خداوند تبارک و تعالی خلقت انسان را بر مبناي رحمت استوار ساخته است و اين رحمت ايجاب مي­کند که انسان را به رشد و کمال و تعالی و سعادت برساند و برای اين امر دستورالعمل­هايي را وضع فرموده که به شرط پياده نمودنِ اين دستورات در زندگی، سعادتِ موعود تحقّق می­يابد و به بيان روشن­تر، کمال و سعادت فردي و اجتماعي و مادّي و معنوي انسان معلولِ عمل به تمام فرامين الهي است و خداوند متعال با اين شرط سعادت انسان را تضمين فرموده است.

     پس تمام برنامه­هاي خلقت، در همين راستا و در جهت اين هدف مبارک و براي رسانيدن انسان به اين جايگاه رفيع مقرّر شده است. به اين معنا که هدف از ارسال حضرات انبياء و اوصياء و اولياء(عَلَيهِمُ السَّلام) و انزال کتب آسماني و در رأس آنها قرآن کريم، تعليم و تزکيه است «هُوَ الَّذی بَعَثَ فِی الْاُمِّيّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ ٰايٰاتِهِ وَ يُزَکّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْکِتٰابَ وَالْحِکْمَةَ»[1]، «اِنَّ هٰذَا الْقُرْآنَ يَهْدی لِلَّتی هِیَ اَقْوَمَ»[2] و هر آنچه که بصورت تکاليف براي انسان وضع شده، ابزاري براي رسانيدن او به تکامل و سعادت مي­باشد. خداي سبحان که انسان را براي سعادت آفريده، راهِ باريابي به سعادت را در قرآن کريم، بصورت پاره­اي از بايدها و نبايدها به او تبيين فرموده و همراه با رسولانش به او ابلاغ کرده است که اگر انسان طبق اين قوانين زندگي کند، به آن سعادت موعود نائل خواهد شد.

 

1- او کسي است که مبعوث کرد در ميان بي­سوادان رسولي از ايشان، تلاوت مي­کند بر ايشان آيات او را و پاکيزه مي­سازد ايشان را و تعليم مي­دهد ايشان را کتاب و حکمت (مبارکة جمعه/2).

2-  در حقيقت اين قرآن هدايت مي­کند به راهي که آن استوارترين است (مبارکة اِسراء/ 9).