خداوند متعال در سورة مبارکة مائده می­فرماید: «يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ»[1] بندگانی که درجات توحید و بندگیشان به مراتبی رسیده که آنان خداوند را دوست دارند و خداوند متعال، آنان را دوست دارد. در اینکه این مقامات عالیه در برابر چه اعمال و تکالیفی است می­فرماید: «وَ مَنْ يُطِعِ اللهَ وَ الرَّسُولَ فَاُولئِكَ مَعَ الَّذينَ اَنْعَمَ اللهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيّينَ وَ الصِّدّيقينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصّالِحينَ وَ حَسُنَ اُولئِكَ رَفيقاً». آنها که بیراهه نمی­روند و صاحبان ایمان و اعمال صالحات هستند و در مسیر رضایت پروردگار گام برمی­دارند و هرگز از مدارشان خارج نمی­شوند و در این راه ثابت­قدم هستند، بـا این چهار گروه انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّیقین و شهداء و صالحان همراه خواهند بود.

     وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «يا اباذر، جوانى كه براى خداوند، از دنيا و لذائذ آن چشم بپوشد و جوانيش را در فرمانبردارى از پروردگار صرف كند، خداوند اجر هفتاد و دو صدّيق به او عطاء مي­فرمايد»[2]، در بيان نورانی ديگری فرمودند: «اِنَّ اللهَ يُحِبُّ الشّابَّ الَّذی يُفنی شَبابَهُ فی طاعَةِ الله»[3]. چنین کسانی صاحبان ایمان و اعمال صالحات مستمر در حوزة واجبات هستند، همان­طور که حضرت امام­ علی(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «لا تِجارَةَ كَالْعَمَلِ الصَّالِح‏»[4]. وجود مقدّس امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «خدای سبحان شما را علامت­گذاری کرده است و نشانه ایمان در شما هست، بنابراين با اعمال صالح، این نشانه را نگه داريد»[5]. یعنی اعمال خیر، ایمان را محافظت می­کنند و ارزشمندترین اعمال صالحات و اطاعت پروردگار، اطاعت دائمی و مستمر است، بطوری که انسان، سست و متزلزل نشود. خداوند متعال به اطاعت دائمی و ثُبـات قدم، ارزش قائل است، همـان­طور که حضرت پيـامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «اَفْضَلُ الْعَمَلِ اَدْوَمُهُ وَ اِنْ قَلَّ‏»[6] بهترین عمل، تداوم­دارترین آن است، اگرچه اندک باشد. برخی افراد هستند که در ابتدا با شور و اشتیاق به کلاس قرآن و فعالیّت­های مذهبی یا کلاس­های هنری و صنعتی و... وارد می­شوند، ولی بعد از اندک مدّتی آن را رها می­کنند. یا وقتی توفیق هدایت شامل حالشان شد و صاحب ایمـان و اعمـال صالحات شدند، بعد از مدّتی به سستی می­گرایند، درحالی که مؤمنان واقعی کارهایشان را نیمه­کاره رها نمی­کنند و اطاعت دائمی از خداوند متعال و اقتدای همیشگی به رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) و آل طاهرینشان دارند. خداوند متعال به صاحبان استقامت ارزش قائل است، همان­طور که فرمود: «اِنَّ الَّذينَ قالُوا رَبُّنَا اللهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا...»[7].

     ایمان ارزشمند، ایمانی است که دارای ثبات و استقامت است. برخی از مردم به هنگام بروز مشکلات و حوادث به سراغ دین و ایمان می­روند و وقتی مشکلشان حل شد، آن را رها می­کنند. امّا اولیای الهی و انسان­های باتقوا، در تمام لحظات زندگی در محضر خدای سبحان هستند و حضور پروردگار را احساس می­کنند و لحظه­ای از خداوند منّان غافل نیستند.

     پس مؤمن حقیقی در راه دین استقامت دارد و گرچه با گذشت زمان از لحاظ ظاهری فرسوده می­شود، ولی از لحاظ ایمان و تقوی هرگز فرسوده نمی­گردد و خداوند متعال به صاحبان چنین ایمانی، وعدة همنشینی با انبیاء(عَلَيهِمُ­السَّلام) و صدّیقین و شهداء و صالحان را می­دهد. وقتی انسان به تأسی از حضرات انبیاء و اوصیا(عَلَيهِمُ­السَّلام)، کارهایش مستدام و پـایدار و دارای ثبـات شد، با آنـان محشور می­شود. خداوند متعال در برابر اطاعت و بندگی انسان در عمر کوتاه و محدود که مدّتی از آن هم در خواب سپری می­شود، این چنین اجر نامحدود وعده می­فرماید، ولذا آیا به راستی ارزش ندارد که انسان در این چند روزة دنيای آلوده به خون، پا روی نفس بگذارد و از مخالفت با پروردگار چشم بپوشد؟ عقل سلیم چنین حکم می­کند که انسان سود پایدار را بر سود فانی برگزیند. هیچ عاقلی، سود پایدار اُخروی را فدای سود موقّت و ناپایدار دنیوی نمی­سازد. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) در توصیف عقل فرمودند: «ما عُبِدَ بِهِ الرَّحْمنُ وَ اكْتُسِبَ بِهِ الْجِنان»[8] (عقل) آن چیزی است که با آن خداوند رحمان عبادت کرده می­شود و بهشت با آن کسب می­گردد. ولذا انسان هر چه عاقل­تر، به همان میزان مطیع­تر و عبدتر است و هر قدر مطیع­تر باشد، معلوم می­گردد که عاقل­تر است.

 

1- دوست می­دارد (خداوند) ایشان را و دوست می­دارند او را (مبارکه مائده/54).

2- نهج­الخطابه، ترجمه فارسی، ج1، ص435

3- همانا خداوند دوست می­دارد جوانی را که سپری سازد جوانیش را در راه اطاعت خداوند (نهج­الفصاحه، حديث800).

4- تجارتی مانند عمل صالح نیست (تصنيف غررالحکم و دررالکلم، ص154).

5- الکافی، ج8، ص36-35؛ به نقل از تفسير تسنيم استاد جوادی آملی، ج19، ص460

6- مجموعه ورام، ج1، ص63

7- همانا کسانی که گفتند پروردگار ما خداست، سپس استقامت ورزيدند... (مبارکه فصلت/30).

8- بحارالانوار، ج1، ص116