اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطانِ الرَّجيمِ * بِسْمِ اللهِِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ

﴿اِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ وَ اَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّكاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُون‏﴾[1]

     ترجمه: همانا کسانی که ايمان آوردند و انجام دادند اعمال صالحات و برپا داشتند نماز را و دادند زکات را، برای ايشان است اجرشان نزد پروردگارشان و نيست ترسی برايشان و نه ايشان اندوهگين می­شوند.

     انسان به دلیل داشتن فطرت توحیدی و سرمایة ایمان و گنجینة کمال­طلبی در عرصة زندگی هر لحظه از سوی دو دشمن داخلی و خارجی، مورد تهدید است. نفس آدمی از درون، و شیطان رجیم از بیرون، پیوسته از انسان خواهش گناه و دعوت به عصیان و نافرمانی دارند. سایر مشکلات و مصائب زندگی نیز پیوسته ایمان و اعتقاد و مقاومت انسان را تضعیف می­کنند. لذا انسان به عروة مستحکمی نیازمند است تا با تمسّک به آن از زیر بار این مشکلات و تهدیدات روسفید بیرون آید.

     لازمة نصرت و پیروزی در برابر نیرنگ­های شیطانی اعم از انسی و جنی، پیوند ناگسستنی با خداوند می­باشد که قسمت اعظم این ارتباط در سایة نماز که مهمّترین ابزار برقراری ارتباط با خدای سبحان می­باشد، امکان­پذیر است. یعنی امکان ندارد که انسان جز در سایة تمسّک به این وسیلة ارتباطیِ مستحکم، صاحب چنان قدرت و نیرویی گردد که بتواند در برابر این همه دسیسه­ها و توطئه­های دشمنان داخلی و خارجی، مقاومت کرده و پیروز گردد.

     از آنجایی که سراسرِ زندگی انسان آمیخته با مشکلات و ابتلائات و امتحانات الهی است، چنانکه خداوند متعال فرموده: «وَ لَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَیْ‏ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْاَمْوالِ وَ الْاَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصّـابِرينَ»[2]، لازم است کـه انسان از درون و بیـرون قدرتمند شـود و پر­واضح است که نائل شدن به مقام صابرین، جز با ایجاد ارتباط با پروردگار که آن هم با استمداد از منبع عظیم نماز حاصل می­شود، میسور نخواهد بود «وَ اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ»[3].

     استاد جوادی آملی می­فرمایند: ایستادگی در برابر کفر و شرک، و توانِ مقابله با عوامل مختلف و غفلت­زا، جز با اقامة نماز میسور نیست. علّت اینکه خداوند متعال، نماز را با کلمة «اَقیمُوا» بیان فرموده، این است که اقامة نماز، عامل اقامة کامل دین می­باشد. یعنی خیمة دین با نماز برپا می­شود و نماز، ستون دین است «وَ هِیَ عَمُودُ دِينِكُم»[4] و سبب ذکرِ اقامة نماز از میان سایر عبادات هم، همین عامل می­باشد. یعنی اقامة دین جز با اقامة نماز امکان­پذیر نیست «فَلا خَيْرَ فی دینٍ لا صَلاةَ فیهِ»[5]. حضرت پیامبراکرم(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ ) می­فرمایند: «مَثَلُ الصَّلاةِ مَثَلُ عَمُودِ الْفُسْطاطِ»[6]، دین مانند خیمه است که عمود آن، نماز می­باشد و اگر عمود دین برپا باشد، خیمة دین برپا می­باشد.

     از مجموع مطالب مذکور، معلوم می­شود: ایستادگی در برابر تمنیّات نفس امّاره و شهوت و غضب و مصائب و سختی­ها بگونه­ای که انسان را به جزع و فزع وادار نکند، تنها در سایة نماز که بالاترين ارتباط عبد با معبود است، میسور می­باشد، همانطور که فرمود: «اِنَّ الْاِنْسانَ خُلِقَ هَلُوعاً﴿19﴾ اِذا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعاً﴿20﴾ وَ اِذا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعاً﴿21﴾ اِلاَّ الْمُصَلّينَ﴿22﴾»[7].

     آری، آنچه انسان را در برابر مشکلات و مصائب، وادار به جزع و فزع می­کند، ضعف نفس است که مهمّترین چارة آن یاد پروردگار به وسیلة اقامة نماز می­باشد، همانطور که حضرت امام صادق(عَلَيهِ السَّلام) فرمودند: «اَنَّ الصَّلاةَ حُجْزَةُ اللهِ فِی الْاَرْض‏»[8] همانا نماز، نگهبان الهی در زمين است.

     نماز سنّت لایتغیّر الهی و سنّت اولیای دین و انسانهای کامل می­باشد. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ ) فرمودند: «اَلصَّلاةُ ... مِنْهاجُ الْاَنْبِياءِ»[9]، ولذا ارتباط با پروردگار، جز از طریق سنّت الهی و آن بزرگواران، امکان­پذیر نیست و به اين علّت ترک آن، گناه کبیره بوده و موجب خشم و غضب پروردگار و عامل سقوط در دوزخ می­گردد، همانطور که وقتی از اهل دوزخ سوال می­شود که چه چيز موجب دوزخی شدن شما گشت؟ در جواب می­گويند: ما از نمازگزاران نبوديم «قالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّين»[10].

     استاد جوادی آملی می­فرمایند: نماز، آب زندگانی است و مبتلایان به گناه را درمان کرده و محتضرانِ مُشرِف به مرگ را احیاء می­کند، چون گنـاه مانند مرض یا مرگ است که مبتلایان به خود را بیمـار کرده یا می­میراند و نماز برای درمان و احیاء آن است.

 

1- مبارکه بقره/277

2- و البتّه البتّه می­آزمائیم شما را با چیزی از خوف و گرسنگی و کاهش در اموال و جانها و محصولات و بشارت بده به صابران (مبارکه بقره/155).

3- و استعانت بجوئید به وسیله صبر و نماز (مبارکه بقره/45و135).

4- و آن ستون دین شماست (بیان نورانی امام علی(عَلَيهِ السَّلام)؛ بحارالانوار، ج82، ص209).

5- پس نیست خیری در دینی که در آن نماز نیست (بیان نورانی پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)؛ سیرة ابن هشام، ج4-3، ص504، به نقل از کتاب جامع آیات و احادیث موضوعی نماز، تألیف عباس عزیزی).

6- مَثَل نماز، مَثَل ستون خیمه است (من لا یحضره الفقیه، ج1، ص211).

7- در حقیقت انسان آفریده شده بسیـار حریص﴿19﴾ زمانی کـه مسّ کند او را شرّی، جزع­کننده است﴿20﴾ و زمانی که مسّ کند او را خیری، منع­کننده است﴿21﴾ مگر نمازگزاران﴿22﴾ (مبارکه معارج/22،21،20،19).

8- بحارالانوار، ج75، ص199

9- نماز، ... طريقه و سنّت انبياء(عَلَيهِمُ ­السَّلام) است (الخصال، ج2، ص522).

10- مبارکه مدثّر/43