حلول ماه مبارک رمضان، عیدالله الاکبر، عید اولیاء­الله، شهر­الله الاعظم و بهار قرآن، به پیشگاه مقدس حضرت امام زمان(عجِّل ­اللهُ ­تعالی­ فَرَجَهُ­ الشَّريف) و پیروان واقعی و منتظران حقیقی آن حضرت، علی­ الخصوص خواهران محترم تبریک و تهنیت عرض می­شود. «خداوند به مقرّبین درگاهش توفیق درک فیوضات این ماه را به همة ما مرحمت بفرماید و همانطور که ما را در جسم و ظاهر ماه مبارک رمضان داخل فرمود، به بطن و باطن و حقیقت آن هم داخل فرماید و از فیوضات و برکات خاصّة آن بهره ­مند بفرماید».

     اولیای الهی، مقرّبان درگاه حق و روزه ­شناسان واقعی که به عظمت این ماه مبارک، واقف هستند، برای آمدنش روزشماری کرده و آن را با شور و شوق تمام استقبال می­کنند و بخاطر فرا رسیدن آن، خدای تعالی را شکر و حمد و سپاس می­گویند و با سوز و گداز آن را بدرقه می­نمایند. این ماه عظیم، ماهی است کـه خداوند متعال و حضرات انبیاء و اوصیا(عَلَيهِم ­السَّلام) آن را به ما می ­شناسانند. این ماه، سفرة عظمت و خوان کرامت، ضیافت رحمت، دعوتِ عنایت و میهمانی محبتِ خداوند سبحان است. اگر ما هم حقیقتاً ارزش آن را بدانیم، در برابر این موهبت عظیم، بسی خداوند را شاکر و سپاس­گزار می­باشیم، لکن بفرمودة قرآن کریم، اندکی شکرگزار و شاکر هستند «وَ قَليلٌ مِنْ عِبادِيَ الشَّكُورُ»[1]. حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) فرمودند: «خداوند متعال سفره­ای دارد که بر آن نعمتی است که نه چشمی آن را ديده و نه گوشی آن را شنيده و نه در فکری خطور نموده است و  در اين سفره قرار نمی­گيرند مگر صائمين و روزه­ داران حقيقی»[2]. اگر انسان عظمت این ماه را دریابد و بداند که روزه با جان و روح او چه می­کند، آرزو می­کند که یک سال روزه باشد، همانطور که حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «لَوْ يَعْلَمُ الْعَبْدُ ما في رَمَضانَ لَوَدُّ اَنْ يَکُونَ رَمَضانُ السَّنَةُ»[3].

     اوصاف خداوند سبحان و بذرهای توحید و انسانیت در وجود انسان، بطور مکنون و بصورت استعدادهای نهفته قرار دارد و به عبارتی تمام اسمای حسنای الهی و صفات جلال و جمال پروردگار، بالقوّه در وجود انسان وجود دارد و رسالت انسان در این جهان، این است که آن بذرهای توحیدی و دانه ­های مکنون انسانیّت را شکوفا کند و آن­ها را استخراج نماید. وقتی که این اوصاف جمال و جلال الهی، شکوفا شد، انسان به مقام مظهریّت می­رسد. یعنی اسمای حسنای الهی و صفات جمال و جلال پروردگار در وجود او ظهور می­ یابد و انسانِ کامل، کسی است که تمام اوصاف پروردگار در وجود او ظهور و بروز دارد و مظهر اتمّ و اکمل اوصاف الهی است.

     اگر خداوند متعال بذرهای توحید و انسانیت را در وجود آدمی به ودیعه نهاد و او را به شکوفا نمودن آن­ها دعوت فرمود، ابزار استخراج و شکوفایی آن­ها را هم معرفی فرمود. اعمال توحیدی، ابزار استخراج آن ودایع مکنون می­باشد و بخش عظیمی از شکوفایی بذرهای توحیدی را روزه، عهده ­دار است، همانطور کـه بخش عظیم­تری را نمـاز عهده­ دار می­باشد. تمام احکام الهی دست به دست هم داده­ اند تا انسان را به مقام مظهریّت برسانند و او را موحّد کنند و در این میان روزه نقش عظیمی را ایفا می­کند.

     همچنین اگر قرآن شفاست، به این علت است که حامل نسخه­ های شفابخش، از جمله نماز و روزه است. نماز به تنهایی شفاست و روزه هم به تنهایی شفاست. قسمت اعظم بیماری­های روحی و روانی انسان را روزه درمان می­کند، هرچند که برای بیماری­های جسمی هم درمان است «صُومُوا تَصِحُّوا»[4]. نماز و روزه وسیلة شفای انسان هستند و او را به مقام عافیت می­رسانند. و این است رمز و راز اینکه انسان در شب قدر، آن شب سلام و سلامتی، از خداوند متعال درخواست عافیت می­نماید. از وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) سئوال کردند: «اگر شب قدر را درک کرديم از خداوند چه بخواهيم؟ فرمودند: عافیت (که منظور عافیت دنیا و آخرت است)»[5]. آری روزة حقیقی، انسان را به شفای قلبی می­رساند و منهای احکام و فروع دین، جان انسان بیمار است.

     به همین ترتیب قرآن کریم، ذکر است، نماز و روزه ذکر است، نبوت و امامت ذکر است و انسان با روزة حقیقی می­تواند به حلاوت ذکر و یاد الهی نائل شود.

     حال سئوالی که در مورد مطالب مذکور مطرح می­شود، این است که: آن روزه­ ای که انسان را به قرب الهی و مقام توحید می­رساند و «لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ» را در وجود او محقّق کرده و او را مؤمن و موحّد و عبـد و بنـده می­گرداند و او را به حلاوت ذکر می­رساند و برای جان و روح او شفابخش می­باشد، کدامین روزه است؟ در پاسخ، به مکتب اهل­بیت(عَلَيهِم­ السَّلام) رجوع می­کنیم، حضرت فاطمه ­زهرا(سَلامُ ­اللهِ ­عَلَيها) می­ فرمایند: «ما يَصْنَعُ‏ الصّائِمُ‏ بِصِيامِهِ اِذا لَمْ يَصُنْ لِسانَهُ وَ سَمْعَهُ وَ بَصَرَهُ وَ جَوارِحَهُ»[6] روزه­ دار، از روزه­ اش چه بهره ­ای می­برد، اگر زبان و گوش و چشم و اعضای خود را از گناهان حفظ نکند؟ از این­رو معلوم می­شود که عظمت روزه و نزول برکات خاصّة آن، در صورتی است که اعضا و جوارح انسان بسیج شوند و همگی از حرام الهی، روزه باشند و موحّد گردند. اگر انسان تنها ظاهراً روزه­ دار است و به باطن آن راه نیافته، در حقیقت فقط شکم او روزه­ دار است. حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «كَمْ مِنْ صائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيامِهِ اِلَّا الْجُوعُ وَ الظَّمَاُ»[7] چه بسیار روزه­ دارانی که بهره ­شان از روزه نبوده، مگر گرسنگی و تشنگی. «رسول خدا(صَلَّى­ اللَّهِ­ عَلِيهِ ­وَ­آله) شنيدند كه زنى در حال روزه، جارية خود را دشنام داد. حضرت فرمودند: طعامى بياوريد و به آن زن فرمودند: از اين طعام بخور. زن گفت: من روزه ­ام، حضرت فرمودند: چگونه روزه ­اى، درحالیكه جارية خود را دشنام دادى؟ روزه فقط همین نخوردن و نیاشاميدن تنها نيست. همانا حق تعالى روزه را حجابى گردانيده است از ساير کـارهای زشت و چه بسيار كمند روزه­ داران و چه بسيارند گرسنگى ­كشندگان»[8]. یعنی روزه ­داری کـه از گناه و معصیت خودداری نمی­کند و زبان و اعضا و جوارحش را محافظت نمی­ نماید، درواقع تنها شکم او روزه است.

     حضرت مولی الموحدین امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) روزة حقیقی را این چنین معرفی می­فرمایند که: «وَ الصِّيامُ اِجْتِنابُ الْمَحارِمِ كَما يَمْتَنِعُ الرَّجُلُ مِنَ الطَّعامِ وَ الشَّرابِ»[9] روزة واقعی، پرهیز از گناهان است، همانطور که انسان از غذا و نوشيدنی پرهیز می­کند.آری، روزه ­دار حقیقی همواره خود را از گناهان و معاصی محافظت می­کند. همانطور که در بخش اول بحث استفاده شد، مادامی که انسان در بخش عمل، اهل عمل به واجبات و پرهیز از محرمات نباشد، موحّد محسوب نمی­شود، همانگونه نیز، اگر روزه ­دار، به ظاهرِ روزه مقیّد است، لکن اهل پرهیز از گناه و معصیت نیست، به حقیقت روزه نائل نشده و روزة او روزة کمال ­بخشی نخواهد بود.

     خداوند متعال، ماه مبارک رمضان را با نظم و زیبایی خاصی مقرر فرموده و بندگانش را به روزة آن امر فرموده تا آنها را به زیبایی حقیقی برسـاند. خداوند متعال قـانون­ گذاری می­فرمـاید و عبد بـه عنوان قانون­ پذیر، عمل می­نماید و آن را به اجرا درمی ­­آورد و اولین قدم برای رسیدن به زیبـایی و جمـال حقیـقی، آفت ­زدایی و مـانع ­زدایی و حجاب ­زدایی است «دیو چو بیرون رود فرشته درآید».

     خطبة شعبانیّه، بیانگر این حقیقت است که: انسان باید در ماه مبارک رمضان که میهمان پروردگار متعال است و خدای سبحان، میزبان سفرة محبت می­باشد، مراقب امانات الهی باشد. چشم و گوش و زبان و سایر اعضا و جوارح امانت­های خداوند هستند و در صورتی که انسان به وسیلة آنها مرتکب گناه و معصیت شود، به امانت الهی خیانت نموده است، به عنوان نمونه: وقتی انسان با زبانش دروغ می­گوید یا غیبت می­کند، هم ناسپاسی بزرگ نسبت به نعمت پروردگار نموده و هم به امانت الهی خیانت کرده است و بالاتر اینکه: موحّد حقیقی محسوب نمی­گردد، چرا که توحید در عمل او محقق نگشته است. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ)  فرمودند: «هَلْ يُكِبُّ النّاسَ فِی النّارِ اِلّا حَصائِدُ اَلْسِنَتِهِم‏»[10]،  آيا مردم را جز دروکرده­ های زبان، عامل ديگرى در آتش مي­افكند؟ حدود چهل نوع گناه برای زبان ذکر شده است و به این سبب حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «جِرْمُهُ صَغيرٌ وَ جُرْمُهُ ثَقيلٌ»[11]. صاحب زبانی که دروغ می­گوید و چشم و گوشی که عفیف نیست، موحّد و عبد حقیقی نمی­باشد. انسان وقتی بنده است که اعضا و جوارحش، او را در مسیر عبودیّت و بندگی یاری کنند. اگر بنده، نعمت حق تعالی را در معصیت بکار گرفت، به امانت الهی خیانت کرده و ناسپاسی نموده و خود را از جرگة بندگان حقیقی پروردگار خارج کرده است.

      نق ­زدن­ها و غُر زدن­ها، عصبانیّت­ها و بداخلاقی­ها و پرخاشگری­ها، خصوصاً در فضای خانواده، نشان از بدبندگی و ناسپاسی است. همچنین اگر انسان از طولانی بودن روزها در ماه روزه شکایت می­کند، درواقع به خداوند متعال اعتراض دارد، آن هم به خدایی که هفتاد مرتبه، مهربان­تر از پدر و مادر است. خداوند متعال به حضرت عُزير(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمود: «...شکايت مرا به مردم مکن...»[12]. یعنی وقتی انسان نسبت به عبادتی اعتراض دارد، درواقع به صاحب حُکم و قانون معترض است. پس بجاست که انسان مراقب اخلاق و رفتار و عمل و گفتار خود باشد. هر عضوی از اعضای روزه­دار که تخلّف نمود، موحّد نیست و روزة حقیقی در مورد او محقّق نشده است و چنین روزه­ ای، انسان را به مقام توحید و شفا و ذکر و قرب نمی­رساند.

      عزیزان جوان و خواهران محترم، اگر امکان روزه ­داری حقیقی برای انسان نبود، خداوند سبحان هرگز او را به آن دعوت نمی­ فرمود. خداوند حکیم، انسان را به وظایفی دعوت و امر فرموده که در توان او قرار داده است. روزه ­داری حقیقی، انسان را به حقیقت ذکر می­رساند و حلاوت و شیرینی ذکر و یاد الهی را نصیب انسان می­کند. حضرت ابراهیم خلیل(عَلَيهِ ­السَّلام) آن قهرمان توحید، به خاطر این که یک ذکر الهی را بشنوند، حاضر شدند اموالشان را ببخشند. «...زمانی که آن حضرت در صحرا مشغول چَرای گوسفندان بودند، صدایی را شنیدند که ذکر خداوند سبحان را می­گفت: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ»[13]، فرمودند: ای صاحب صدا اگر بار دیگر این ذکر را بگویی، نیمی از گوسفندانم را به تو خواهم بخشید، و اگر دگر بار بگویی نصف دیگر گوسفندانم را به تو خواهم داد، چراکه سخن از محبوب من گفتی و یاد محبوب من کردی...»[14]. آری، توحید حقیقی انسـان را به چنین جایگـاه رفیعه ­ای می­رساند. هر کس به میزان توحیدی که در عملش متجلی است به مقامات عالیه نایل می­گردد.

     توحید مراتب دارد و به هر میزان که از مراتب توحید در وجود انسان محقق شود و به آن عمل نماید، از محبّت خداوند حکیم که هبه و تحفه است، برخوردار می­گردد. محبّت، هبة خاص الهی بر محبوبان خویش است، فلذا برای ایصال به مطلوب باید رهزن­ها را شناخت و آنها را زدود که نتیجة این مانع ­زدایی و رهزن ­زدایی، کسب تقوای الهی است «يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ»[15] ای مؤمنان، روزه را بر شما واجب کردم، هم چنان که بر پیشینیان از شما واجب کردم تا شاید که شما به تقوا برسید. یعنی رسالت روزه، رسانیدن انسان به تقواست و تقوا، سرمنشأ تمام خیرات و مبرّات است. اگر حضرت یوسف(عَلَيهِ­ السَّلام) به آن مقامات جلیله راه یافتند، به برکت تقوا بود «مَنْ يَتَّقِ وَ يَصْبِرْ فَاِنَّ اللّهَ لا يُضيعُ اَجْرَ الْمُحْسِنينَ‏»[16]. آری، نتیجة حفظ و صیانت از اعضا و جوارح و خویشتن­ داری، کسب تقواست و تقوا تنها رسانندة انسان به مقام قرب و ایصال الی­ المطلوب است.

     «بارالها! به ­روان مقدّس حضرت محمد­ و­ آل­محمد(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدایمـان حضـرت ولیّ­عصـر (عَجَّلَ­ اللهَ ­تَعالٰی ­فَرَجَهُ­ الشَّریف) تعجیل بفرما. خداوند! توفیق عبودیّت و بندگی به همة ما مرحمت بفرما و ما را از موحّدان حقیقی مقرّر بفرما. پروردگارا! توفیق درک ماه مبارک رمضان و رسیدن به حقیقت روزه ­داری و کسب تقوای الهی به همة ما مرحمت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرمـا. اموات محترم غريق رحمت بفرمـا. بـه مسلمانـان ستمديده علي ­الخصوص مردم مظلوم فلسطين، عراق و سوريّه نجات کرامت بفرما».  

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ    صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- و کم است از بندگان من که شکرگزار باشند (مبارکه سباء/13).

2- کنز العمال، ج8، ص452

3- اگر بنده، ارزش ماه مبارک رمضان را بداند، آرزو می­کند که سراسر سال، ماه رمضان باشد (بحارالانوار، ج96، ص344).

4- روزه بگیرید تا صحت یابید(بيان نورانی رسول­ خدا(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)؛ بحارالانوار، ج59، ص267).

5- مفاتیح الجنان، در اعمال مشترکه شب­های مقدّس قدر

6- بحارالانوار، چاپ بیروت، ج93، ص295

7- نهج البلاغه، حکمت145

8- برگرفته از سخنرانی استاد فرحزاد در برنامة سمت خدا

9- بحارالانوار، ج68، ص233

10- بحارالانوار، ج68، ص290

11- جِرم آن کوچک و جُرم آن سنگين است (ستارگان حرم، ج12، ص62).

12- مواعظ امامان(عَلَيهِم ­السَّلام)، ترجمة جلد 75 بحارالانوار، ص400

13- پاک و منزّه و مقتدر است پروردگار فرشتگان و روح

14- کتاب معراج السّعادة مرحوم نراقی

15- ای کسانی که ایمان آوردید، نوشته شد بر شما روزه همچنانکه نوشته شد بر کسانی که بودند قبل از شما شاید که شما پرهیزگار شوید (مبارکه بقره/183).

16- کسی که تقوا پیشه کند و صبر نماید، همانا خداوند ضایع نمی­کند اجر نیکوکاران را (مبارکه هود(عَلَيهِ­ السَّلام)/90).