر من، پس همانـا برای اوست زندگی سخت و محشور می­کنيم او را در روز قيامت نابينا (مبارکه طه/124).

18- بحارالانوار، ج24، ص348

19- بحارالانوار، ج24، ص348

20- پروردگار من، برای چه محشور کردی مرا نابينا و در حقيقت من بودم بينا (مبارکه طه/125).

21- اينچنين آمد تو را نشانه­های ما، پس از ياد بردی آنها را و اينچنين امروز از ياد برده می­شوی (مبارکه طه/126).

22- روزی که می­خوانيم هر گروهی از مردم را به امامشان (مبارکه اِسراء/71).

23- و کسی که باشد در اين دنيا کور، پس او در آخرت کور است (مبارکه اِسراء/72).

24- ای علی، تو و شيعيانت پيروزید (بحارالانوار، ج65، ص46).

25- بحارالانوار، ج65، ص98

3- بحارالانوار، ج27، ص142