مطلبی که در مورد بهداشت روزه­ داری، قابل توجّه می­باشد، اين است که: بلند شدن در زمان سحر را جدّی شماريم تا هم خود را از ساعات پُرنور سحر محروم نکنيم و هم از آثار زيانبار روزه ­داریِ بدون سحری، مصون بمانيم، هرچند که به يک خرما و ليوانی آب باشد. همچنين بچّه­ ها را هم در زمان سحر بيدار کنيم تا در اين ساعات پُربهره بيدار باشند و با سحر اُنس گيرند و جانشان صفا يابد. حضرت مولی الموحّدين امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «ای فجر! از روزی كه علی به دنيا چشم گشوده، آيا شده كه تو بدمی و چشمان علی در خواب باشد؟»[1].

     همچنين به گفتة کارشناسان، برای مقابله با تشنگی، استفاده از ميوه به جای چای در زمان سحر مفيد و مؤثّر است. کارشناسان تغذيه معتقدند، چون ميوه تدريجاً آب را به بدن می­دهد، در رفع تشنگی بسيار مفيد خواهد بود. به همين ترتيب، خوردن چند قاشق جوانة گندم در سحر بسيار توصيه شده است. البتّه جوانة گندم تا زمانی مفيد است که قدّ جوانه بيشتر از قدّ گندم نباشد. خوردن نوشابه ­های گازدار نيز کلاً ممنوع است و خوردن آب بصورت پشت سر هم، بخصوص در افطار مضرّ اعلام شده است.

     در پايان، از عزيزان محترم و جوانان عزيز دعوت می­گردد که در صورت رضايت خانواده، با شرکت در سفره­ های افطاری ماه مبارک رمضان در روزهای چهارشنبه، بر نورانيّتِ محفل بيفزايند. با کمال اشتياق منتظر قدوم مبارک عزيزان صائم و روزه­دار هستيم.

«در اين خانه آن کس که پا می­نهد     قدم بـر سر و چشم مـا می­نهـد»

     البتّه در صورت عدم رضايت خانواده، اعمّ از پدر و مادر يا همسر و فرزندان، شرکت در مراسم افطاری نه تنها اجر و فضيلتی نخواهد داشت، بلکه اثر نامطلوبی بر مقبوليّت روزه و صفای آن خواهد گذاشت.

     با توجّه به اينکه به فرمودة حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ)، جلسة قرآن «باغی از باغهای بهشت است»[2]، شايسته است که عزيزان محترم ابتدا در سفرة قرآن حاضر شوند و سپس از بهشت قرآن به بهشت نماز و سپس به بهشت افطار وارد گردند «اَللّهُمَّ اجْعَلْنا مِنَ الصّائِمين».

     «بارالها! به ­روان مقدّس حضرت محمد­ و­ آل ­محمد(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدایمـان حضـرت ولیّ­عصـر (عَجَّلَ­ اللهَ­ تَعالٰی ­فَرَجَهُ ­الشَّریف) تعجیل بفرما. خداوندا! همة ما را از تطهيرشدگان در دو چشمة تطهير رجب و شعبان قرار بده. پروردگارا! توفيق توبة حقيقی و اصلاح عمل و دخول صادقانه به ماه مبارک رمضان به همة ما عنايت بفرما. خداوندا! توفيق احسان و انفاق خالصانه در همة ايّام، خصوصاً ماه مبارک رمضان به همة ما مرحمت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غريق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمديده علي ­الخصوص مردم مظلوم فلسطين، عراق و سوريّه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ    صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- کتاب «انسان کامل» استاد مطهّری، ص47

2- عدّة الدّاعی، ص253