خداوند متعال در قسمت دوّم از آیۀ شریفۀ مورد بحث می­فرماید: «لِتَحْكُمَ بَيْنَ النّاسِ بِما اَراكَ اللهُ» این قرآن، به حق  نازل شده تا به حق و عدل و عدالت میـان مردمان قضاوت کند. تمام حضرات انبیاء(عَلَيهِم السَّلام) برای اجرای حکم الهی و پایان دادن به اختلافات بشر ارسال شده اند، همـان­طور که خدای سبحـان می­فرمـاید: «كانَ النّاسُ اُمَّةً واحِدَةً فَبَعَثَ اللهُ النَّبِيّينَ مُبَشِّرينَ وَ مُنْذِرينَ وَ اَنْزَلَ مَعَهُمُ الْكِتابَ بِالْحَقِّ لِيَحْكُمَ بَيْنَ النّاسِ فيمَا اخْتَلَفُوا فيهِ»[1]. قرآن کریم برای اختـلاف زدایی نـازل شده و یکی از اهـداف ارسـال حضرات انبیاء(عَلَيهِم السَّلام) اختلاف زدایی است «لِتَحْكُمَ بَيْنَ النّاسِ بِما اَراكَ اللهُ». از اینرو هرگونه اختلاف در هر زمینه ای اعم از مسائل مادی، معنوی، فردی، اجتماعی، حقوقی، سیاسی و... با پیام­های وحیانی قابل فصل است، ولذا خداوند متعال می­فرماید: آن­طور که خداوند به تو آموخت، قضاوت کن.

     قابل توجه است: علم حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) به احکام الهی از راه وحی است نه اجتهاد، یعنی وحی، علم شهودی است. خداوند متعال حقایق را بـه رسول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) ارائه داده است «اَراكَ اللهُ» و پیامبر(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) آن را رؤیت نموده اند، ولذا دیگر سخن از اجتهاد نیست. اجتهاد، کار افراد عادی است که روی ضوابط و ظن و گمان، با فهم خود حقایق را استنباط می­کنند. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) آگاه به قوانین کتابی است که بر قلب ایشان نازل شده است «نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْاَمينُ﴿193﴾ ‏عَلى‏ قَلْبِكَ...». کتابی که بر قلب نازل شود، قلب آن را می­فهمد. کتابی را که انسان با چشم و گوش از افراد عادی می­گیرد، ممکن است نفهمد و اشتباه صورت گیرد، ولی اگر با قلب بگیرد، به یقین می­فهمد. بنابراين حضرت رسول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) طبق وحی الهی حکم می­کنند.

     پس قانون گذار خداوند متعال است و تشریع قانون در اختیار اوست «اِنِ الْحُكْمُ اِلاّ لِلَّه‏»[2]. خداوند متعال، شریعت خود را از راه وحی اعلام می­دارد تا حضرت رسول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) طبق آن قضاوت کنند و حکم و اجرا نمایند.

     بنابراین قسمت دوّم دلالت می­کند بر عصمت حضرت رسول اکرم(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) که هیچ­گونه امکان خطا و اشتباه در مورد آن بزرگوار وجود ندارد و حکم و قضاوت و اجرای ایشان، خطاناپذیر است.

     تمام حضرات انبیاء(عَلَيهِم السَّلام) معصوم هستند، لکن عصمت آنان مراتب دارد و حضرت رسول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) کـه اشرف انبیـاء(عَلَيهِم السَّلام) می­باشند، مقام معصومیتشان در مقام اشرفیّت است.

 

[1]- بودند مردمان امّت واحده، پس مبعوث فرمود خداوند پيامبران را به عنوان بشارت دهندگان و بيم دهندگان، و فروفرستاد با ايشان کتاب را به حق تـا حکم کند بين مردم در آنچه که اختلاف می کردند در آن (مبارکه بقره/213).

[2]- نيست حکم مگر برای خداوند (مبارکه انعام/57).