اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطانِ الرَّجيمِ * بِسْمِ اللهِِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ

وَ لَوْ اَنّا كَتَبْنا عَلَيْهِمْ اَنِ اقْتُلُوا اَنْفُسَكُمْ اَوِ اخْرُجُوا مِنْ دِيارِكُمْ ما فَعَلُوهُ اِلاّ قَليلٌ مِنْهُمْ وَ لَوْ اَنَّهُمْ فَعَلُوا ما يُوعَظُونَ بِهِ لَكانَ خَيْراً لَهُمْ وَ اَشَدَّ تَثْبيتاً﴿66﴾ وَ اِذاً لَآتَيْناهُمْ مِنْ لَدُنّا اَجْراً عَظيما﴿67﴾ وَ لَهَدَيْناهُمْ صِراطاً مُسْتَقيماً﴿68﴾

     ترجمه: و اگر اينکه ما می­نوشتيم (مقرّر می­داشتيم) بر ايشان اينکه بکُشيد نفسهايتان را يا خارج شويد از خانه­هايتان، انجام نمی­دادند آن را مگر اندکی از ايشـان و اگر اينکه ايشـان انجام می­دادند آنچه را که موعظه کرده می­شدند به آن، البته آن بهتر بود برای ايشان و شديدتر بود از لحاظ ثُبات قدم﴿66﴾ و آن زمان البته می­دادیم به ایشان از نزد خودمان اجری بزرگ﴿67﴾ و البته هدایت می­کردیم ایشان را به راه راست﴿68﴾

*تفسیر: استقامت در دین، محصول ایمان و اعمال صالحات و اطاعت از فرامین الهی:

     آیة شریفة شصت و شش که قسمتی از تفسیر آن در جلسة سابق استفاده شد، دارای آثار و برکات بسیار مبارکی است و بیانگر این حقیقت است که ایمان توأم با عمل صالح و اطاعت از قوانین پروردگار و بکارگیری دستورات قرآنی و بطور کلّی زندگی مؤمنانه و موحّدانه و دینی، یعنی ایمان در کنار اعمال صالحات، آثار بسیار مبارکی دارد که دو اثر آن در جلسة سابق استفاده شد که عبارت بود از اینکه:

     1- خیرات و اعمال خیر به سوی انسان جاری می­شود. یعنی اعمال خیر قبل از آخرت، زندگی دنیوی انسان را آباد می­کند و سامان می­بخشد و خیرها را به سوی او جاری می­کند و پرواضح است که وقتی زندگی مؤمنانه و موحّدانه و ایمان و عمل صالح، دارای چنین برکات عظیمی در دنیا قبل از آخرت است، گناه و معصیت و بیراهه­روی و تبهکاری و پشت پا زدن به تکالیف دینی، قبل از آخرت، زندگی دنیوی انسان را تباه و نابود می­کند.

     2- تأثیر دوّم زندگی پاک و صالح و توأم با تقوا این است که موجب می­شود که ایمان انسان از سستی به استحکام بگراید و ایمان معار و مستودع به ایمان مستقر و ثابت ارتقاء یابد و به عبارت ساده­تر و روشن­تر، ایمان انسان ریشه­دار شود. آری، زندگی توأم با اطاعت و عمل صالح، موجب ریشه­دار شدن ایمان می­گردد و این را خدای سبحان وعده می­فرماید. به فرمودة اساتید معظّم و مفسّران عظام، تا زمانی که ایمان انسان ریشه­دار نشود، انسان را به مقصد نمی­رساند و از دنیا به آخرت منتقل نمی­گردد و ایمان جز با عمل صالح استحکام نمی­یابد و برای همین، در قرآن کریم، این­همه ایمان در کنار اعمال صالحات بیان شده است «آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحات‏»[1]. ایمان بدون عمل صالح، باعث خیر و برکت نیست و ایمان محسوب نمی­گردد، همانطور که می­فرماید: «اِنَّ الْاِنْسانَ لَفی‏ خُسْرٍ﴿2﴾ اِلاَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحات...﴿3﴾‏»[2]. اگر ایمان انسان مستحکم نباشد، با وقایع و حوادث و زلزله­های دنیوی و امتحانات الهی که زندگی بدون آن امکان­پذیر نیست، از بین می­رود و صاحب آن، ایمانش را می­بازد. با توجّه به اینکه لرزش­های عصر حاضر برای اغوای جوانان، به مراتب شدیدتر از زلزله­های سابق است و با وجود این همه برنامه­های اضلالی دشمنان اسلام، اگر ایمـان تثبیت نشده باشد، خیلی زود می­لرزد و می­لغزد و درهم می­ریزد و به آخرت نمی­رسد. ملاحظه می­شود که این برنامه­های اضلالی دشمنان، چقدر موجب اختلاف در خانواده­ها و از هم پاشیدن آنها می­گردد. به فرمودة اساتید معظّم، هنگام مرگ و سکرات موت، ایمان­های سست و معار امکان دارد توسط شیطان گرفته ­شود و صاحبش بی­ایمان از دنیا برود و زمانی که نکیر و منکر از او سؤال می­کنند که پروردگارت کیست؟ «مَنْ رَبُّك‏»[3] و پیامبرت کیست؟ «مَنْ نَبِیُّکَ»[4]، از یادش می­رود و نمی­تواند آن را به یاد آورد.

     پس ایمـان بی­ریشه مقاومت ندارد و زمـانی ایمـان ریشه­دار می­شود که توأم با اعمال صالحات و اطاعت پروردگار باشد؛ مثالی که در این مورد می­توان ذکر نمود، این است که: شیطان مدّتهای مدید داخل در صف فرشتگان بود، ولی چون ایمان مستحکمی نداشت، در آزمایش الهی مردود شد و از دنیا و آخرت ساقط گشت «فَسَجَدَ الْمَلائِكَةُ كُلُّهُمْ اَجْمَعُون‏﴿73﴾ اِلاّ اِبْليسَ اسْتَكْبَرَ وَ كانَ مِنَ الْكافِرين﴿74﴾‏»[5] و بـه این علّت راسخون در علم و اولیـای الهی این­چنین به درگـاه الهی می­نالند که: «رَبَّنا لا تُزِغْ قُلُوبَنا بَعْدَ اِذْ هَدَيْتَنا وَ هَبْ لَنا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَة»[6]، «رَبَّنَا اغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ اِسْرافَنا فی‏ اَمْرِنا وَ ثَبِّتْ اَقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَى الْقَوْمِ الْكافِرين‏»[7] و آنچه موجب استقامت در دین و ریشه­دار شدن ایمان می­گردد، اعمال صالحات می­باشد که خداوند متعال در سورة مبـارکة بقره، یک نمونه از آن را اين­چنين بیان می­فرماید: «وَ مَثَلُ الَّذينَ يُنْفِقُونَ اَمْوالَهُمُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللهِ وَ تَثْبيتاً مِنْ اَنْفُسِهِمْ»[8] آنهایی که در راه خداوند انفاق می­کنند، این انفاق، باعث تثبیت ایمانی آنان می­گردد؛ از اینرو معلوم می­شود که پرداخت خمس و زکات و وجوهات شرعیّه و مالیات­های توحیدی، باعث استحکام ایمانی می­شود.

     پس اگر ایمان توأم با اعمال صالحات و عمل به تعالیم عالیة قرآنی نباشد، انسان را به مقصد اعلا نمی­رساند و هر چه اعمال خیر و سلم و تسلیم و اطاعت بالاتر و بکار بستن دستورات دینی بیشتر باشد، ایمان ریشه­دارتر گشته و استقامت بیشتر می­شود و موجب رسیدن به مقصد می­گردد. ایمان منهای عمل صالح، مفید فایده نیست و قدرت صعود و پرواز ندارد، چراکه اعمال صالحات، ايمان را بالا می­برند و بها می­بخشند«وَ الْعَمَلُ الصّالِحُ يَرْفَعُه‏»[9]. ایمانِ ریشه­دار، مولود و محصول اطاعت از اوامر الهی و اجتناب از نواهی خداوند و عمل به پندهای قرآنی و به عبارتی، محصول دو مطلب است که حضرت امام رضا(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «وَ الْايمانُ اَداءُ الْفَرائِضِ وَ اجْتِنابُ الْمَحارِم‏»[10] ایمان حقیقی عبارت از انجام واجبات و فرایض و اجتناب از گناهان و معاصی است، همانطور که در مبارکة بقره نيز استفاده شد، تسلیم و طاعت از اوصاف مؤمنان حقيقی می­باشد «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا»[11]. خداوند متعال وعده می­فرماید که در صورت «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا» گفتنِ بنده، ایمان او را مستحکم و ریشه­دارتر می­فرماید و این ایمان، او را به مقصد اعلا می­رساند و دنیا و آخرت او را تأمین می­نماید و به این علّت در حدیث قدسی می­فرماید: «يَا ابْنَ آدَم اِعْمَلْ بِما اَمَرْتُكَ وَ انْتَهِ عَمّا نَهَيْتُك‏»[12] و در دو مورد دیگر از قرآن کریم، خدای مهربان­تر از پدر و مادر می­فرماید: «خُذُوا ما آتَيْناكُمْ بِقُوَّة»[13] آنچه را که مکلّف شده­اید، با قوّت انجام دهید. از حضرت امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) سؤال شد که: «اَ قُوَّةٌ فِی الْاَبْدانِ اَمْ قُوَّةٌ فِی الْقُلُوبِ» آیا با قدرت بدنی یا قوّت قلبی؟ حضرت فرمودند: «فيهِما جَميعا»[14] قوّت هر دو. یعنی مراقب ایمانتان باشید و آنچه را که امر کردیم با قوّت قلبی و بدنی اخذ کنید.

     خلاصه اینکه: اگر انسان در محدودة تعالیمی که توسط قرآن کریم بـه او رسیده عمل نمـايد، چند قدم پیش رفته و خداوند قدم­های بعدی را پیش می­برد و ایمان او را ثابت می­فرماید و قدرت می­بخشد و ریشه­دار می­کند «مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ اَصْلُها ثابِتٌ وَ فَرْعُها فِی السَّماء»[15]، ولذا خداوند متعال بندگانش را به استقامت دعوت می­فرماید. حضرت امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «ثَمَرَةُ الْعَقْلِ الْاِسْتِقامَة»[16] ميوه و ثمرة عقل، استقامت است. تقیّد به واجبات، ایمان سست و غیر قابل اعتماد را استوار می­کند. مطلب مهمّی که در اینجا معلوم می­شود، این است که راه، جز یکی نیست و اگر بزرگان به مقامات عالیه نائل شدند، فقط از راه «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا» و تسلیم و انقیاد در برابر فرامین الهی بوده است.

     وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «مردانى از امّت من هستند كه ايمان در دل آنان استوارتر از كوه­هاى محكم است‏»[17]. پس برای رسيدن به مقصد، راه دیگری جز زندگی دینی و تقیّد به لوازم دین وجود ندارد.

 

*مطالب تفسيري از تفسير تسنيم مباركة نساء استاد جوادي آملي و از تفاسير الميزان، مجمع­البيان، تفسير نمونه و تفسير نور اقتباس گرديده است.      

1- ايمان آورید و انجام دهید اعمال صالحات (مبارکه بقره/82، آل­عمران/57، نساء/57).

2- همانا انسان البتّه در خسران و زيانکاری است﴿2﴾ مگر کسانی که ايمان آوردند و اعمال صالحات انجام دادند ...﴿3﴾ (مبارکه عصر/2و3).

3- امالی صدوق، ص290

4- امالی صدوق، ص290

5- پس سجده کردند فرشتگان همگی تماماً﴿73﴾ مگر شيطان که استکبار ورزيد و بود از کافران﴿74﴾ (مبارکه ص/73و74).

6- پروردگارا منحرف نگردان دلهای ما را بعد از اينکه هدايت کردی ما را و ببخش برای ما از ناحية خودت رحمتی (مبارکه آل­عمران/8).

7- پروردگار ما بيامرز برای ما گناهان ما را و اسراف ما را در کار خويش و ثابت کن قدمهای ما را و ياری کن ما را بر گروه کافران (مبارکه آل­عمران/147).

8- و مَثَل کسانی که انفاق می­کنند اموالشان را به جهت جستجوی رضايت پروردگار و استوار ساختن نفس هايشان (مبارکه بقره/265).

9- و عمل صالح بالا می­برد آن را (مبارکه فاطر/10).

10- بحارالانوار، ج10، ص365

11- شنيديم و اطاعت کرديم (مبارکه بقره/285).

12- ای فرزند آدم، عمل کن به آنچه امر شدی و قبول نهی کن از آنچه نهی شدی (الجواهر السنيه، ص162).

13- بگيريد آنچه را داديم شما را با قدرت (مبارکه بقره/63و93).

14- بحارالانوار، ج67، ص50

15- مَثَل کلمة پاکيزه مانند درخت پاکيزه است که اصل آن ثابت است و شاخة آن در آسمان است (مبارکه ابراهيم(عَلَيهِ ­السَّلام)/24).

16- تصنيف غررالحکم و دررالکلم، ص53

17-  اِنَّ مِن اُمَّتی رجالا الايمان اثبت فی قُلُوبِهِم مِنَ الجِبال الرّواسی‏ (الحکم الزاهره با ترجمة انصاری، ص459).