حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) بمانند پدر بزرگوارشان حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) و حضرت مولاي متّقيان امام علي(عَلَيْهِ ‌السَّلام) و ساير اولاد طاهرينشان، آنچه برايشان اهميّت فوق­العاده­اي دارد، دينشان است. آن بزرگوار در راه دين از هرچه داشتند، گذشتند. بنابراين تنها راه ارتباط بـا آن حضرت از طريـق احترام و محبّت بـه دين و جدّي گرفتن آن مي­باشد و پُرواضح است که اگر ارتباط با آن بزرگوار، با جدّي گرفتن دين حاصل مي­شود، پس سستي در دين، موجب سستي ارتباط با آن بزرگوار شده و موجبات ناخشنودي ايشان را فراهم مي­آورد.

     بنابراين بجاست که بانوان محترم براي سنخيّت و تشابه به آن حضرت و بهره­مندی از الطاف و توجّهات و همچنين شفاعت آن بزرگوار، علاوه بر الگو قرار دادن ايشان در تمام برنامه­هاي عملي بمانند نماز و روزه و...، در مورد حجاب نيز از آن بزرگوار تأسّي نمايند.

     احترام به مسئلة حجاب، احترام به حضرت فاطمه(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) و احترام به آن بزرگوار، احترام به حضرت رسول خدا(صَلَّي‌اللّهُ‌عَلَيْهِ‌وَ‌الِه) و بالأخره احترام به خداوند متعال است و از آنجا که نشانة محبّت حقيقي، اطاعت مي­باشد و به بيان ديگر، محبّت در اطاعت ظهور می­کند، همانطور که حضرت امام صادق(عَلَيْهِ ‌السَّلام) فرمودند: «اِنَّ الْمُحِبَّ لِمَنْ يُحِبُّ مُطيعُ»[1]. بنابراين اهتمام به مسئلة حجاب، نشان ايمان دروني و قلبي و محبّت به خداوند و اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ السَّلام) مي­باشد و کسی که آن بزرگواران را دوست بدارد، از اهل­بيت(عَلَيهِمُ السَّلام) است «مَنْ اَحَبَّنٰا فَهُوَ مِنّا اَهْلَ الْبَيْتِ»[2].

     در کتاب «حجاب بيانگر شخصيّت زن» مطلبي ذکر شده که خلاصة آن بدين صورت است: «يکي از علماي بزرگ شهر مقدّس مشهد تلاش بسياري داشتند تا به ملاقات حضرت وليّ­عصر(عَجَلَ‌اللّه‌تَعالي‌فَرَجَهُ‌الشَريف) شرفياب شوند و براي وصول اين آرزوي مقدّسِ خود، توسّل و ختم و استغـاثه مي­کردند تا اينکه تعريف مي­کنند که در روز جمعه در يکي از مساجد مشغول خواندن زيارت عاشورا بودم که ناگاه شعاع نوري را از خانه­اي در نزديکي آن مسجد مشاهده کردم. حالت معنوي عجيبي به من دست داد، از جا برخاسته و به دنبال آن نور رفتم. نزديک آن خانه که رسيدم، ديدم نور عجيبي از داخل آن خانه مي­درخشد. در زدم و با اجازه وارد شدم، در يکي از اتاقها جنازه­اي را ديدم که پارچة سفيدي بر روي آن کشيده بودند، ديدم حضرت وليّ­عصر(عَجَلَ‌اللّه‌تَعالي‌فَرَجَهُ‌الشَريف) در اتاق تشريف دارند، وارد شدم و به آقا سلام کردم، آقا جواب سلام مرا دادند و فرمودند: چرا اين­گونه به دنبـال من مي­گردي و آن­همه رنج را تحمّل مي­کني؟ مثل اين باشيد (اشاره به جنازه)، تا من به دنبال شما بيايم، سپس آن بزرگوار فرمودند: اين جنازة بانويي است که در عصر کشف حجابِ رضاخان، براي حفظ عفّت خود، هفت سال از خانه بيرون نيامد تا مبادا نامحرم او را ببيند»[3].

     پوشش حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) شَمْله نام داشت و تمام بدن را از سر تا پا مي­پوشاند و جنس آن از پشم بود و بلندي آن تا حدّي بود که روي زمين کشيده مي­شد تا به بدن نچسبيده و شکل و حجم بدن را نشان ندهد*. اهتمام حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) به حجاب به حدّي بود که در اواخر عمر مبارکشان پيوسته نگران اين مطلب بودند که مبادا بعد از وفات ايشان برجستگي­هاي بدنشان موقع تشييع ديده شود، تا اينکه بانو اسماء عرض می­کند: من در حبشه تابوت­هايی ديده­ام که اموات را در آن حمل می­کردند و طوری ساخته شده بودند که شکل بدن ميّت مشخّص نبود، حضرت زهرا(سَلامُ اللهِ عَلَيها) خوشحال شده و فرمودند: «اِصْنَعی لی مِثْلَهُ اسْتُرينی سَتَرَكِ اللهُ مِنَ النّار»[4] نظير اين تابوت را براى من بساز و بدنم را به وسيله آن بپوشان، خداوند بدن تو را از آتش محفوظ بدارد.

     از مجموع مطالب مذکور در مورد حکم حجاب که از قوانين حکيمانة پروردگار می­باشد، معلوم می­گردد که احترام و اهتمام و تأکيد خداوند متعال به مسئلة حجاب بيانگر اهميّت فوق­العادة آن در زندگي فردي و اجتماعي و خانوادگي است و اينکه زن، هرچقدر پوشيده­تر باشد، به همان ميزان در پيشگاه الهي محبوبتر است ولذا معلوم مي­شود قسمت اعظم رضايت خداي سبحان از حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) که لقب «مرضيّه» بيانگر آن است، از ناحية عفّت و عصمت ايشان و تقيّد به مسئلة حجاب بود، همانطور که بيان نوراني حضرت رسول خدا(صَلَّي‌اللّهُ‌عَلَيْهِ‌وَ‌الِه) که فرمودند: «فٰاطِمَةُ بَضْعَةُ مِنّی»[5] در رابطه با حجاب و عفّت و عصمت آن بزرگوار مطرح گشته است.

     اگر به زندگي آن بزرگ­بانوي آسماني بطور همه­جانبه و با تمام ابعاد آن توجّه گردد، حقيقت امر حجاب و حياتي بودن آن براي جوان فاطمي روشن مي­گردد و اين نداي حقيقت را به گوش جان شنيده و مي­پذيرد و هنگامی که زمين و زمان او را دعوت به خودنمائي مي­کنند و حسّ خودنمائي از درون به او فشار مي­آورد و يا وسوسة نگاه به نامحرم در قلبش ايجاد مي­گردد، بخاطر محبّت خداوند و محبوبانش و جلب توجّهات خاصّة اوليائش و برای بهره­مندي کامل از نور ولايت حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) از تمام آنها چشم پوشيده و غَضِّ بَصَر نمايد، آنجاست که خداوند هم با نظر رحمت بر او می­نگرد. آری وقتی انسان، خداوند را ياد کرد و از گناه چشم­پوشي نمود، خداوند هم او را ياد کرده و قلبش را پر از طمأنينه و آرامش مي­سازد، همانطور که اميرالمؤمنين امام علی(عَلَيْهِ ‌السَّلام) می­فرمايند: «مَنْ غَضَّ طَرْفُهُ اَراحَ قَلْبَه‏»[6] کسی که از نگاه به نامحرم چشم بپوشد، دلش به آرامش و سکونت می­رسد.

     خداي سبحـان خطـاب بـه همسران حضرت پيـامبر اسلام(صَلَّي‌اللهُ‌عَلَيْهِ‌وَ‌الِه) مي­فرمايد: «يٰا نِسٰاءَ النَّبِیِّ لَسْتُنَّ کَاَحَدٍ مِنَ النِّسٰاءِ»[7]و اين پيام، جاودانه است و هر زن و دخترِ مسلمان شيعه در حدّ ايمانش مشمول اين خطاب قرآنی قرار می­گيرد که شما منسوب به خداوند مي­باشيد و پيروان حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) هستيد ولذا بايد مراقب مقام ايمانی خود باشيد و طوري رفتار نمائيد که به فاطمي بودن شناخته شويد و مورد تعرّض سودجويان و افراد فاسد قرار نگيريد و به اين سبب شايسته است از هرآنچه که موجب تحريک جنس مخالف گردد، به مانند بيرون گذاشتن گردي صورت، استعمال بوي خوش، لباس و پوششهای تحريک­کننده، خودآرايي و... اجتناب نمائيد.

     عزيزان! آيـا حيف نيست که شما بـا مادرتـان حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) محشور نشده و با خطاب فاطميّون وارد صحنة محشر نگرديد؟ حضرت پيامبر اکرم(صَلَّي‌اللّهُ‌عَلَيْهِ‌وَ‌الِه) می­فرمايند: «فَعِنْدَ ذلِكِ يَوَدُّ الْخَلائِقُ اَنَّهُمْ كانُوا فاطِمِيّين‏»[8]. حال آنکه استعداد رسيدن به آن­همه مقامات به شما داده شده است، پس شما که مي­توانيد با قدری مهار نفس و ايستادگی در برابر آن و کنترل و مديريّت نگاه، از امتحان الهی فائق شده و موجبات خشنودي حضرت زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) را فراهم آوريد و از شفاعتشان بهره­مند گرديد، چرا از اين­همه برکات و فيوضات محروم شده و باعث ناخشنودی ايشان گرديد؟ با توجّه به اينکه خداوند متعال رضايت و غضب خود را در رضايت و غضب حضرت فاطمه زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) قرار داده است، حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) فرمودند: «اِنَّ اللهَ يَغْضَبُ لِغَضَبِ فاطِمَةَ وَ يَرْضى لِرِضاها»[9].

     پس تنها کساني مي­توانند در روز قيامت از شفاعت ايشان بهره­مند شده و مشمول لطف و رحمت ايشان قرار گيرند که در اين جهان با تأسّی و تبعيّت از آن بزرگوار، دين ايشان را ياری نمايند. وقتي از پروردگار متعال درخواست مي­کنيم که: «اَللّهُمَّ اجْعَلْ مَحْيٰایَ مَحْيٰا مُحَمَّدٍ وَ ٰالِ مُحَمَّدٍ(صَلَّي‌الله‌عَلَيْهِ‌وَ‌الِه) وَ مَمٰـاتی مَمٰـاتَ مُحَمَّدٍ وَ ٰالِ مُحَمَّدٍ(صَلَّي‌الله‌عَلَيْهِ‌وَ‌الِه)»[10] معلوم می­گردد که وقتی حيات و زندگي، فاطمي شود، در آن ­صورت ممات و حشر هم فاطمي خواهد شد.

     پس خواهران محترم جوان و نوجوان! بياييد دست به دست هم دهيم و نگذاريم حجاب برتر که چادر مشکی همراه با مقنعه می­باشد، شکست بخورد که اين حجابِ مادرمان حضرت فاطمه زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) و حضرت زينب کبری(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) می­باشد. بياييم با اين سنّت­هاي نادرست و غيرالهي و بدعتهاي روزافزون که به صورت­هاي افراطي و تجمّلاتي جلوه­گر شده و رو به گسترش مي­باشد، مبارزه کرده و آنها را از بين ببريم و با پايين آوردن سطح توقّعات و سـاده برگزار نمودن مراسم ازدواج، سنّت حسنة ساده­­زيستي و تسهيل ازدواج را در اجتماع حاکم سازيم، اميد است که مراسم و مجالس ما از زمرة مجالس معصيت خارج شده و در رديف عبادات مقبوله محسوب گردد و مورد تأييد و امضاي حضرت احديّت و اولياي کرام او قرار گيرد و ما از شيعيان حضرت زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) محسوب گشته و از شفاعت ايشان در دنيا و عُقبي بهره­مند گرديم و در روزی که هر گروه و امّتی، بـه نـام امامشـان خوانده شده و وارد صحنة محشر می­شوند «يَوْمَ نَدْعُوا كُلَّ اُناسٍ بِاِمامِهِم‏»[11]، ما هم به نام نامی مادرمان حضرت فاطمه زهرا(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها)، صدّيقة کبری و ابيها و بعلِها و بنيها خوانده شده و محشور گرديم.

«بشنو از چـادر کـه در توصيف زن

                                                       تـار و پودش بـا تـو می­گويد سخن

بهتريـن سرمـايـة زن چـادر است

                                                      زان کـه زن را زينتِ زن چـادر است

حـفـظ چـادر در سـرای اقـتـدار

                                                         دختـران را هـست تـاج افتـخـار

حفظ چادر، حفظ دين و مذهب است

                                                         شيـوة زهـرا و درس زينب اسـت

حفـظ چـادر، نـصّ قـرآن مجيـد

                                                          قفـل جنّـت را بُـوَد تنهـا کليـد

حفظ چـادر، چاره­سـازِ کـارهاست

                                                          حافظ گـل از هجـوم خـارهـاست

حفظ چـادر، زخم­هـا را مرهم است

                                                         دست رد بر سيـنة نـامحرم است»[12]

 

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرين

صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ اَجْمَعين»

 

1- همانا محبّ براي کسي که دوستش دارد مطيع است (بحارالانوار، ج67، ص15).

2- کسي که دوست دارد ما را، پس او از ما اهل بيت است (بيان نوراني حضرت امام باقر(عَلَيْهِ ‌السَّلام)؛ تفسير العياشی، ج2، ص231).

3-  شيفتگان حضرت مهدی(عَجَّلَ­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشّريف)، ج3، ص158

*لازم به ذکر است: همانطور که در جريان فدک استفاده شد، حضرت فاطمه(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) که برای ايراد خطبه در مسجد حاضر شدند، علاوه بر حجابِ مذکور، ملبّس به مقنعه نيز بودند (بحارالانوار، ج29، ص218).

4- بحارالانوار، ج43، ص213

5- فاطمه پارة وجود من است (دعائم­الاسلام، ج2، ص214؛ به نقل از کتاب «فاطمه(سَلامُ­اللهِ­عَلَيها) اسوة بشر»، برگرفته از آثار آية­الله جوادی آملی، ص158).

6- تصنيف غررالحکم و دررالکلم، ص260

7- اي زنان پيامبر، نيستيد شما مانند ساير زنان (مبارکة احزاب/32). 

8- پس در آن هنگام، همة مردم آرزو می­کنند که ای کاش ما نيز فاطمی بوديم (بحارالانوار، ج43، ص227).

9- همانا خداوند غضبناک می­شود به غضب فاطمه(سَلامُ ­الله ­عَلَيْها) و راضی می­شود به رضايت او (بحارالانوار، ج21، ص279).

10- پروردگارا! قرار بده زندگي مرا زندگي محمّد و آل محمّد(صَلَّي‌الله‌عَلَيْهِ‌وَ‌الِه) و مرگ مرا، مرگ محمّد و آل محمّد(صَلَّي‌الله‌عَلَيْهِ‌وَ‌الِه) (مفاتيح­الجنان، فرازي از زيارت عاشورا). 

11- روزی که خوانده می­شوند همة مردم با امامشان (مبارکه اِسراء/71).

12- حسن حيات­ بخش