در آخرین دهة ماه مبارک رمضان قرار داریم. يکی از دو روايت در مورد «لَيالٍ عَشر»[1] همين دهة مبارک است و آنچنان عظیم ­القدر است که یک دورة فشرده از ماه مبارک رمضان می­باشد و به عبارتی چکیدة ماه مبارک است تا بندگان خداوند در آن جبران مافات نمایند. آری، خداوند در روزهای پایانی این ماه عظیم، بنده­نوازی فرموده و سفرة دیگری برای بندگان گشوده است. این دهه، دهه­ای است که رختخواب رسول خدا(صَلَّی‌اللهُ‌عَلَيْهِ‌وَ‌الهِ) که مستغرق در بحر جوشان توحید هستند، جمع می­شد و اعتکاف ده روزة آن حضرت شروع می­گشت.

     پایان هرچیزی پیام دارد و پایان ماه مبارک رمضان هم پیامها دارد و یکی از این پیامها این است که اگر تا امروز کم از بیش به جا نیاورده­ایم و آن عظمت و بزرگی موعود، در وجود ما محقق نشده و به صاحب این ضیافت عظیم تقرّب نیافته­ ایم، خدای بنده­ نواز، باز هم ما را می­پذیرد، خداوندی که «یُعطِی الکَثیرَ بِالقَلیل»[2] است، ردّالباب نمی ­فرماید ولذا به درگاهش می­نالیم: «يا مَنْ يَقْبَلُ الْيَسيرَ وَ يَعْفُو عَنِ الْكَثيرِ اِقْبَلْ مِنِّي الْيَسيرَ وَ اعْفُ عَنِّي الْكَثير َ اِنَّكَ اَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحيم‏»[3] اى خدايی كه عمل اندك را مى‏پذيرى، و از گناهان فراوان درمى‏ گذرى، عملى اندك را از من بپذير، و از گناهان فراوان من بگذر، همانا كه تو بخشنده و مهربانى‏.

     شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان، معادل با شب قدر است، حضرت امـام سجاد(عَلَيهِ­ السَّلام) از آغاز این شب تا صبح، این ذکر را تکرار می­فرمودند که: «اَللّهُمَّ الرْزُقْنِی التَّجافي عَنْ دارِ الْغُرُورِ وَ الْاِنابَةُ اِلٰى دارِ الْخُلُودِ وَ الْاِسْتِعْدادَ لِلْمَوْتِ قَبْلَ حُلُولِ الْفَوْت‏»[4]. آن بزرگوار با این ذکر نورانی، عامل صعود و سقوط انسان را معرفی می­فرمایند و چه زیبا به انسانها می ­فهمانند که تنها عامل صعود و ترقّی، نگاه توحیدی و یاد مرگ و آخرت است و تنها عامل سقوط و تباهی، فریفته شدن به زرق و برق دنیاست. هرجا که غفلت و معصیت است، آنجا حب دنیاست «حُبُّ الدُّنْيا رَاْسُ كُلِّ خَطيئَة»[5]. پس خداوندا توفیق ده تا از این دنیا دل بکنم، دنیایی که به فرموده حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) «دارٌ بِالْبَلٰاءِ مَحْفُوفَةٌ»[6] می­باشد. الهی دستم بگیر «خُذْ بِیَدی»[7] و مرا از دامِ دار غرور و دار فریب رهایی بخش. خدایا مرا از هر آنچه مانع رسیدن به توست، نجات ده.

     خوشا به حال کسی که برای خداوند زندگی می­کند و طوبی بر حال کسی که هر عملش برای جلب رضایت اوست. کسی که همواره به یاد خداست، هرگز طغیان نمی ­کند «اَلاّ تَطْغَوْا فِي الْميزانِ»[8] چراکه او ذاکر است و در سایة ارتباط با پروردگار به غنای روحی رسیده است. چنین کسی از درون ثروت دارد و آنچنان غنی است که احتیاج به تأیید و تکذیب دیگران ندارد، بلکه او همواره به مرکز توجه دارد که خداوند از او چه می­خواهد.

     فراز آخر دعای شریف حضرت امام سجّاد(عَلَيهِ­ السَّلام) در بیان یاد مرگ و آخرت است. یاد مرگ موجب می­شود که انسان دلبسته و وابستة دنیای فانی نگردد و توجه کند که دنیا برای او کوچک و حقیر است «وَ لَلْآخِرَةُ خَيْرٌ لَكَ مِنَ الْاُولىٰ‏»[9] و رسیدن به آن بزرگی و تعالی، بدون یاد مرگ امکان­ پذیر نیست.

     شب آخر ماه مبارک رمضان نیز یکی دیگر از شبهای باعظمت است و نیز شب عید فطر که لیلة­الجوایز نام دارد، شب باعظمت دیگری است که خداوند متعـال، در آن به بندگـانش به میزان عظمت و بزرگی که رسیده­اند، جایزه می­دهد و پاداش می­بخشد. آری، شب عید فطر شب رسانیدن انسان به تعالی و عظمت است، ولذا بعد از نماز مغرب و عشاء، و در روز عید بعد از نماز صبح و نماز عيد فطر، مستحب است که چندین مرتبه ذکر «اَللهُ اَکبَر» تکرار شود «اَللهُ اَکْبَرْ اَللهُ اَکْبَرْ لٰا اِلهَ اِلَّا اللهُ و اللهُ اَکْبَرْ اَللهُ اَکْبَرُ وَ لِلّهِ الْحَمْد اَلْحَمْدُ لِلّهِ عَلٰی مٰا هَدٰینٰا»[10] و در نماز عید فطر باز سخن از عظمت است «اَللّهُمَّ اَهْـلَ الْكِبْرِيـاءِ وَ الْعَظَمَة»[11]. يعنی انسـان می­تواند در ارتباط با خداوند به عظمت و کبریایی برسد، کبریایی و عظمت در ارتباط با پروردگار حاصل می­شود و هیچ صفتی از صفات خداوند متعال نیست که در خارج مظهر نداشته باشد و اگر می­خوانیم «...اَهْلَ التَّقْوٰی وَ الْمَغْفِرَةِ»[12]، یعنی تنها وسیلة رسیدن به آن عظمت و بزرگی، تقواست، همچنانکه خداوند متعال فرمود: «يٰا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُون‏»[13]. تقوا و اطاعت پروردگـار، انسان را به تعـالی و بزرگی و عظمت می­رسـاند و بی­ تقوایی و معصیت او را کوچک و پست و حقیر می­سازد.

     در هر دو رکعت نماز عید فطر سخن از تزکیه و طهارت است، در رکـعت اول نمـاز می­خوانیـم: «قَدْ اَفْـلَحَ مَنْ تَزَكّىٰ‏»[14] و در رکـعت دوم می­خوانیم: «قَدْ اَفْلَحَ مَنْ زَكّيٰها»[15]. پس معلوم می­گردد از طریق تقوای الهی و پاک شدن از آلودگی­ها و معاصی می­توان به توحید رسید و به خداوند علیّ و عظیم نزدیک شد.

     برای اینکه این حقیقت برای انسان روشن شود که رسیدن به تعالی و بزرگی بدون الگوی متعالی امکان­پذیر نیست، به ما آموختند که در دعای قنوت نماز عید فطر بخواهیم: «اَنْ تُدْخِلَني في كُلِّ خَيْرٍ اَدْخَلْتَ فيهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ)  وَ اَنْ تُخْرِجَني مِنْ كُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)»[16].

     در پایان، مطلب زیبایی از آیت­الله بهجت استفاده می­شود که خلاصة آن چنين است: بالاترین ذکر، ذکر عملی است و بالاترین ذکر عملی، پرهیز از گناه و معصیت است و پرهیز از گناه و معصیت تنها با مراقبت امکان­پذیر است. پس عزیزان مراقب چشم و گوش و زبان خود باشیم. زبان کوچکترین و پرمسئولیت ­ترین عضو است «جِرْمُهُ صَغيرٌ وَ جُرْمُهُ ثَقيلٌ»[17].

     «يا مَنْ یُعطِی الکَثیرَ بِالقَلیل»[18]، ای خدایی که دعوت­ها نمودی و درهای رحمتت را گشودی و راهنما فرستادی و آیات هدایت و ضلالت، حق و باطل و خیر و شر را نشان دادی، ولی ما همچنان در خواب غفلت خفتیم و در غفلت فرو رفتیم، در این روزهای پایانیِ میهمانی ­ات بنده ­نوازی دیگری فرما و دست ما را بگیر و ما را در جرگة میهمانان حقیقی خود قرار ده. ما بندگـان ضعیف و ذلیل توییم و غیر از بنده­ نوازیت، راهی نمی ­شناسیم «وَ لٰا يَمْلِكُونَ لِاَنْفُسِهِمْ ضَرّاً وَ لٰا نَفْعاً وَ لٰا يَمْلِكُونَ مَوْتاً وَ لٰا حَيٰاةً وَ لٰا نُشُوراً»[19]، الهی در این روزهای باقیمانده از میهمان سرایت توفیق جبران مافات عنایت فرما و ما را به توبه ­ای موفق فرما که حائل­ها بردارد، مانع­ها بزداید، حجابها کنار زند و سدّهارا بشکند و از نزدیکترین راه، ما را به ذات اقدست برساند.

     «بارالها! به ­روان مقدّس حضرت محمد­ و­ آل­محمد(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدایمـان حضـرت ولیّ­عصـر (عَجَّلَ ­اللهَ ­تَعالٰی ­فَرَجَهُ­ الشَّریف) تعجیل بفرما. خداوندا! حقيقت ماه مبارک رمضان و عيد سعيد فطر را در وجود ما محقّق بفرما. پروردگارا! توفيق حفظ دستاوردهای ماه مبارک رمضان و رسيدن به مراتب عالية عبوديّت و بندگی به همة ما مرحمت بفرما. بارالها! همة ما را از وابستگی و دلبستگی به دنيا و زخارف آن مصون و محفوظ بفرما. خداوندا! توفيق رسيدگی و احترام و اکرام والدين به همة ما عنايت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی­الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ     صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- شبهای ده­گانه (مبارکه فجر/2).

2- عطا کند بسيار در مقابل اندک (مفاتيح­ الجنان، دعای هر روز ماه رجب).

3- بحارالانوار، ج71، ص75

4- خدايا، روزيم کن دوری گرفتن از خانة فريب و بازگشت به خانة جاويدان و آماده شدن برای مرگ را قبل از رسيدن آن (مفاتيح­ الجنان، دعای شب بيست و هفتم ماه مبارک رمضان).

5- دوست داشتن دنيا، سرمنشأ تمام گناهان است (بيان نورانی رسول اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ)؛ ارشادالقلوب، ج1، ص21).

6- خانه­ای که با بلا پوشيده شده است (نهج ­البلاغه، خطبة 226).

7- اُويس قرنی در حديثی موضوعی اين دعا را از امـام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) بـه نقل از رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) روايت می­کند؛ بحارالانوار، ج92، ص392

8- اينکه طغيان نکنيد درميزان (مبارکه الرحمن/8).

9- و البتّه آخرت بهتر است برای تو از دنيا (مبارکه ضحی/4).

10- خداوند بزرگتر است، خداوند بزرگتر است، نيست خدايی مگر خداوند و خداوند بزرگتر است، خداوند بزرگتر است و حمد و سپاس برای خداست، حمد و سپاس خداوند را به سبب آنکه هدايت کرد ما را (مفاتيح الجنان، ذکر روز عيد فطر). 

11- خداي من، اهل بزرگی و عظمت (مفاتيح ­الجنان، دعای قنوت نماز عيد سعيد فطر).

12- ... اهل تقوا و آمرزش (مفاتيح­ الجنان، دعای قنوت نماز عيد سعيد فطر).

13- ای کسانيکه ايمان آورديد، نوشته شد بر شما روزه، همچنانکه نوشته شد بر آنان که بودند پيش از شما، باشد که شما تقوا پيشه کنيد (مبارکه بقره/183).

14- همانا رستگار شد آنکه پاک شد (مبارکه اعلی/14).

15- همانا رستگار شد کسی که پاک کرد آن را (مبارکه شمس/8).

16- اينکه داخل کنی مرا در هر خيری که داخل کردی در آن حضرت محمّد(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و آل­ محمّد را و اينکه خارج سازی مرا از هر بدی که خارج کردی از آن حضرت محمّد(صَلَّی­ الله ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و آل محمّد را (مفاتيح ­الجنان، فرازی از دعای قنوت نماز عيد سعيد فطر).

17- جِرم آن کوچک و جُرم آن سنگين است (بيان نورانی امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام)؛ ستارگان حرم، ج12، ص62).

18- ای آنکه عطا کند بسيار در مقابل اندک (مفاتيح الجنان، دعای هر روز ماه رجب).

19- و مالک نمی­باشند برای نفسهايشان ضرری و نه منفعتی را و مالک نمی­باشند مرگی را و نه زندگی را و نه حشری را (مبارکه فرقان/3).