خداوند متعـال در آیة شریفة صد و بيست و دو مبارکة انعام می­فرماید: «اَ وَ مَنْ كانَ مَيْتاً فَاَحْيَيْناهُ وَ جَعَلْنا لَهُ نُوراً يَمْشی‏ بِهِ فِی النّاسِ كَمَنْ مَثَلُهُ فِی الظُّلُماتِ لَيْسَ بِخارِجٍ مِنْها» آیا کسی­که مرده بود، پس ما او را زنده کردیم و قرار دادیم برای او نوری که به وسیلة آن در میان مرم راه می­رود، مانند مَثَلِ کسی است که در ظلمات است و راه خروج از آن ندارد؟ عدّه­ای مَیِّت هستند «كانَ مَيْتاً» و عدّه­ای را خداوند متعال زنده کرده است «فَاَحْيَيْناهُ»، گروهی هستند که خداوند به آنها نور داده «وَ جَعَلْنا لَهُ نُوراً»، ولی عدّه­ای در وادی ظلمت قرار دارند «فِی الظُّلُماتِ». حال منظور از این حیات و نور که خداوند می­دهد چیست؟ خدای سبحان در مبـارکة انبیاء(عَلَيهِم­ السَّلام) می­فرماید: «وَ جَعَلْنا مِنَ الْماءِ كُلَّ شَیْ‏ءٍ حَیٍّ»[1] ما از آب هر چیزی را زنده قرار دادیم. همان­طور که حیاتِ جسمِ انسان بستگی به آبِ ظاهری دارد، حیاتِ روح او هم در پرتو آب باطن است و آن، آبی است که حیاتِ کلّ عالم بستگی به آن دارد و به برکت آن آب، خداوند به عالم حیات داده است و آن آب، همان ولایت و امامت و امام معصوم(عَلَيهِ­ السَّلام) است که خداوند متعال، با آن، کلّ عالم را زنده و نورانی می­کند. بدون امام، کلّ عالم، مَیِّت و در ظلمات است. خداوند متعال در قرآن کريم می­فرماید: «وَ اَنْ لَوِ اسْتَقامُوا عَلَى الطَّريقَةِ لَاَسْقَيْناهُمْ ماءً غَدَقاً»[2] اگر در آن طریقی که ما معیّن کردیم، استقامت کنید، البته البتّه سیراب می­کنیم شما را با آبی فراوان. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «يَعْنِی اسْتَقامُوا عَلَى الْوَلايَةِ»[3] استقامت در طریقه، یعنی استقامت بر ولایت ما. اگر انسانها در مسیر ولایت آن بزرگواران که همان امر و نهی ایشان است، استوار می­ماندند، قلوبشان را با حقیقت ایمان سیراب می­کردیم. حقیقت ایمان، همان ظهور علم امام در قلب انسان است. اگر انسان در طریق ولایت استقامت کند، خداوند قلب او را با علم امام پُر می­کند. علم و معارف امام(عَلَيهِ­ السَّلام)، چشمه­سار جاری حکمت است و وقتی به قلب انسان می­رسد، قلب او زنده می­شود. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّي­ ­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) فرمودند: «اَنَا مَدينَةُ الْعِلْمِ وَ عَلِیٌّ بابُها فَمَنْ اَرادَ الْحِكْمَةَ فَلْيَاْتِها مِنْ بابِها»[4]، اگر علم مرا می­خواهید، از بابِ حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) یعنی از درِ ولایت وارد شوید. علم امام(عَلَيهِ­ السَّلام)، ماء غدق و آب جاری است که وقتی به سرزمین وجود انسان می­رسد، آن را زنده می­کند «وَ جَعَلْنا مِنَ الْماءِ كُلَّ شَیْ‏ءٍ حَیٍّ».

     استاد جوادی آملی در توضیح آیة شریفة «وَ مَنْ كانَ فی‏ هذِهِ اَعْمٰى‏ فَهُوَ فِی الْآخِرَةِ اَعْمٰى‏ وَ اَضَلُّ سَبيلا»[5] می­فرمایند: اگر کسی بخواهد موحّد شود، تنها از راه امامت و توسط امام(عَلَيهِ­ السَّلام) میسور است. بینایی و بصیرت انسان در پرتو ارتباط با امام(عَلَيهِ­ السَّلام) است، ولذا کسی ­که در دنیا امامش را نشناخت، کور و نابیناست و چون در روز قیامت، صورتها تابع سیرتهاست، از این­رو، چنین کسی در روز قیامت کور و نابینا محشور می­شود. حضرت امام­رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اَلْاِمامُ‏ السَّحابُ الْماطِرُ وَ الْغَيْثُ الْهاطِلُ وَ الشَّمْسُ الْمُضيئَة»[6] امام، ابرِ پُرباران و بارانِ پُربركت و خورشيدِ درخشان است، اگر بر کسی بارید، زنده می­شود و اگر بر کسی تابيد حيات می­يابد. حیات طیّبه در نَفَس امام است، بر هر کسی رسيد، حیّ و زنده می­شود. استاد جوادی آملی می­فرمایند: «اگر ائمّة ­اطهار(عَلَيهِم­ السَّلام) نبودند، امّت اسلامی اطّلاعی از اینگونه معارف نداشت و طبعاً راهی برای رسیدن به سرچشمه­های ایمان پیدا نمی­کرد» و این است که حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «نور امام در دل مؤمنين، درخشان‏تر از نور خورشيد است در روز، سوگند به خدا دلهاى مؤمنين را منوّر مى‏كنند»[7].

«سـالـکِ راه حق بیـا همّت از اولیـا طلب

                                    همّتِ خود بلند کن، سوی حق ارتقا طلب»[8]

     از حضرت امام حسن عسکری(عَلَيهِ­ السَّلام) مذکور است که فرمودند: «لَوْ لا مُحَمَّدٌ(صَلَّي­ ­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) وَ الْاَوْصِياءُ مِنْ وُلْدِهِ كُنْتُمْ حَيارٰى كَالْبَهائِمِ لا تَعْرِفُونَ فَرْضاً مِنَ الْفَرائِضِ وَ هَلْ تُدْخَلُ قَرْيَةٌ اِلّا مِنْ بابِهَا»[9]، آن ذوات مقدّس، دروازة معارف و احکام هستند و همان­گونه که وارد شدن به یک شهر یا قریه از غیرِ دروازة آن ممکن نیست، وارد شدن به شهر علم و معارف و احکـام الهی نيز جز از دروازة اهل­بیت(عَلَيهِم­ السَّلام) امکان­پذير نمی­باشد. یعنی معارف اهل­بیت(عَلَيهِم­ السَّلام) روزیِ بدون حساب است «يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِب‏»[10] و اگر خداوند به کسی رزق محبّت و معرفت اهل­بیت(عَلَيهِم­ السَّلام) را بدهد، به تحقیق خیر دنیا و خیر آخرت را به او داده است و در مقابل، کسی که دستش از معارف و علم امام(عَلَيهِ­ السَّلام) کوتاه است، درواقع دستش از ایمان و حیات طیّبه کوتاه می­باشد.

     «از حضرت امام محمد باقر(عَلَيهِ­ السَّلام) سوال کردند، چرا به حضرت امام­علی(عَلَيهِ­ السَّلام)، امیرالمؤمنین گفته می­شود درحالی­که قبل از ایشان کسی به این نام خوانده نشده و بعد از ایشان هم نامیده نمی­شود؟ فرمودند: چون حضرت علی بن ابیطالب(عَلَيهِ­ السَّلام) طعام علم را برای مردم می­آوردند و کسی جز ایشان این کار را انجام نمی­دهد»[11]. علم الهی نور و تابشی است و اگر کسی بخواهد عالم شود، باید سائل درگاه الهی و انسان­های کامل گردد، همانطور که فرمودند: «فَسْئَلُوا اَهْلَ الذِّكْر»[12] و حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) در معرّفی «اَهلَ ­الذِّکر» فرمودنـد: «آلُ رَسُـولِ اللهِ اَهْـلُ الذِّكْر ِ وَ هُمُ الْمَسْئُـولُون‏»[13] آل رسول­الله(صَلَّي­ ­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) اهل ذکر می­باشند و ايشان سئوال­شوندگان هستند. آری کسی که بخواهد علم الهی پیدا کند، باید سائل باب رسـول ­الله(صَلَّي­ ­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) و حضرت امیـرالمؤمنین امـام ­علی(عَلَيهِ­ السَّلام) و آل­طاهرینشان باشد، چراکه آن بزرگواران مصداق بارز آیة شریفة «وَ يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى‏ حُبِّهِ مِسْكيناً وَ يَتيماً وَ اَسيراً»[14] هستند، و کسی که توانست به علم امام راه یابد، در ولایت خداوند قرار گرفته است «اَللهُ وَلِیُّ الَّذينَ آمَنُوا»[15]، و کسی که به ولایت­الله برسد، از ظلمات به نور خارج می­گردد «يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ اِلَى النُّورِ»[16].

     پس برای رسیدن به امام و معرفت امام(عَلَيهِ­ السَّلام)، قدم اول، عبور از حجابهای ظلمانی است، که این حجاب­های ظلمانی همان گناهان و معـاصی هستند کـه مانع رسیدن بـه امام و علم و معرفت امام می­باشند.

     همانطور که استفاده شد، ماه شعبان، برای پاک کردن انسان­ها مقرّر شده و به همین علّت «شَعْبانُ الْمُطَهِّر» نام گرفته است و بیانگر این حقیقت است که گناهان انسان هرقدر هم که بزرگ و زیاد باشند، به وسیلة پاک­کننده­ای همانند ماه شریف شعبان، قابل تطهیر هستند.

     یکی از مهم­ترین ابزارهایی که خداوند متعال برای پاکی عنایت فرموده، توبه و استغفار در ماه شریف شعبان است. آری به شرط توبه، جایی برای یـأس و ناامیدی وجود ندارد. ماه شعبان، ماه رسول­الله(صَلَّي­ ­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) است و گناهان انسان هرچقدر بزرگ باشند، از مقام رسول­الله(صَلَّي­ ­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) بزرگتر نیستند و قدرت شفاعت و تطهیر آن بزرگوار، از گناهان انسان خیلی بزرگتر می­باشد.

 

1- مبارکه انبياء(عَلَيهِم­ السَّلام)/30

2- و اگر اينکه استقامت کنند بر راه، البتّه البتّه سيراب می­کنيم ايشان را از آبی فراوان (مبارکه جن/16).

3- بحارالانوار، ج24، ص28

4- من شهر علم هستم و علی باب آن است، پس کسی که اراده کند حکمت را، پس بايد بيايد از درِ آن (الاحتجاج، ج1، ص78).

5- و کسی که باشد در اين (دنيا) کور، پس او در آخرت (نيز) کور است و گمراه­تر است از (نظر) راه (مبارکه اِسراء/72).

6- عيون اخبار الرضا(عَلَيهِ­ السَّلام)، ج1، ص219

7- بخش امامت، ترجمة جلد هفتم بحارالانوار، ج1، ص225

8- فيض کاشانی

9- اگر حضرت محمد(صَلَّي­ ­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) و جانشينان او از فرزندانش نبودند، شما مانند چهارپايان سرگردان بوديد، (چراکه) هيچ يك از فرائض را نمي­دانستيد، مگر مي­توان داخل قريه‏اى شد از غيرِ درِ آن؟ (علل­الشّرايع، ج1، ص249).

10- روزی دهد او را از جايی که گمان نمی­برد (مبارکه طلاق/3).

11- علل­الشرايع، ج1، ص191، باب129

12- پس بپرسيد (از) اهل ذکر (مبارکه نحل/43).

13- بحارالانوار، ج23، ص181

14- و اطعام می­کنند طعام را در راه دوستی او (خداوند) به فقير و يتيم و اسير (مبارکه دهر/8).

15- خداوند سرپرست کسانی است که ايمان آوردند (مبارکه بقره/257).

16- خارج می­سازد ايشان را از تاريکی­ها به سوی نور (مبارکه بقره/257).