خداوند را شاکریم که ما را به نعمت ایمان و توحید و نبوّت و ولایت ملبّس فرمود «اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذی هَدانا لِهذا وَ ما كُنّا لِنَهْتَدِیَ لَوْ لا اَنْ هَدانَا الله‏»[1] و چنین بنده­نوازی در حقّمان فرمود که در روز مقدّس عرفه در جمع خواهران موحّد قرار داریم.

     در جلسة سابق استفاده گردید که تمام مقامات معنوی در درون انسان است و انسان از باطن باید به آنها راه یابد. انسان عالم اکبر است و کل هستی در برابر انسان، عالم اصغر می­باشد «اَ تَزْعَمُ اَنَّكَ جِرْمٌ صَغيرٌ وَ فيـكَ انْطَوَى الْعـالَمُ الْاَكْبَرُ»[2]. هر آنچه کـه در هستی می­بینیم، بالاتر از آن را خداوند در وجود انسان قرار داده است. تمام درجات ظاهری از خارج به انسان می­رسد، ولی افاضة مقامات معنوی از درون انسان است و از باطن انسان می­جوشد، لکن برای دستیابی به این مقامات، باید قابلیّت به دست آورد که دستیابی به این قابلیّت در پرتو طهارت نفس است، ولذا هر چه انسان طاهرتر باشد، باریابی به این مقامات بالاتر است.

     استاد حسن­زادة آملی می­فرمایند: «مقامات باطنی و معنوی همانند مقامات ظاهری نیستند که با پول و زور و پارتی به دست آیند، بلکه قابلیّت لازم است» و آن قابلیّت با طاهر بودن به دست می­آید و به این سبب خداوند متعال به حضرات ابراهیم و اسماعیل(عَلَيهِما­السَّلام) فرمود: «اَنْ طَهِّرا بَيْتِیَ لِلطّائِفينَ وَ الْعاكِفينَ وَ الرُّكَّعِ السُّجُودِ»[3]. ناگفته پیداست که این طهارت نفس نیز محصول و ثمرة لبیک بنده به پروردگار می­باشد. لبیک، خلاصة اسلام است. لبیک، خلاصة دین و توحید است. لبیک، خلاصة حج است که از اولین روز احرام حاجی آغاز می­گردد «لَبَّیک اَللّهُمَّ لَبَّیک». حضرات انبیاء عظام و اوصیای کرام(عَلَيهِم­السَّلام) به هر منزلتی که باریافتند، جز از طریق لبیک به پروردگار نبوده است. اگر حضرت ابراهیم(عَلَيهِ­السَّلام) به مقام خلیل­اللّهی باریافتند، در نتیجة لبیک به پروردگار بود «اِذْ قالَ لَهُ رَبُّهُ اَسْلِمْ قـالَ اَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعالَمين‏»[4]. مقـام کلیم­اللّهی حضرت موسی(عَلَيهِ­السَّلام) و مقام روح­اللّهی حضرت عیسی(عَلَيهِ­السَّلام) نیز محصول لبیک ایشان به خداوند بود و در نهایت مقام عُظمای حبیب­اللّهی حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) نیز ثمرة لبیک آن بزرگوار به پروردگار است. آری، بزرگان به آن مقامات عالیه نائل نشدند، مگر اینکه یک عمر در برابر پروردگار لبیک گفتند.

     حال اگر مقامات عالیه محصول لبیک به پروردگار و طهارت قلب است، موانع و سدّهای درونی نیز محصول لبیک نگفتن به پروردگار و آلودگی­های قلبی انسان است.

 

1- حمد باد خدايی را که هدايت نمود ما را به اين و نبوديم اينکه هدايت يابيم اگر هدايت نمی­فرمود ما را خداوند (مبارکه اعراف/43).

2- آيا گمان می­کنی اينکه تو جِرم کوچکی هستی، درحالی که در تو پيچيده شده است عالم اکبر (ديوان امام علی(عَلَيهِ­السَّلام)، ص175).

3- اينکه پاک کنيد خانة مرا برای طواف­کنندگان و عکوف­کنندگان و رکوع­کنندگان و سجده­کنندگان (مبارکه بقره/125).

4- زمانی که گفت برای او پروردگارش تسليم شو، گفت: تسليم شدم بر پروردگار جهانيان (مبارکه بقره/131).