خداوند متعال بعد از تجلیل از زنان صالحه و فرمانبردار، گروه دیگری از زنان را مطرح می­فرماید که نافرمان در برابر همسر هستند «وَ اللاَّتي‏ تَخافُونَ نُشُوزَهُنَّ». نشوز به معنای گردن­کشی و طغیان و سرکشی و عصیان و نافرمانی است. به زنی که وظایف مربوط به همسرداری را انجام ندهد و از آن شانه خالی کند، ناشزه گفته می­شود، و به مردِ نافرمان هم ناشز گفته می­شود. خداوند متعال، غیور است و نمی­خواهد پای زن به دادگاه و بیرون باز شود و آبروی او در جامعه در معرض خطر قرار گیرد و به همین علت فرمانبرداری او را از شوهر در مورد مسائل جنسی و بیرون رفتن از خانه واجب فرموده است. حال خدای سبحان در این قسمت از آیة شریفه، وظایف مردان را در مورد زنانِ نافرمان در سه مرحله بیان می­فرماید.

     در مرحلة اول می­فرمايد: چنانچه مردان در مورد زنان در دو موردِ یاد شده، از نشوز و نافرمانی آنها ترسیدند، باید در برابر آنها عکس­ العمل نشان دهند و آنها را با احترام و منطق و استدلال، پند و اندرز دهند. «فَعِظُوهُنَّ» یعنی مرد با پند و اندرز، زن را متوجه وظیفة خود نماید و به او تفهیم کند که این حق و حقوق را خداوند متعال مقرّر فرموده و با سرپیچی، درواقع از امر الهی نافرمانی می­کند.

     پس پند و اندرز و موعظه و نصیحت و تذکر و بیدارسازی، اولین عکس­ العمل مرد، نسبت به زنِ ناشزه است و اگر مرد از این مرحله نتیجه نگرفت، در مورد زنی که خوف نشوز در او هست، به راه­کار دوم متوسّل می­شود که فاصله گرفتن در بستر است «وَ اهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضاجِعِ». «مضاجع» جمع مضجع به معنای رختخواب و بستر و خوابگاه است. خداوند نفرموده که مرد خانه را ترک کند یا زن را طلاق دهد و یا بستر و رختخوابش را جدا کند، بلکه فرموده، در همان بستر پشت کرده و یک نوع حالت قهر داشته باشد که بدین وسیله، مرد، رنجش و ناراحتی خود را نشان می­دهد. این عکس ­العمل و راه­کار دوم، زن را متوجه مسئولیتش می­کند و او درمی­ یابد که عدم تمکین در مسائل جنسی، نافرمانی خداوند و ظلم به مرد است و عواقب سوئی دارد.

     در صورتی که راه­کار دوم هم نتیجه ­بخش نباشد، راه­کار سوم مطرح می­گردد که در آیة شریفة مورد بحث مطرح شده است و انشاءالله تعالی در جلسة آینده استفاده خواهد شد که آن هم مقدمات و شرایط مخصوص به خود را دارد.

     «بارالها! به روان مقدّس حضرت محمّد و آل محمّد(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدايمـان حضـرت وليّ­عصـر (عَجَّلَ­ الله­ تَعالي ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجيل بفرما. خداوندا! توفيق اطاعت و تسليم و رضا در برابر فرامين ذات اقدست را به همة ما کرامت بفرما و ما را به عالی­ترين مراحل عبوديّت و بندگی نائل گردان. پروردگارا! حقيقت مبعث را در وجود همة ما محقق بفرما و توفيق تحوّل باطنی و درونی به همة ما عنايت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غريق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمديده علي ­الخصوص مردم مظلوم فلسطين، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ     صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»