روز مقدّس عرفه، زیباترین زمان برای غفلت­روبی و حجاب­زدایی است. امروز روزی است که همه جمع شده­ایم تا موانعی را که در اثر عدم تسلیم و انقیاد و لبیک در برابر پروردگار، در قلبمان ایجاد شده بزداییم. برای اینکه در این روز مقدس لبیک نگفتن­هایمان را جبران کنیم و کاری کنیم که رحمت این روز شامل حالمان شود، هیچ عملی همچون توبه برایمان کارساز نیست. خدای سبحان سفرة این روز را به دلیل بنده­نوازی پهن فرموده تا ظرف وجودی انسان آمادة پذیرش آن مقامات عالیه گردد و از راه میان­بُر به قرب الهی برسد. در عظمت روز مقدّس عرفه همین بس که حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) فرموده­اند: «اَلْحَجُّ عَرَفَة»[1] حج، عرفه است. در این روز آنچنان رحمت الهی گسترده است که فرمودند: فکر بخشوده نشدن انسان در اين روز، بزرگترین معصیت است «مِنْ اَعْظَمِ الذُّنُوبِ اَنْ یَحْضُرَ الْعَرَفاتِ وَ يَظُنَّ اَنَّهُ لا یُغْفَرُ لَهُ»[2].

     البتّه شایان ذکر است که مسئلة حقّ­الناس جدا از سایر گناهان است و بـاید از طریق حلیّت­طلبی از نـاس تسویه شود ولذا اگر حقّ­الناسی به گردن داریم، متعهّد شویم که در نزدیک­ترین فرصت برای تسویه و حلیّت­طلبی اقدام نماییم. غیر از مسئلة حقّ­الناس، هر قدر هم که گناهانمان سنگین باشند، با توبه و انابه در این روز مقدّس ان­شاءالله تعالی مورد عفو و بخشش قرار خواهيم گرفت.

     پس عزیزان بیایید دلها را با توبه طاهر سازیم و روانة صحرای عرفات نماییم. دل اگر پاک باشد سیر و صعود می­کند «بُعد منزل نبُوَد در سفر روحانی»[3]. بیایید با توبه خود را پاک کنیم تا محبوب پروردگار گردیم «اِنَّ اللهَ يُحِبُّ التَّوّابينَ وَ يُحِبُّ الْمُتَطَهِّرين‏»[4] و آنگاه قصد کنیم که همراه با ضیوف­الرّحمن وارد صحرای عرفات گردیم، بخصوص امسال که روز عرفه در ایران و عربستان یکی است.

     عدّه­ای راهی مکّة معظّمه و بیت­الله الحرام هستند و خداوند را در آنجا زیارت می­کنند، عدّه­ای دیگر نیز خداوند را در مشاهد مشرّفة حضرات معصومین(عَلَيهِم­السَّلام)، در نجف­الاشرف و کربلای معلّی، کاظمین و مشهد مقدّس و... زیارت می­کنند. اگر حب محبوب خدا، حب خداست، زیارت محبوب خداوند نیز زیارت خدای سبحان است و چه در زیارت خانة خدا و چه زیارت مشاهد مشرّفه، فیوضات و برکات آسمانی شامل حال زائر است و بستگی دارد که ظرف دلِ زائر چه اندازه برای پذیرش مظروف نورانی آماده و طاهر شده باشد. پس ظرف دل را آماده سازیم و روانة صحرای عرفات و مشاهد مشرّفه نماییم تا از فیوضات و برکات این روزها و شبهای مقدّس بهره­ها بریم. حضرت امام سجاد(عَلَيهِ­السَّلام) در روز عرفه صدای نیازمندی را شنیدند که گدایی می‌کرد، به او فرمودند: «وای بر تو! آیا در مثل چنین روزی از غیر خدا درخواست می‌کنى، درحالی ‌که در این روز برای بچه‌هایی که در شکم مادران هستند، امید سعادت و خوشبختی می‌رود»[5]. حضرت رسول اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) در غروب روز عرفه فرمودند: «خداوند در این روز، خوبانِ شما را بخشید و بدان را به احترام خوبان مورد بخشش قرار داد»[6]. همچنین حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «هنگامی که روز عرفه به پایان انجامید و شب فرا رسيد، فرشتگان به دوش انسان زده و می­گويند: ای زائر خانة خدا، گذشتة تو بخشيده شد، مواظب بـاش که در آینده چگونه­ای»[7].

     روز مقدّس عرفه روز اعتراف به گناهان و روز اشک و آه و دعاست «وَ اعْتَرِفْ بِالْخَطايا بِعَرَفات‏»[8]، ولذا بجاست که در این روز عظیم به درگاه الهی بنالیم که: «اِنْ کُنْتُ بِئْسَ الْعَبْدُ فَاَنْتَ نِعْمَ الرَّبُّ»[9] الهی اگر من بندة بدِ تو هستم، پس تو بهترین پروردگار هستی. «اَللّهُمَّ اِنْ کانَ ذَنْبی عِنْدَکَ عَظیماً فَعَفْوُکَ اَعْظَمُ مِنْ ذَنْبی»[10]، «اِرْحَمْ مَنْ رَاْسُ مالِهِ الرَّجاءُ وَ سِلاحُهُ الْبُکاءُ»[11]، «خَیْرُکَ اِلَیْنا نازِلٌ وَ شَرُّنا اِلَیْکَ صاعِدٌ»[12] خیر تو به سوی ما همواره نازل­شدنی است و شرّ ما به سوی تو بالارونده است. «عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِکَ فَلْیحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِکَ یا کَرِیمُ»[13] گناه بزرگ است از بندة تو، پس زیباست عفو و بخششی که از نزد توست ای کریم. «لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّی كُنْتُ مِنَ الظّالِمينَ»[14] نیست معبودی جز تو، پاک و منزهی تو، همانا من بودم از ظلم­کنندگان.

«منگر اندر ما، مکن در ما نظر            اندر اکرام و سخای خود نگر»[15]

     خداوند متعال انسان را دعوت به توبه و انابه فرموده و کسی که دعوت فرموده، همان کس هم وعدة اجابت داده است، همانطور که حضرت امام­علی(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «مَنْ اُعْطِیَ الدُّعاءَ لَمْ يُحْرَمِ الْاِجابَة»[16].

     امیر کاروان­ها و حجّاج، حضرت امام زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) سالیانه در مراسم حج و صحرای عرفات حضور دارند. همانطور که خداوند متعال، آن بزرگوار را در کنار سفرة ماه مبارک رمضان قرار داد تا به برکت و یُمن وجودی ایشان، همگان را مشمول عفو و رحمت خود سازد، همانگونه نیز آن بزرگوار را در مراسم حج و صحرای عرفات قرار داد تا تمامی حجّاج از برکت وجود ایشان بخشوده گردند.

     البته اینکه حضرت امام زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) در صحرای عرفات حضور دارند، منظور وجود مُلکی ايشان است، وگرنه وجود ملکوتی آن بزرگوار در همه جا حضور دارد و همه جا تحت اِشراف آن حضرت است، چراکه آن بزرگواران وجه­الله هستند «اَيْنَ وَجْهُ اللهِ الَّذی اِلَيْهِ يَتَوَجَّهُ الْاَوْلِياءُ»[17]، «فَاَيْنَما تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ الله‏»[18]، ولذا هر کجا که آن بزرگوار را صدا بزنیم آنجا حاضرند و لبّیک­گویِ دعاکنندگان هستند. تمامی حضرات­ معصومین(عَلَيهِمُ­السَّلام) دو وجود مُلکی و ملکوتی دارند ولذا همه جا به اذن­الله آنان هم وجود دارند، و حضرت امام­ زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) به قلوب همة ما اِشراف دارند. پس قلوب را طاهر سازیم تا نظرگاه آن بزرگوار گردد. یک گوشه چشم از آن بزرگوار کافی است تا ما را متحوّل و دگرگون کند.

«آنان که خاک را به نظر کیمیـا کنند

                                              آیا بُوَد که گوشه چشمی به ما کنند»[19]

     نگاه آن بزرگواران انسان را دگرگون می­کند، همانطور که وقتی حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) نگاهی به جناب زهیر انداختند، از این سو به آن سو شد. وقتی ظرف قلب طاهر شد و پاک گشت، مظروف نورانی را دربر می­گیرد و نظرگاه حضرت امام­ زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) می­شود. امروز روزی است که حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) در دامنه کوه جبل­الرّحمه درحالی که به پهنای صورت اشک می­ریختند، دعای شریف عرفه را زمزمه می­نمودند. دعای عرفه گفتگوی عارفانه آن بزرگوار با خداوند است و به عبارت دیگر، دعای عرفه ترجمان عشق و محبت حضرت سیّدالعاشقین با معبود ازلی و ابدی می­باشد. دعای عرفه سراسر توحید و معرفت و عرفان است و چه زیبا آن بزرگوار طریقة سخن گفتن با خداوند و راز و نیاز با پروردگار را به انسان­ها می­آموزند.

     عرفات توقّفگاه الزامی و دالان معرفت و تطهیر می­باشد. عرفات خارج از حرم است، همانطور که حضرت امام­علی(عَلَيهِ­السَّلام) می­فرمایند: «عرفات خارج از مرز حرم است و مهمان خدا باید بیرون دروازه، آنقدر تضرّع كند تـا لایق ورود حرم شود»[20]. سـاعـاتی بعد، ضیوف­الرّحمن از عرفـات وارد ضیـافت و کلاس دیگری به نام مشعر­الحرام می­شوند «فَاِذا اَفَضْتُمْ مِنْ عَرَفاتٍ فَاذْكُرُوا اللهَ عِنْدَ الْمَشْعَرِ الْحَرامِ»[21]. عرفات، ضیافت روزانه و مشعرالحرام یا مُزدَلَفه، ضیافت شبانة خداوند است. میهمانان باری تعالی بعد از غروب عرفه وارد میهمانی شبانة خداوند می­شوند که درواقع کلاس توحید بالاتری است. آنجا نیز توقّفگاه و دالان تطهیر الزامی دیگری است، با این تفاوت که این کلاس شبانه، داخل حرم است و ميهمانان خداوند با پاک شدن و تطهیر گشتن در سرزمین عرفات وارد آن می­شوند.

 

1- مُسَكِّنُ الفؤاد عند فقد الاحبة و الاولاد، ص42

2- از بزرگترين گناهان اين است که (شخصی) حاضر شود در عرفات و گمان نمايد به اينکه او آمرزيده نشده است (بيان نورانی حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)؛ کتاب «تذکرة­المتّقين»، ص91 و 92؛ به نقل از کتاب «حج عارفان»، تأليف رحيم کارگر، ص142).

3- حافظ(عَلَيهِ­الرَّحمَة)

4- همانا خداوند دوست می­دارد توبه­کنندگان را و دوست می­دارد پاکان را (مبارکه بقره/222).

5- جعفریات، ج114، ص415

6- بحارالانوار، ج96، ص25

7- وافی، ج2، باب حج، ص45

8- و اعتراف کن به خطاها در عرفات (مصباح الشّريعه، ص168).

9- مفاتيح­الجنان، در اعمال روز عید فطر

10- خدایا اگر گناه من نزد تو بزرگ است، پس عفو و بخشش تو بزرگتر از گناهم است (مفاتيح­الجنان، بخشی از تعقيبات مشترکه).

11- رحم کن بر کسی که سرمايه­اش امید و سلاح او گریه است (مفاتيح­الجنان، فرازی از دعای کمیل).

12- مفاتيح­الجنان، فرازی از دعای ابوحمزه ثمالی

13 -مفاتيح­الجنان، در اعمال روز عید فطر

14- مبارکه انبياء(عَلَيهِم­السَّلام)/87

-15- مولوی(عَلَيهِ­الرَّحمَة)

16- کسی که داده شود دعا، از اجابت محروم نگردد (نهج­البلاغه مرحوم دشتی، حکمت135).

17- کجاست وجه خداوند که به سوی او رو کنند اولياء (مفاتيح­الجنان، فرازی از دعای ندبه).

18- پس هر کجا رو کنيد، پس آنجاست وجه خداوند (مبارکه بقره/115).

19- حافظ(عَلَيهِ­الرَّحمَة)

1- کافی، ج4، ص224

1- پس زمانی که برگشتید از عرفات، پس یاد کنيد خداوند را نزد مشعرالحرام (مبارکه بقره/198).