مطلبی که در مورد توبه و آمرزش­خواهی و شفاعت­طلبی، لازم به توضیح می­باشد، این است که: همان­طور که در جلسة سابق نیز استفاده شد، خداوند متعال بندگانش را بی­واسطه هم به شرط توبه و استغفار می­بخشد، لکن زیباترین توبه و استغفار آن است که از مسیری که خداوند متعال مقرّر فرموده، انجام یابد و آن، رجوع مستقیم به خداوند و توبه و توسّل و شفاعت­خواهی از حضرات معصومین(عَلَيهِمُ ­السَّلام) است و به عبارت دیگر توبه­کار، هم از باب غفّارالذّنوب و هم از باب اهل­بيت(عَلَيهِمُ ­السَّلام) که وسیع­ترین باب غفاریّت خداوند است، وارد شود که در این صورت مشمول وعدة الهی شده و گناهانش آمرزیده می­شود.

     خداوند متعال در قرآن کریم این­همه رحمت خود را به رخ انسان می­کشد تا او در این جهان، هرچه می­تواند با توبه و استغفار، از رحمت الهی بهره­مند شود، چراکه مدّت توبه و معذرت­خواهی محدود در دنیا است و با پایان یافتن دنیا، زمان توبه و جبران تمام می­شود. همانطور که حضرت امام صادق­(عَلَيهِ ­السَّلام) می­فرمايند: زمانی که شخص محتضر ملک­الموت را ملاقـات می­کند، پس رو به او کرده می­گوید: یک روز مرا مهلت بده تا از گناهان خود توبه کنم و برای سفر آخرتم توشه­ای تهیه کنم. پس ملک­الموت گوید: روزهای عمرت به سر آمد. آن شخص گوید: یک ساعت مرا مهلت بده تا توبه کنم، ملک­الموت می­گوید: ساعتهای عمرت به سر آمد. پس باب توبه بر او بسته می­شود و بـا هزاران حسرت و ندامت بر عمر گذشته­ اش روح از بدنش خارج می­شود و به این سبب حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «اِنَّ اللهَ یَقْبَلُ تَوْبَةَ عَبْدِهِ ما لَمْ یُغَرْغِرْ تُوبُوا اِلى رَبِّکُمْ قَبْلَ اَنْ تَمُوتُوا وَ بـادِرُوا بِـالْـاَعْمـالِ الزّاکِیَةِ قَبْلَ اَنْ تُشْتَغَلُوا...»[1] خداوند توبـة بنده­اش را تـا مرگ گلوگیر او نشده مى­پذیرد، توبه کنید به سوی پروردگارتان قبل از اينکه بميريد و به انجام اعمال پاک شتاب کنید پیش از آنکه گرفتار شوید... حضرت امام سجاد­(عَلَيهِ ­السَّلام) نيز به پيشگاه الهی چنين عرض می­کنند: «اَنْتَ الّذی فَتَحْتَ لِعِبادِكَ باباً اِلى عَفْوِكَ وَ سَمَّيْتَهُ التَّوْبَةَ ... فَما عُذْرُ مَنْ اَغْفَلَ دُخُولَ ذلِكَ الْمَنْزِلِ بَعْدَ فَتْحِ الْبابِ وَ اِقامَةِ الدّليلِ‏»[2] خداوندا! تو از رحمت خود، بابی گشودی و نام آنرا توبه نهادی ...، پس عذر کسی که غفلت ورزد از داخل شدن به آن منزل بعد از گشوده شدنِ در و اقامة دليل چیست؟

     پس خداوند متعال در دنیا راه و چاه، هدایت و ضلالت و خیر و شرّ را برای انسان مشخص فرموده و او را از درون و بیرون مجهّز به چراغ­های را­هنما اعم از عقل، فطرت، رسالت و امامت و ... نموده است و همة این­ها دست به دست هم داده­اند تا این انسان غافل را بیدار کنند و به سوی توبه رهنمون شوند، چراکه بعد از سپری شدن دنیا دیگر هیچ عذری پذیرفته نشده و هیچ توبه­ای قبول نمی­گردد «وَ لا يُؤْذَنُ لَهُمْ فَيَعْتَذِرُونَ»[3]. باب عذر و توبه در دنیا همیشه باز است، ولی دیگر فردایی نیست و هیچ­گونه تضمینی برای فردا وجود ندارد. حضرت امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) می­فرمایند: «اِصْبِرُوا عَلَى الدُّنْيا فَاِنَّما هِیَ ساعَةٌ فَما مَضى مِنْهُ فَلا تَجِدُ لَهُ اَلَماً وَ لا سُرُوراً وَ ما لَمْ يَجِئْ فَلا تَدْری ما هُوَ وَ اِنَّما هِیَ ساعَتُكَ الَّتی اَنْتَ فيها فَاصْبِرْ فيها عَلى طاعَةِ اللهِ وَ اصْبِرْ فيها عَنْ مَعْصِيَةِ اللهِ»[4].

«سعديا! دی رفت و فردا همچنان موجود نيست

                              در ميـان ايـن و آن، فرصـت شمـار امـروز را»

     انسان بايد یک در به روی گذشته و یک در به روی آینده ببندد و زمان حال را با توسّل به باب اهل­بیت(عَلَيهِمُ ­السَّلام) غنیمت شمارد. پیر و جوان برای یک ساعت بعد یا نَفَس بعدی تضمینی ندارند، ولذا حضرت پيامبر اکرم (صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) فرمودند: «عَجِّلُوا بِالصَّلاةِ قَبْلَ الْفَوْتِ وَ عَجِّلُوا بِالتَّوْبَةِ قَبْلَ الْمَوْتِ»[5].

     لازم بـه ذکر است که: برخی از افراد، توبـه را امری مستحب می­دانند، در حالی که توبه نه تنها واجب، بلکه واجب فوری است. توبه هم وجوب و هم فوریّت دارد، چنان که فرمود:«فَاسْتَغْفَرُوا». «ف» در «فَاسْتَغْفَرُوا»، «فای» تفریع است. یعنی بلافاصله استغفار کنید. مثالی در مورد توبه ذکر می­شود که وجوب و فوریّت توبه را روشن­تر می­سازد. وقتی انسان از خیابانی به سمت خیابانی دیگر می­رود، اگر ضمن رفتن، مشغول صحبت یا کار دیگری باشد و از مسیر مربوطه خارج گردد و یا مقصد را رد شود، همین که متوجّه شد، بلافاصله باید برگردد. توبه هم به همین معناست. یعنی انسانی که متوجّه شده در طی مسیر پروردگار اشتباه رفته، بلافاصله باید برگردد و از آن به بعد وظیفه دارد که درست طی طریق نماید. به تأخیر انداختن توبه ظلم به خويشتن است و به دو علّت جایز نیست:

     اول اینکه: انسان با هر گناهی که مرتکب می­شود، مقداری از مسیر حق دورتر شده و قلبش تیره­­تر می­گردد و توفیق او کمتر می­شود، ولذا اگر امروز گرفتار ندامت شده و حال توبه پیدا می­کند، با تکرار گناه معلوم نیست که فردا هم همین حال و اشتیاق را داشته باشد.

     دوم اینکه: امکان دارد که انسان با فردا فردا کردن­ها، اجلش فرا برسد و دیگر موفّق به توبه نشود، همچنانکه در حدیثی از حضرت پيامبر اکرم(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) آمده است: «اَکْثَرُ صِیاحِ اَهْلُ النّارِ مِنْ سَوفَ»[6] بیشترین نالة اهل دوزخ، از فردا فردا کردن است. پس عقل ایجاب می­کند، تا فرصت و مهلت توبه و استغفار و توسّل و جبران، سپری نشده، انسان برگردد و توبه کند و از رسول­الله(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) بخواهد که از خداوند برای او طلب آمرزش نمایند و از اهل­بیت(عَلَيهِمُ ­السَّلام) درخواست نماید که برای بخشش گناهانش دعا نمایند تا به امید الهی، خداوند را با دو صفت توّاب و رحیم بیابد «لَوَجَدُوا اللهَ تَوّاباً رَحيماً».

 

1- بحارالانوار، ج6، ص19، باب20، حدیث5

2- صحيفة سجّاديّه، فرازی از دعای 45

3- و اِذن داده نمی­شود برای ايشان پس عذرخواهی کنند (مبارکه مرسلات/36).

4- صبر کنيد بر دنيا، پس اين است و جز اين نيست که آن ساعتی است، پس آنچه گذشت از آن، نمی­يابی برای آن دردی و نه سروری و نمی­آيد پس از آن، پس نمی­دانی آن چيست و همانا آن ساعتی برای توست که تو در آن هستی، پس صبر کن در آن بر طاعت خداوند و صبر کن در آن از معصيت خداوند (اصول کافی، ج4، ص191).

5- عجله کنيد به نماز قبل از قضا شدن و عجله کنيد به توبه قبل از مرگ

6- علامه حسن­زاده آملی، نامه‌ها برنامه‌ها، ص79