اثر سوّم اطاعت و تسلیم در برابر پروردگار، اجر لدنّی خداوند می­باشد. وقتی انسان معامله­ای انجام می­دهد و به نفع کسی دیگر، کار خیری انجام می­دهد، در برابر سودی که به دیگری می­رساند، اجر و مزدی دریـافت می­نمـايد، ولیکن وقتی بـا خداوند معامله می­کند، تمام سود را یک­جا تصاحب می­کند و تمام خیر دنیا و آخرت، از آنِ بندة مطیع و تسلیم است «رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنـا عَذابَ النّـارِ»[1] و کیست که از خداوند به وعده­هایش وفادارتر باشد «وَ مَنْ اَوْفى‏ بِعَهْدِهِ مِنَ الله‏»[2]، «وَ مَنْ اَصْدَقُ مِنَ اللهِ قيلاً»[3]. اگر خداوند متعال، بندگانش را به انجام تکالیف موظف فرموده است، خود از آن اعمال خیر ذرهّ­ای سود نمی­برد و تمام اجر و پاداش و نفع و سود آن برای صاحب عمل است.

     اجر و پاداش خداوند برای بندگان به دو صورت است: مستقیم و غیر مستقیم. اجرهای غیرمستقیم همان پاداش­هايی است که قرآن کریم مکرّر آن را وعده می­دهد که فرشتگان با مؤمنان همراه هستند و آنان را بطور غیر مستقیم در کارها یاری می­کنند. امّا اجر مستقیم آن است که خداوند متعال وعده می­فرماید که به عبد مطیع خود، اجر لدنّی می­دهد «لَآتَیْناهُمْ مِنْ لَدُنّا اَجْراً عَظیماً». پاداش کسانی که همة اوامر الهی را اطاعت می­کنند، اجر لدنّی است که راسخون در علم نیز در دعایشان به درگاه الهی آن را درخواست می­کنند «رَبَّنا لا تُزِغْ قُلُوبَنا بَعْدَ اِذْ هَدَيْتَنا وَ هَبْ لَنا مِن لَّدُنْكَ رَحْمَةً اِنَّكَ اَنْتَ الْوَهّابُ»[4]. اجر لدنّی یعنی اجری خاص کـه از نـاحیة خداوند می­باشد، این اجر عظیم، از جنس ملکوت است و قـابل توصیف نمی­بـاشد و خیـر کثیر مستقیم از سوی پروردگـار و تحفة ربّـانیّه و هدیـة الهیّه بـه صاحبـان تقوا و اعمـال صالحـات و از آن بندگانی است که در راه دین و توحید استقامت می­ورزند و در برابر گناهان و معاصی و ناملایمات نمی­لرزند و نمی­لغزند. علم الهی و توفیق عمل خیر، نمونه­هـایی از اجر لدُنّی است و خداوند این اجر لدنّی را پاداش کسانی قرار می­دهد که از مدار خودشان خارج نشوند «اِنَّ اللهَ‏َ لا يَظْلِمُ مِثْقالَ ذَرَّةٍ وَ اِنْ تَكُ حَسَنَةً يُضاعِفْها وَ يُؤْتِ مِنْ لَدُنْهُ اَجْراً عَظيماً»[5]. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «لَيْسَ شَیْ‏ءٌ اَفْضَلَ مِنَ الْمَعْرُوفِ اِلّا ثَوابُهُ وَ الْمَعْرُوفُ هَدِيَّةٌ مِنَ اللهِ اِلى عَبْدِه‏»[6]. آری حقیقتاً اینکه انسان موفق به کار خیر شود و بتواند گره از کار دیگری بگشاید و توفیق اعمال صالحات را بیابد و در مسیر رضایت الهی گام بردارد، توفیق عظیم و هديه­ای از سوی خدای تبارک و تعالی و اجر لدنّی است. یکی دیگر از نمونه­های اجر لدنّی، اولاد صالح می­باشد که حضرت زکریّا(عَلَيهِ­ السَّلام) آن را از خداوند درخواست نمودند: «هُنا لِكَ دَعا زَكَرِيّا رَبَّهُ قالَ رَبِّ هَبْ لی مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً اِنَّكَ سَميعُ الدُّعَاء»[7].

 

1- پروردگار ما بده برای ما در دنيا نيکی و در آخرت نيکی و نگه دار ما را از عذاب آتش (مبارکة بقره/201).

2- مبارکه توبه/111

3- و کيست راستگوتر از خداوند از لحاظ گفتار (مبارکه نساء/122).

4- پروردگارا قلب­های ما را از هدايت برنگردان بعد از اينکه هدايت کردی ما را و از نـاحیه خودت رحمتی بـه سوی ما عطا فرما، همانـا تو توئی بسيـار بخشنده (مبارکة آل­عمران/8).

5- همانا خداوند ظلم نمی­کند به اندازة وزن ذرّه­ای و اگر باشد عمل خيری، چند برابر می­کند آن را و می­دهد از ناحية خودش به او اجر عظيمی (مبارکة نساء/40).

6- هيچ چيز بهتر از معروف نيست مگر ثوابش، معروف و نيكوكارى هديه‏اي است كه خداوند به بنده‏اش مي­دهد (بحارالانوار، ج75، ص246).

7- اينجا خواند حضرت زکريّا پروردگارش را، گفت: پروردگار من ببخش برای من از جانب خودت فرزند پاکيزه­ای همانا تو شنوای دعا هستی (مبارکة آل­عمران/38).