در خاتمه به توفيق حق دو مطلب در مورد بهداشت و سلامت تن و بدن استفاده می­گردد:

     1- در رابطه با بيماری­های مفصلی، همانطور که پزشکان، حمّام آفتاب را تجويز می­کنند، حرکات نرمشی و ورزشی و پياده­ روی را هم برای پيشگيری و درمان اين بيماری­ها بسيار سفارش می­کنند. استفاده شده است: اگر هر عضوی از بدن را که مخصوص کاری است، از آن فعاليّت محروم کنيم، بعد از مدّتی از کار می­افتد. به عنوان نمونه: چشم برای ديدن است، اگر انسان مدّتی در سياه ­چالی محبوس شود، چشم او ديد خود را از دست می­دهد. دندان برای جويدن است، اگر کار نکند، اين کارآيی را از دست خواهد داد. همچنين پا برای راه رفتن است، اگر محروم شود، قدرت راه رفتن را از دست می­دهد. از اينرو معلوم می­شود که چرا پزشکـان به مسئلة پيـاده­روی اين همه تـأکيد دارند. هرچند راه­ رفتن و حرکات ورزشی برای شخصِ مريض، دردآور و سخت و رنج­آور باشد، باز هم نبايد پياده ­روی تعطيل شود چراکه در اين صورت، روز به روز بر شدّت دردهای مفصلی افزوده خواهد شد. پزشکان روماتولوژی معتقدند: برای درمان پوکی استخوان، کلسيم به تنهايی مؤثّر نيست و تأثير و جذب کلسيم با پياده ­روی و نرمش افزايش می­يابد.

     2- همانطور که حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «اَلْمَعِدَةُ بَيْتُ كُلِّ داءٍ»[1]، در مورد بيماری بسيار رايج «کم­خونی» نيز استفاده شده است که يکی از عوامل کم ­خونی، نوشيدن چای، مخصوصاً چای پُررنگ و بلافاصله بعد از غذا است. چای، دارای ترکيباتی به نام «تانن» است که مزّة تلخ چای را ايجاد می­کند. تانن­ها با آهن ايجاد رسوب می­ نمايند و اين رسوب به دليل سنگينی، غيرقابل جذب توسط بدن است. از اينرو در صورتی که غذای مصرفی دارای آهن بوده و بلافاصله بعد از آن چای مصرف شود، از جذب آهنِ آن جلوگيری می­کند. همچنين نوشيدن نوشابه­ های گازدار موجب کاهش جذب آهن و کم­ خونی می­شوند.

     از پزشکان مربوطه استفاده شده است که يکی از آثار افراط در نوشيدن چای، لاغر شدن صورت است. چای برای کليه ­ها نيز بسيار مضرّ است. تاننِ موجود در چای بسيار مدرّ می­باشد و به همين علّت مايعات بدن را دفع می­کند. همچنين تانن، موجب فعاليّت بيش از حدّ سلولهای کليه شده و کليه را به مرور از کار می ­اندازد.

     بنابراين شايسته است که به جای استفاده از چای، از دم­ نوش­های مفيد و طبيعی ديگر از جمله بادرنج­بويه، نعناء، گل­ گاوزبان، کاکوتی، زنجبيل، کاسنی، پونه، زعفران، دارچين و... استفاده شود و دفعات مصرف چای کاهش يابد و به هنگام مصرف نيز بصورت کم­ رنگ و نيم­ گرم استفاده شود. چراکه خوردن غذا و نوشيدنی داغ از مکروهات است و باعث سرطان مری می­گردد. به گفتة يکی از دانشجويان، به علّت خوردن چای داغ در کردستان و آذربايجان، آمار سرطان مری بالاتر از ساير جاهاست. حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اَقِرُّوا الْحارَّ حَتّى يَبْرُدَ فَاِنَّ رَسُولَ اللّهِ(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) قُرِّبَ اِلَيْهِ طَعامٌ فَقالَ اَقِرُّوهُ حَتّى يَبْرُدَ وَ يُمْكِنَ اَكْلُهُ ما كانَ اللّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لِيُطْعِمَنَا النّارَ وَ الْبَرَكَةُ فِی الْبارِد»[2] غذاى گرم را بگذاريد تا خنك شود؛ چرا كه چون غذاى گرمى به پيامبر خدا(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) تعارف می­كردند، می­فرمودند: بگذاريد تا خنك شود و بشود آن را خورد، خداوند آتش را غذاى ما قرار نداده و بركت در غذاى خنك است. مصرف غذای داغ از مکروهات دينی است و مکروه، عملی است که خداوند آن را دوست ندارد و نمی ­پسندد. ما بـايد چيزی را دوست داشته باشيم که خداوند می ­پسندد. اميد است با عمل به آموخته­ها در کنار تهذيب و تزکية روح، تن و بدن را نيز از معرض خطرات دور نگه داريم و از سلامتی روحی و جسمی بهره­ مند شويم.

     «بارالها! به روان مقدّس حضرت محمّد و آل محمّد(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدايمـان حضـرت وليّ­عصـر (عَجَّلَ ­الله ­تَعالي ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجيل بفرما. پروردگـارا! توفيـق تهذيب و تزکيـه و پاک­سازی نفس به همة ما مرحمت بفرما. بارالها! توفيق تأسّی از انسانهای کامل به همة ما کرامت بفرما. خداوندا! توفيق بهره­ مندی از ايّام و ليالی مقدّس و آمادگی برای شرکت در ضيافت حج به همة ما عنايت بفرما. بارالها! توفيق ادای تمام حقوقی را که بر ذمّة ما نهاده­ای، به همة ما مرحمت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غريق رحمت بفرما. بارالها! ظلم و ستم ظالمين را به خودشان برگردان و به تمام مسلمانان ستمدیده علی­ الخصوص مردم مظلوم فلسطین و غزّه و عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- معده، خانة تمام بيماری­هاست (بحارالانوار، ج59، ص290).

2- خصال، ج2، ص613