ماه ذیحجة­الحرام که ماه وصلت مبارک حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) و حضرت فاطمه(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها) می­باشد، از جمله ماه­ هايی است که عقد و عروسی در آن زیاد است ولذا چند مطلب را خدمت مادران محترم و جوانان عزیز معروض می­دارد.

     مادران محترمی که نگران ایمان و تدیّن فرزندانشان هستند و جوانان عزیزی که دغدغة ایمانشان را دارند، توجه نمایند که تمام این­ها را در تدیّن و ایمان خواستگار طلب نمایند. البته منظور این نیست که امتیازات ظاهری و امکانات مادی خواستگار، نادیده گرفته شود، لکن آنچه که در درجة اول اهمیت قرار دارد، ایمان و تدیّن خواستگار می­باشد. هر جا ایمان است، آنجا محبّت و اعتماد و آرامش است. زندگیِ آرام و بدون دغدغه در پرتو ایمان است.

     همچنین وقتی خدای سبحان همسر شایسته و باایمان به انسان عنایت فرمود، باید قدر این موهبت عظیم و سرمایة ارزشمند را بداند و به شکرانة آن، سادگی را در مراحل مختلف برنامه ­های مربوط به خواستگاری و عقد و عروسی و خریدهای آن، رکن قرار دهد. هر جا که ساده­ زیستی است، آنجا آرامش و سکونت و اعتماد و محبّت است.

«در کلبه مـا رونق اگر نيست، صفـا هست

                                      جايی که صفا هست در آن نور خدا هست»

     از جمله مصادیق سادگی، بدون تزئین بودن ماشین عروس است. سال­ها قبل در یکی از سالن­های آرایش، وقتی داماد دنبال عروس آمده بود، یک ماشین ساده بدون هیچگونه تزئینی آورده بود که یک پلاکارد کاغذی در پشت شیشة عقب آن نصب شده بود که روی آن نوشته شده بود: «یا حجة­ابن الحسن العسکری(عَلَيهِ­ السَّلام)». آری، در زمانی که تزئین ماشین، کارت عروسی و ... هزینه ­های گزافی را به خود اختصاص می­دهند، این چنین تزئین ساده و الهی، موردپسند خدای سبحان و محبوبانش است و چنین وصلت­هایی که حسرت در دلها ایجاد نمی­کنند و موجب ایجاد سنّت حسنه در جامعه می­شوند، وصلت مبارکی می ­باشند و رضایت الهی را در پی دارند. پول و ثروت و تشریفات و تجمّلات، هیچ کدام سعادت ­آور نیستند. اگر تاکنون به خاطر مردم زندگی کرده و صبح تا شب در این راه تلاش نموده­ ایم، بیائید از این پس، آن لباس و آرایشی را که خداپسندانه و امام زمان ­پسندانه است، انتخاب کنیم و سنّت حسنه­ ای از خود به جای گذاريم تا موجبات خشنودی خداوند متعال و محبوبانش را فراهم آوريم، همانطور که حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمايند: «مَنْ سَنَّ سُنَّةً حَسَنَةً كانَ لَهُ اَجْرُها وَ اَجْرُ مَنْ عَمِلَ بِها اِلی يَوْمِ الْقِيامَةِ وَ مَنْ سَنَّ سُنَّةً سَيِّئَةً كانَ عَلَيْهِ وِزْرُها وَ وِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِها اِلی يَوْمِ الْقِيامَة»[1] كسى كه سنّت نهد روش نيکی را، براى اوست اجر و ثواب آن و ثواب هر كس كه عمل كند به آن تا روز قيامت، و كسى كه سنّت نهد روش بدى را، بر اوست گناه آن و گناه هر كس كه عمل كند به آن تا روز قيامت‏.

     علاوه بر تزئین ماشین، بوق ماشین­های حامل عروس نیز که به گوش جوانانی که امکانات ازدواج برایشان فراهم نیست، خانوادة شهدا که جوانانشان را از دست داده­ اند، مادرانی که فرزند از دست داده­ اند و خانواده­ های بدون فرزند می­رسد و در دلِ هر کدام از آنها یک آه و حسرت بر جای می­گذارد. حال، عروس و دامادی که با این همه آه و حسرت، به خانة بخت می­روند، چه اطمینانی برای سعادتمند شدن خود می­توانند داشته باشند؟ علاوه بر آن، حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اَلْعَيْنُ حَقٌ‏»[2] چشم ­زخم حقّ است. ای بسا این آه و حسرت­ها از یک طرف و چشم ­زخم­ها از طرف دیگر موجب شود که زندگی­ها برگردد و آن زندگی که برایش سعادت رقم خورده بود، در اثر عملِ خودِ شخص، دچار بدبختی و شقاوت گشته و نعمت تبديل به نقمت گردد «اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتى تُغَيِّرُ النِّعَمَ‏»[3]. از اینرو شایسته است که جوانان موحّد هر چقدر که ممکن باشد، در جهت بدعت­ زدایی و ساده ­زیستی و از بین بردن تشریفات و تجمّلات گام بردارند و توجّه نمایند که مبادا در مراسم عقد و عروسی آنها، شیطان شریک شود. هر تحوّلی در جهت بدعت­ زدایی و جاری نمودن سنّت­های حسنه، موجبات خشنودی پروردگار متعال و محبوبانش را در پی دارد.

 

1- الفصول المختاره، ص136

2- نهج ­البلاغه مرحوم دشتی، حکمت400

3- پروردگارا ببخش برای من گناهانی را که تغيير می­دهند نعمت­ها را (مفاتيح ­الجنان، فرازی از دعای کميل).