در آستانة ماه توحيد و بندگی، ماه رشد و شکوفائی، ماه ضيافت پروردگار و ماه بزرگ خداوند قرار داريم و ان­شاء ­الله تعالی بتوانيم با بدرقة مبارک رسول ­خدا(صَلَّي­ ­اللهُ ­عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) وارد شهرالله­الاعظم گرديم. خداحافظی بندگان خداوند در ماه شعبان­المعظّم که ماه رسول خداوند(صَلَّي­ ­اللهُ ­عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) است، بمانند خداحافظی حجاج محترمِ مدينه قبل، از رسول خدا(صَلَّي­ ­اللهُ ­عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) برای تشرّف به بيت­الله­الحرام است. در اين روزهای نورانی و مبارک و پايانی ماه شريف شعبان که هفت روز به ماه مبارک رمضان و بيست و نه روز به شب مقدّس قدر باقی مانده است، توجّه کنيم که در دو ماه شريف رجب و شعبان که ماههای تطهير و تدارک و آمادگی برای ضيافت الهی هستند، برای حضور در ميهمانسرای پروردگار چه تدارک ديده­ايم؟ و چقدر از اين دو ماه شريف بهره برده­ايم؟ خدای رحمت، آنچنان صاحب رحمت است که هيچ وقت و در هيچ مقطعی اجازه نمی­دهد که بندگانش گرفتار يأس شوند و اميدِ هيچ بنده­ای را قطع نمی­فرمايد و هر بنده­ای با هر گناهی، بر اساس آية شريفة «لا يَيْاَسُ مِنْ رَوْحِ اللهِ اِلاَّ الْقَوْمُ الْكافِرُونَ»[1]، حقّ نااميدی ندارد. آری، وقتی خداوند، خدای رحمت و حضرت پيامبر اسلام(صَلَّي­ ­اللهُ ­عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه)، پيامبر رحمت و امامان(عَلَيهِم­ السَّلام)، امامان رحمت هستند، انسان در هيچ شرايطی حق يأس و نوميدی ندارد. اکبر کبائر، يأس و نااميدی است که از هر گناهی بالاتر است. تجلّی رحمت پروردگار، اميدوار کردن بندگان خداوند است تا در هيچ شرايطی نااميد نگردند. لازمة عبد و بنده بودن برای خداوند اين است که نه خودِ انسان نااميد از رحمت الهی باشد و نه ديگران را با هر نوع گناهی نااميد کرده و درهای اميد را به رويشان ببندد.

     در آخرين جمعة ماه شعبان دو اتّفاق مهمّ رخ داده که به انسان اين حقيقت را می­رساند که اگر در فرصت­های گذشته نتوانسته توشه­ای تدارک ببيند، باز در بسته نيست و به شرط توبه و بازگشت، مورد اجابت واقع می­گردد.

     يکی از وقايع آخرين جمعة ماه شعبان اين است که: جناب اباصلت تعريف می­کنند که به خدمت امام رضا(عَلَيهِ ­السَّلام) رسيدم، درحالی که از اين دو ماه بهره­ای نبرده بودم. حضرت فرمودند: «ای اباصلت، همانا ماه شعبان گذشت و اينك روز جمعه آخر ماه است، و در اين چند روزى كه از ماه باقى­مانده تلافى گذشته‏ها را بكن و آنچه در نظر دارى انجام بده، و قرآن تلاوت كن، و استغفار نما، و از گناهانى كه مرتكب ‏شده‏اى استغفار كن، و با قلب پاكى خود را به ماه رمضان برسان، اگر امانتى بر گردن دارى اداء كن، اگر از مؤمنى كينه‏اى در دل دارى آن كينه را از دل خود بزداى، و اگر گناهى انجام داده‏اى از خداوند بخواه از تو درگذرد، اينك بر خداوند توكل داشته باش و از او بترس، هر كس به خداوند در كارها توكل داشته باشد، خداوند او را كفايت مي­كند و او را به مقصودش مي­رساند، و خداوند براى هر چيز اندازه‏اى قرار داده است، و در روزهائى كه از اين ماه باقى مانده است بسيار بگو: «اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنا فيما مَضٰى مِنْ شَعْبانِ فَاغْفِرْ لَنا فيما بَقِىَ مِنْهُ» پس همانا خداوند براى احترام اين ماه، گروهى را از آتش نجات مى‏دهد»[2]. حال ما هم در آخرين روزهای ماه شعبان قرار داریم و جمعه­ای که در پيش­رو داريم، آخرين جمعة ماه شعبان است. گرچه تاکنون نتوانسته­ايم اندک از بسيار انجام دهيم و توشه­ای تدارک ببينيم و در اين دو ماه، بيداری حاصل نشده و کم­کاری­های اساسی صورت گرفته، لکن اگر در اين روزهای باقی­مانده تلاش کنيم، با اين سه دستورالعمل و سه نسخة حضرت امام رضا(عَلَيهِ ­السَّلام) ان­شاء­الله تعالی حتماً آماده می­شويم. اگر تلاش کنيم و توبه و استغفار نماييم و گناهان را ترک کرده و قصورها و تقصيرها را جبران کنيم، حتماً آمرزيده خواهيم شد و پاکيزه وارد ميهمانسرای حق تعالی می­گرديم «رَبِّ اَدْخِلْنی‏ مُدْخَلَ صِدْقٍ وَ اَخْرِجْنی‏ مُخْرَجَ صِدْق‏»[3]. آری اگر گناهان و قصورها و خطاها را با توبه و استغفار جبران کنيم، حقّ مطلب ادا می­شود و می­توانيم پاکيزه وارد ماه مبارک رمضان گرديم.

     توصية دوّم حضرت امام رضا(عَلَيهِ ­السَّلام) تسويه حساب­هاست. آن بزرگوار در ادامة بيان نورانی خويش به جناب اباصلت فرمودند: «اگر امانتی داری، ادا کن» که منظور، فقط امانت­های مالی و نقدی و جنسی نيست، بلکه پدر و مادر، همسر و فرزندان، اهل خانه و بطور کلّی تمام مؤمنان، امانت هستند. لازمة تشرّف به ضيافت عظيم حقّ يعنی ماه مبارک رمضان، توبه و تطهيرِ قلب است تا انسان از جانب حقّ متعال پذيرش يابد و پِرواضح است کسی که دلش را از کينه و عداوت و دشمنی خالی کند، اوّلين خدمت را بر خود کرده است. انسان با زدودن قلب از کينه، به تشکيلات خداوند و مقامات حضرات انبياء و اوصياء(عَلَيهِم­ السَّلام) نمی­افزايد، بلکه به نفع خودِ اوست که با پاکی دل و طهارت، آمادگی پيدا کند تا به حضور امام(عَلَيهِ ­السَّلام) و محضر ربّ جليل باريافته و پذيرش يابد. دلِ پُرکينه در مکان قدس و طهارت جايی ندارد، ولی در هر حال اميد و اميدواری در محضر خداوند متعال موج می­زند. پيام، پيامِ اميدواری است. اگر قلب از کينه پاک شود، آمادگی برای پذيرش فراهم می­شود.

     حضرت امام رضا(عَلَيهِ ­السَّلام) در قسمت پايانی بيان مبارک خويش به جناب اباصلت، دعايی را آموزش دادند که سرشار از اميدواری است. زيرا اگر آمرزشی نبود، امام(عَلَيهِ ­السَّلام) اين دعا را آموزش نمی­دادند، همانطور که حضرت امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «مَنْ اُعْطِیَ الدُّعاءَ لَمْ يُحْرَمِ الْاِجابَة»[4] و آن دعاء اين است: «اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنا فيما مَضٰى مِنْ شَعبانِ فَاغْفِرْ لَنا فيما بَقِیَ مِنْهُ» خداوندا اگر ما را در آنچه از ماه شعبان سپری شده است نيامرزيده­ای، پس ما را در آنچه باقی مانده است از آن، مورد مغفرت قرار ده.

 

1- مأيوس نمی­شوند از رحمت خداوند مگر قوم کافران (مبارکه يوسف(عَلَيهِ ­السَّلام)/87).

2- يا اَباصَلْت اِنَّ شَعْبانَ قَدْ مَضٰى اَكْثَرُهُ وَ هٰذا آخِرُ جُمُعَة فيهِ فَتَدارَكْ فيما بَقِیَ تَقْصيرُكَ فيمٰا مَضٰى مِنْهُ وَ عَلَيْكَ بِالْاِقْبالِ عَلٰى ما يَعْنيكَ وَ اَكْثِرْ مِنَ الدُّعاءِ وَ الْاِسْتِغْفارِ وَ تِلاوَةِ الْقُرآنِ وَ تُبْ اِلَى اللهِ مِنْ ذُنُوبِكَ لِيَقْبَلَ شَهْرُ رَمَضانَ اِلَيْكَ وَ اَنْتَ مُخْلِصٌ لِلّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ لٰا تَدَعُنَّ اَمانَةَ فی عُنُقِكَ اِلّا اَدَّيْتَها وَ فی قَلْبِكَ حِقْداً عَلٰى مُؤمِنٍ اِلّا نَزَعْتَهُ وَ لا ذَنْباً اَنْتَ مُرْتَكِبَهُ اِلّا اَقْلَعْتَ عَنْهُ وَ اتَّقِ الله وَ تَوَكَّل عَلَيْهِ فی سِرِّ اَمْرِكَ وَ عَلانِيَتِكَ وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللهِ فَهُوَ حَسْبُهُ اِنَّ اللهَ بالِغُ اَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللهَ لِكُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدْراً وَ اَكْثِرْ مِنْ اَنْ تَقُولَ فی‏ ما بَقِیَ مِنْ هذَا الشَّهْر: «اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنا فيما مَضٰى مِنْ شَعبانِ فَاغْفِرْ لَنا فيما بَقِیَ مِنْهُ» فَاِنَّ اللهَ تَبارَكَ وَ تَعالى يَعْتِقُ فی هذَا الشَّهْرِ رِقاباً مِنَ النّارِ لِحُرْمَةِ هذَا الشَّهْر (مسند الامام الرضا(عَلَيهِ ­السَّلام)، ج2، ص14).

3- پروردگارا داخل کن مرا داخل کردنی صادقانه و خارج نما مرا خارج کردنی صادقانه (مبارکه اِسراء/80).

4- کسی را كه دعا دادند، از پذيرفته‏ شدن محروم نماند (نهج­ البلاغه مرحوم دشتی، حکمت135).