در روزهای پایانی ماه شریف شعبان قرار داریم. حضرت امام رضا(عَلَيهِ السَّلام) به جناب اباصلت آموختند که در چنین ایّامی به پیشگاه الهی عرض کنند:  «اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنا فيما مَضٰى مِنْ شَعبانِ فَاغْفِرْ لَنا فيما بَقِیَ مِنْهُ»[1] خداوندا اگر ما را در آنچه از ماه شعبان سپری شده است نيامرزيده­ای، پس ما را در آنچه باقی مانده است از آن، مورد مغفرت قرار ده.

     یکی از نام های ماه شریف شعبان، «شَهْرَ الشَّفاعَةِ» است «اِنَّما سُمِّیَ شَعْبانُ شَهْرَ الشَّفاعَةِ»[2]. در این روزهای پایانی، ان­شاء الله با بدرقۀ رسول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه)، ماه شعبان را وداع می­گوئیم و با شفاعت آن بزرگوار وارد ماه مبارک رمضان می­شویم. یکی دیگر از نام های ماه شریف شعبان «شَهْرُ الْجيران‏»[3] است؛ یعنی ماه رسول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) همسایۀ ماه خداوند متعال می باشد. مثال ورود از ماه شريف شعبان بـه ماه مبـارک رمضان، مثـال حجـاج مدینه قبل است که شهر رسـول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) را بـا بدرقۀ آن بزرگوار وداع می­گویند و از مدینةُ الرَّسول وارد مکّۀ معظّمه می­شوند. به عبارت دیگر ورود از ماه شعبان به ماه مبارک رمضان، از لحاظ زمانی، و ورود از شهر مدینه به مکّۀ معظّمه از لحاظ مکانی است.

     پس در آستانۀ ماه مبارک رمضان، شایسته است که در تدارک سفر آسمانی ماه مبارک باشیم تا ان­شاء الله تعالی به عالی­ترین صورت از برکات آن بهره مند شویم و کمال بهره مندی از ماه مبارک رمضان، امکان­پذیر نیست، مگر با شناخت نسبی از ماه مبارک، و به این منظور، به مکتب اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِم السَّلام)، آن روزه شناسان حقیقی رجوع می­کنیم.

     حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) فرمودند: «خداوند متعال سفره ای دارد که بر آن نعمتی است که نه چشمی آن را ديده و نه گوشی آن را شنيـده و نـه در فکری خطـور نمـوده است و در اين سفره قرار نمی­گيرند مگر روزه داران حقيقی»[4]. حضرت امام علی(عَلَيهِ السَّلام) در مورد ماه مبارک رمضان فرمودند: «اَیُّهَا النّاسُ اِنَّ هذَا الشَّهْرَ شَهْرٌ فَضَّلَهُ اللهُ عَلى سائِرِ الشُّهُورِ كَفَضْلِنا اَهْلَ الْبَیتِ عَلى سائِرِ النّاسِ»[5] اى مردم! این ماه، ماهى است كه خداوند، آن را بر ماه‏هاى دیگر برترى داده است، مانند برترى ما اهل‏بیت بر دیگر مردم. اگر حضرت امام سجاد(عَلَيهِ السَّلام) این­گونه از ماه مبارک رمضان استقبال می­کنند و آن را با سوز و گداز بدرقه می­نمايند و می فرمايند: «ما از اين ماه سود فراوان برديم»[6]، و اگر اولیای الهی از مدّت ها قبل در انتظار ماه مبارک رمضان قرار دارند و برای رسيدنِ آن لحظه شماری می­کنند، به این سبب است که آن روزه شناسان حقیقی به حقیقت و باطن و ملکوت ماه مبارک رمضان وارد شده اند. «از خداوند متعال درخواست می­کنیم همۀ ما را آنگونه که وارد مُلک و ظاهر ماه مبارک می­فرماید، وارد باطن و حقیقت و ملکوت آن هم بفرماید، تا بيش از پيش بر معرفت ما نسبت به ماه مبارک رمضان افزوده گردد». سید بن طاووس(رَحمَةُ اللهِ عَلَيه) فرمودند: «اوّلِ سالِ اوليای الهی، ماه مبارک رمضان است». حضرت امـام محمّد باقر(عَلَيهِ السَّلام) فرمودند: «لِکُلِّ شَیْءٍ رَبيعٌ وَ رَبيعُ الْقُرآنِ شَهْرُ رَمَضانَ»[7] برای هر چیـزی بهـاری است و بهـار قرآن مـاه مبـارک رمضـان می بـاشد. یعنی انسـان در این ماه بهـاری می­شود و روحش به حیات طیّبه می­رسد. اگر مـاه مبـارک رمضـان، عیـد اولیـاء الله* است، یعنی عید در روح و جان انسان تحقّق می­یابد. اگر ماه مبارک رمضان، «شَهْرَ اللهِ الْاَكْبَر»[8] است، یعنی ماه بزرگ شدن و اکبر گشتنِ انسان­هاست. گرچه تمام ماه ها، متعلّق به خداوند است، ولی خدای سبحان، ماه مبـارک رمضـان را مـاه خود بیـان فرموده است «شَهْرُ رَمَضانَ شَهْرُ اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ»[9]، همچنـان کـه گرچه تمـام خانـه­ها خانۀ خداوند است، لکن کعبه را بیت الله می­فرماید «بَيْتِیَ»[10]. آری، ماه مبارک رمضان، شهرالله است، یعنی ماه خدایی شدن و تقرّب یافتن به پروردگار می­باشد و در این ماه سریع­تر می­توان به قرب الهی نائل شد. تنها ماهی که نام آن در قرآن کریم آمده­ است، ماه مبارک رمضان می باشد «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذی اُنْزِلَ فيهِ الْقُرْآنُ»[11]. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) می­فرمایند: «لَوْ يَعْلَمُ الْعَبْدُ ما فی رَمَضانَ لَوَدُّ اَنْ يَکُونَ رَمَضانُ السَّنَةُ»[12] اگر بنده، ارزش ماه مبـارک رمضان را بداند، آرزو می­کند که سراسر سال، ماه رمضان باشد. در ماه مبـارک رمضان، یک مرتبه وضع دگرگون گشته و خدای سبحان تمام انسان­ها را با رحمت خاصّۀ خود پذیرایی فرموده و به قرار گرفتن در کنار سفرۀ کرامتش دعوت می­فرماید. حال، هر کسی به میزان صلاحیّت و شایستگی خود می­تواند از این سفرۀ کرامت بهره برداری کند. مطالب مذکور بیانگر گوشه ای از فضایل و برکات ماه مبارک رمضان است، وگرنه ماه مبارک، دریایی بیکران می باشد.

 

[1]- مسند الامام الرضا(عَلَيهِ­السَّلام)، ج2، ص14

[2]- اين است و جز اين نيست که نـاميده شد شعبـان، ماه شفاعت (بيان نورانی حضرت امام رضا(عَلَيهِ السَّلام)؛ وسائل الشيعه، ج10، ص512).

[3]- شهر همسايه (ماه مبارک رمضان) (روضة الواعظين و بصيرة المتعظين، ج‏2، ص402).

[4]- کنزالعمال، ج8، ص452

[5]- فضائل الاشهر الثلاثه، ص108

[6]- صحيفة سجّاديّه، فرازی از دعای چهل و پنجم

[7]- اصول کافی، ج2، ص630

*«عيدَ اَولِيائِهِ» عيد اوليای خداوند (دعای امام سجّاد(عَلَيهِ السَّلام)؛ صحيفة سجّاديّه، فرازی از دعای45، دعا هنگام وداع با ماه مبارک رمضان).

[8]- ماه بزرگ خداوند (دعای امام سجّاد(عَلَيهِ السَّلام)؛ صحيفة سجّاديّه، فرازی از دعای45، دعا هنگام وداع با ماه مبارک رمضان).

[9]- ماه رمضان، ماه خداوند عزّ و جلّ است (بيان نورانی حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه)؛ امالی صدوق، ص19).

[10]- خانة من (مبارکه بقره/125).

[11]- ماه رمضان، آن ماهی که نازل شد در آن قرآن (مبارکه بقره/185).

[12]- بحارالانوار، ج96، ص344