با توجه به مطالبی که در رابطه با همنشین مطرح گردید، مطلبی هم در رابطه با همنشینی پروردگار با بندگان استفاده می­گردد تا روشن شود که خدای تبارک و تعالی با چه کسانی همنشین و مصاحب خواهد شد. خداوند متعال در حدیث قدسی می­فرماید: «اَنَا جَليسُ مَنْ ذَكَرَنی وَ اَیُّ مَنْزَلَةٍ اَرْفَعُ مَنْزَلَةً مِنْ جَليسِ اللّهِ تَعالی»[1] من همنشین کسی هستم که مرا یاد کند و چه مقام و منزلتی بالاتر است از مقام کسی که همنشین خداوند متعال است. حدیث قدسی مذکور، این حقیقت را می­رساند که خداوند متعال با افرادی همنشین خواهد بود، امّا اينکه آنان چه کسانی هستند، با توجه به حديث مذکور، معلوم می­شود که آنان کسانی هستند که به ياد خداوند می ­باشند. رسول خدا(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيه ­وَ­آلِهِ) به حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام)  می­فرمایند: «یا علی، ياد خدا، گفتنِ «سُبحانَ اللّهِ وَ الحمدُ لِلّهِ وَ لا اِلهَ اِلَّا اللّهُ وَ اللّهُ اَكبُر» نيست، بلكه ياد خدا اين‏ است كه هرگاه بر حرامى وارد شد، در برابر آن حرام از خداى عزّ و جلّ بترسد و آن را ترك كند»[2]. ذکر لسانی بسیار خوب است، لکن زمانی زیباتر می­شود که زبان، اعضا و جوارح و تک تک سلول­ها را همراهی کند و منجر به ذکر قلبی شود. ذکرِ استغفار و ذکر شریف صلوات و سایر اذکار روزانه بسیار زیبا هستند ولی ذکرالله متوقّف در ذکر لسانی نیست. ذکر باید لسانی و قلبی و عملی باشد تا حقیقت آن حاصل گردد. قلبی با ذکر حق مأنوس است که پارسا و متّقی باشد و چنین قلبی جایگاه خداوند متعال است «اَلْقَلْبُ حَرَمُ اللّهِ فَلا تُسْكِنْ حَرَمَ اللّهِ غَيْرَ اللّه»[3]، قلب، حرم خداوند است، پس دیگری را در حرم خداوند جایگزین نکن. پس اگر یاد و ذکر حقیقی، چشم­پوشی از گناه و معصیت و به خاطر خداوند در برابر گناه صبر کردن است، و اگر خداوند متعال می­ فرماید: من همنشین کسی هستم که مرا یاد کند، معلوم می­شود که خداوند متعال همنشین شخص پارسا و متّقی است و به فرمودة خود خدای سبحان، کدامین منزلت بالاتر از مقام کسی است که جلیس و همنشین و یار و یاور او خداوند متعال باشد «اَیُّ مَنْزَلَةٍ اَرْفَعُ مَنْزَلَةً مِنْ جَليسِ اللّهِ تَعالی». آری، ذاکر حقیقی کسی است که یاد الهی مانع از ارتکاب گناه و معصیت در او گردد. آیت الله بهجت(رَحمَةُ­اللهِ­ عَلَیهِ) در مورد ذکر حقیقی می­فرمایند: «هيچ ذكري بالاتر از ذكر عملي نيست و هيچ ذكر عملي بالاتر از ترك معصيت در اعتقاديّات و عمليّات نيست و ظاهر اين است كه ترك معصيت، بدون مراقبه دائميّة ما صورت نمي­گيرد». انسان اگر چشم و گوش و زبان خود را رها کند و مراقب اعضا و جوارح خود نباشد، همین اعضا و جوارح راه های خروج ایمان می­شوند. پس شايسته است عزیزان جوان و نوجوان و خواهران محترم، یاران جانیِ خود را از میان کسانی انتخاب کنند که قبل از هر چیز یاران خداوند بوده و به ذکرالله ملبس باشند.

     مرحوم پدر در دفتر خود شعری از سعدی(عَلَيهِ­ الرَّحمَة) در اين مضمون نوشته بودند:

«دلا یـاران سه قسم­اند ار بدانی             زبـانی­انـد و نـانی­انـد و جـانی

بـه نانی نـان بـده، از در بِرانش              محبـت کـن بـه یـاران زبـانی

ولیکن یـار جـانی را بدست آر               به جانش جان بده تـا می­توانی»

     اگر یارانی جانی یافتیم که در سیرِ الی­ الله یار و یاور ما بوده و در مسیر حق ما را همراهی و مساعدت نمايند، دیگر آنها را رها نکنیم و قدر بدانیم و به شدّت در برابر آنان احساس مسئولیت کنيم و در حفظ ایشان از خداوند متعال توفیق بخواهیم.

     «امیرالمؤمنين(عَلَيهِ ­السَّلام) با مردی غیرمسلمان همسفر شدند. او پرسید: ای بندة خدا! کجا می­روی؟ حضرت فرمودند: به کوفه می­روم. چون به دوراهی رسیدند و مسیر ذِمی جدا شد، امیرمؤمنان(عَلَيهِ­ السَّلام) در پی او رفتند. ذمی گفت: چرا با من می ­آیی؟ آن حضرت فرمودند: این از آداب خوب همسفری است که چون انسان از همسفر خود جدا می­شود، اندکی وی را مشایعت و بدرقه کند. پیامبر ما این گونه امر فرموده است. ذمی پرسید: آیا همین ­گونه فرمود؟ حضرت علی(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: بلی، ذمی گفت: به راستی پیروان او به جهت رفتار کریمانة او از وی پیروی کردند، پس من تو را گواه می­گیرم که پیرو دین تو هستم. آنگاه ذمی با شناختن امیرمؤمنان علی(عَلَيهِ ­السَّلام) اسلام آورد»[4].

     «بارالها! به روان مقدّس حضرت محمّد و آل محمّد(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدايمـان حضـرت وليّ­عصـر (عَجَّلَ­ الله ­تَعالي ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجيل بفرما. خداوندا! توفیق عبودیّت و بندگی و تقرّب به ذات اقدست به همة ما مرحمت بفرما. پروردگارا! توفیق توبة واقعی و نصوح و بهره­ مندی هرچه بالاتر از ایام و لیالی مقدّس به همة ما مرحمت بفرما. بارالها! توفیق احساس مسئوليّت در مورد حقوق ديگران و ادای حق همنشينان به همة ما عنايت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی­ الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ     صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- ارشاد القلوب، ج1، ص60

2- جهاد­النّفس وسائل ­الشّيعه، ترجمة افراسيابی، ص121

3- بیان نورانی امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام)؛ بحارالانوار، ج67، ص25

4- کافی، ج2، ص670