در جلسة سابق، پاره­ای از موارد درمان حسد استفاده شد. يکی ديگر از راههای مبارزه با حسد، توکّل بر خداوند سبحان و توسّل به حضرات معصومين(عَلَيهِم­ السَّلام) و محبوبين درگاه الهی و دست به دامن آنها شدن است. انسان با توجّه به آية شريفة پنجاه و سوم سورة مبارکة نحل که می­فرمايد: «وَ ما بِكُمْ مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنَ اللهِ»[1]، درمی­يابد که تمام نعمت­ها از خداوند است و در اين صورت، چند برکت برای او حاصل می­شود.

     اول اينکه: به فقر ذاتی خود پی می­بَرَد و هرگز دچار عُجب و غرور و تکبّر و خودنمايي نمی­شود.

     دوم اينکه: در برابر هر آنچه در دست ديگران می­بيند، گرفتار حسد نمی­شود و باور دارد که خداوند، حکيم و عادل و رحيم است ولذا اگر آن نعمت را که به ديگری داده، به من نداده، از فضل خود به بهترين نحو در دنيا و آخرت جبران می­فرمايد. يکی از معانی «جَبّار» که از صفات خداوند است، جبران­ کننده می­باشد، لکن انسان در هر حال، بايد در مقام سلم و تسليم و انقياد قرار گيرد.

«آنچه داند لايق من آن کند                  خواه ويران خواه آبادان کند

گر سزاوار من آمـد سوختن                   لب ز دفع او ببايد دوختن»[2]

     سوم اينکه: اگر مال و ثروت و امتيازات مادی و معنوی داشته باشد، از احسان به ديگران امساک نمی­ کند و بخل نمی­ ورزد، چراکه هر چه دارد، از آنِ خداوند است «اَلْمالُ مالُ الله‏»[3]، ولذا کريمانه خط سرخی بر حکومت زر می­کشد و در راه محبوب ازلی و ابدی بذل می­کند.

«برگ عيشی به گور خويش فرست

                                                  کس نيارد ز پس، تو پيش فرست»[4]

 

1- و نيست برای شما از نعمتی، پس از خداوند است (مبارکه نحل/53).

2- مثنوی مولوی

3- مال، مال خداوند است (بيان نورانی امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام)؛ الحياة با ترجمة احمد آرام، ج5، ص382).

4- گلستان سعدی