«یکی از افرادی که انفاق فرهنگی بسیار عظیمی انجام دادند و از مفاخر اسلام و خادمان اهل­ بیت(عَلَيهم ­السَّلام) محسوب می­شوند، علامه امینی(رَحمَةُ­اللهِ ­عَلَيه) صاحب کتاب نفیس «الغدیر» می­باشند. ایشان قسمت اعظم عمر خود را ذوب کرده و در راه حضرت مولای متّقیان امام علی(عَلَيه ­السَّلام) و آل­ طاهرینشان تلاش نمودند و با وجود اینکه تُرک­زبان بودند، کتاب نفیس «الغدیر» را در بیست و دو جلد به زبان فصیح عربی تألیف کردند که ترجمة آن در دست ماست. آن زمان بمانند زمان کنونی، عصر ارتباطات نبود که از راه دور  بتوان مطالب را تهیّه و تنظیم نمود. ایشان برای تهیّة مطلبی که یک دانشمند مصری یا هندی یا تُرک و ... در مورد حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نوشته ­اند، به مصر و هندوستان و ترکیه و ... سفر می­کردند و عمر گرانقدر خود را در کتابخانه ­ها برای تهیّه مطالب ارزشمند پیرامون ولایت و امامت حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) صرف می­کردند. علامه امینی(رَحمَةُ­اللهِ­ عَلَيه) نسخه­ های بسیار نفیسی از کتب را که کتابخانه­ ها اغلب در اختیار مردم قرار نمی­دادند، شبانه ­روز داخل کتابخانه مطالعه می­کردند و در زمان معیّنی که کتابخانه تعطیل می­شد و لازم بود که آنجا را ترک کنند، از مسئولین درخواست می­کردند که آنها در را از پشت قفل کنند و بروند و صبح خودشان در را باز کنند و بیایند و در این مدّت مشغول مطالعه و تهیّة مطالب پیرامون امامت و ولایت بودند. آری، این است نصرت حقیقی به دین و قرآن و توحید و نبوّت و امامت. عظمت کتاب نفیس «الغدیر» به این است که علاوه بر علمای شیعه، از سیصد و شصت راوی اهل تسنن نیز بر ولایت حضرت علی(عَلَيهِ ­السَّلام) و واقعة غدیر روایت ذکر شده و تأیید آورده شده است و حقیقتاً که مخالفین نیز در برابر این کتاب، خلع سلاح شدند. امـام جمعه سنّی ­مذهب در مورد کتـاب «الغدیـر» به علّـامه امیـنی(رَحمَةُ­اللهِ ­عَلَيه) می­نویسد: «وقتی کتاب الغدیر را خواندم، تازه دانستم که بیست سال جاهل بودم».

     علّامه امینی(رَحمَةُ­اللهِ­ عَلَيه) سرمایة عظیم عمرشان را در راه حضرت امیرالمؤمنین امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) ارزشمند کردند و در راه آن بزرگوار ذوب شدند و در مقابل، از تأییدات حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) بهره ­مند گشتند.

     یکی از دشمنان علّامه امینی(رَحمَةُ­اللهِ ­عَلَيه) قصد سوئی نسبت به ایشان داشت و بعد از بیست سال اظهار دوستی و ارادت که صحنه ­سازی کرده بود، ایشان را به منزلش دعوت نمود تا قصد سوئش را عملی نماید، ولی خداوند متعال به صورت معجزه ­آسایی ایشان را از آن مهلکه نجات فرمود. وقتی علامّه امینی(رَحمَةُ­اللهِ ­عَلَيه) از خانة او خارج شدند، متوجّه شدند که قایقرانی منتظر ایشان است.

     رئیس فرهنگ کشور مصر، فرزند منحصر بفردی داشت که مریض بود و پزشکان از درمان او عاجز شده بودند، نامه ­ای به علامه امینی(رَحمَةُ­اللهِ ­عَلَيه) می­نویسد که اگر این همه از علی(عَلَيهِ ­السَّلام) دم می­زنی، آیا او می­تواند برای فرزند من کاری کند؟ علامه امینی(رَحمَةُ­ اللهِ ­عَلَيه) زیر نامة او چنین می­نویسند: «بسم الله الرّحمن الرّحیم، خداوند متعال به برکت حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) به فرزند شما، شفا بخشید». آری، کسی که عمری، خود را فدای حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نمود، این چنین مورد تفقّد و عنایت آن بزرگواران قرار می­گیرد «هَلْ جَزاءُ الْاِحْسانِ اِلاَّ الْاِحْسانُ»[1]. همان طور که باب خداوند به روی همگان باز است «بابُكَ مَفْتُوحٌ لِلرّاغِبينَ»[2]، باب امیرالمؤمنین علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نیز به روی همه باز است، چراکه آن بزرگوار مظهر اوصاف الهی می­باشند و مماتشان عین حیاتشان است. به راستی چه کسی با امیرالمؤمنین علی(عَلَيهِ ­السَّلام) بیعت کرد و ضرر دید و پاسخ بیعتش را نگرفت؟»[3].

 

1- آيا پاداش نيکی جز نيکی است (مبارکة الرّحمن/60).

2- باب تو باز است برای رغبت­ کنندگان (بيان نورانی امام سجّاد(عَلَيهِ ­السَّلام)؛ صحيفة سجّاديّه، دعای46).

3- تخليص شده از سخنرانی استاد فاطمی­ نيا