آیات شریفة سابق در مورد دعوت به جنگ و جهاد در راه پروردگار بود. مطلبی که توجّه به آن حائز اهمیّت می­باشد، مختلف بودن اهداف است. هر کس در راه عقیدة خود می­جنگد و آیة شریفة مورد بحث، مسلمانان و مؤمنان را به جنگ با اهل باطل تشویق می­فرماید. اهداف انسانها در جنگ و جهاد بر دو قسم است: یک عدّه در راه خداوند با کافران و منافقان و دشمنان پروردگار می­جنگند و گروهی هم اهل بـاطل هستند و در راه باطل جنگ می­کنند، همانطور که در مورد جنگ بدر می­فرماید: «قَدْ كانَ لَكُمْ آيَةٌ فی‏ فِئَتَيْنِ الْتَقَتا فِئَةٌ تُقاتِلُ فی‏ سَبيلِ اللهِ وَ اُخْرى‏ كافِرَةٌ...»[1]. حال آیة شریفة مورد بحث، دو گروه را با هم مقایسه می­فرماید تا مسلمانان ارزش مقاتلة خود را بدانند. هر دو گروه جنگ می­کنند و کشته می­شوند، ولی میان آنها تفاوت از زمین تا آسمان است. آنان که ایمان آوردند، در راه حقّ و اِعلای کلمة توحید و تقویت دین و رضای پروردگار جهاد می­کنند و گروهی که کافر شدند، در راه باطل و طـاغوت جنگ می­کنند و خداوند متعـال خطـاب به مؤمنـان می­فرماید: شما با اولیای شیطان بجنگید «فَقاتِلُوا اَوْلِياءَ الشَّيْطانِ». همانطور که در مورد دیگر فرمود: «فَقاتِلُوا اَئِمَّةَ الْكُفْر»[2].

     خداوند متعال جملة شریفة «فی‏ سَبيلِ اللهِ» را در آیات شریفه، چند بار ذکر فرموده، چراکه جنگ و جهاد و امر به معروف و نهی از منکر و... به شرط فی­سبیل­الله بودن مقبول درگاه الهی است. کسانی که در راه حقّ و اِعلای پرچم توحید و رضایت حقّ متعـال جنگ می­کنند، پشتیبانشان خداوند متعال است و خداوند از ایشان حمایت می­فرمايد و در هر حال، چه پیروز شوند و چه کشته گردند، یکی از دو نیکی با ایشان است «اِحْدَى الْحُسْنَيَيْنِ»[3]، اگر کشته شوند، به لقای حق نائل می­گردند و اگر پیروز شوند، کلمة توحید و دین اسلام را تقویت کرده­اند. امّا اهل باطل در هر حال چه پیروز گردند یا کشته شوند، در شرّ هستند. کشته­شدگانِ مؤمنان، شهید در راه حق هستند و کشته­شدگانِ اهل باطل عدوّ­الله می­باشند.

     اهل حق که در راه خداوند هستند، به عروة­الوثقی چنگ زده­اند که هرگز گسستگی در آن وجود ندارد و در هر حال پیروزند، چراکه اینان اولیای الهی هستند و خداوند، حامی ایشان است. امّا اهل باطل، اولیائشان، شیطان می­باشد و آیة شریفة مورد بحث در بیان این مطلب است که: کِید شیطان، ضعیف است و کسانی که در راه باطل می­جنگند، راه شیطان را می­پیمایند و مغلوبند و چه ظاهراً پیروز گردند و چه کشته شوند، به دوزخ واصل می­گردند. امّا اهل حقّ، در هر حال پیروزند، چه بکشند و چه کشته شوند. حضرات انبیای عظام(عَلَيهِم­السَّلام) و اهل حقّ، پیوسته با گروه اندک و دست خالی در راه حقّ جنگ می­کنند، ولی در اثر توکّل به پروردگار و پایداری و استقامت پیروز می­شوند، زیرا خداوند حامی حقّ است «كَتَبَ اللهُ لَاَغْلِبَنَّ اَنَا وَ رُسُلی‏»[4]، «اِنّا لَنَنْصُرُ رُسُلَنا وَ الَّذينَ آمَنُوا فِی الْحَياةِ الدُّنْيا وَ يَوْمَ يَقُومُ الْاَشْهادُ»[5]، «وَ لَيَنْصُرَنَّ اللهُ مَنْ يَنْصُرُه‏»[6]. در جنگ بدر، با وجود اینکه تعداد مسلمانان سیصد و سیزده نفر بود، بر هزار نفر از کفّار غلبه یافتند «كَمْ مِنْ فِئَةٍ قَليلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثيرَة»[7]. همچنين خداوند متعال در سورة مبارکة انفال می­فرماید: «اِنْ يَكُنْ مِنْكُمْ عِشْرُونَ صابِرُونَ يَغْلِبُوا مِائَتَيْنِ»[8] اگر شما بیست نفر رزمندة صابر باشید، بر دویست نفر غلبه می­یابید، چراکه در حق و توحید، قدرت است و در باطل، قدرتی نیست. اهل حق، به این سبب که به دستگیرة محکم پروردگار تمسّک می­جویند، همواره پیروزند «فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقى‏ لَا انْفِصامَ لَها»[9] و اهل باطل که راه حق را رها کردند، به تار عنکبوت تمسّک جستند که سُست­ترینِ خانه­هاست «اِنَّ اَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوت‏»[10]. غیر از توحید و راه دین، همة راه­ها، باطل و عنکبوتی است.

     البته اینطور نبوده که اهل حقّ همیشه پیروز شوند و غلبه یابند، بلکه خداوند متعال گاهی به جهت آزمایش و امتحان، آنان را به ظاهر شکست می­دهد و مغلوب می­شوند که آن هم، به نفع مؤمنان است و گوهر وجودشان شکوفا می­شود. حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «گاهی ما بر دشمن پيروز می­شديم و زمانی دشمن بر ما غلبه می­کرد، پس آنگاه که خداوند، راستی و اخلاص ما را ديد، خواری و ذلّت را بر دشمنان ما نازل، و پيروزی را به ما عنايت فرمود»[11].

     گاهی نیز شکستِ مؤمنین به علّت سستی برخی مسلمانان بوده است، بمانند جنگ اُحُد که حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) گروهی را مأمور کرده بودند تا سنگر را حفظ کنند، ولی آنها نافرمانی کرده و محلّ مأموریّت خود را بدون اجازه ترک کردند و برای جمع کردن غنایم رفتند و به همین سبب مسلمانان شکست خوردند. همچنین در جنگ حُنین، مسلمانان به قدرت خود تکیه کردند و شکست خوردند.

     آنچه که خداوند از مجاهدین می­خواهد، داشتن اعتقاد و نیّت توحیدی و فی سبیل الله و وارد شدن به میدانِ جهاد است، وگرنه پیروزی و شکستِ ظاهری مهم نیست. خداوند متعال می­فرماید: «اِنْ تَنْصُرُوا اللهَ يَنْصُرْكُمْ وَ يُثَبِّتْ اَقْدامَكُم‏»[12] اگر شما خداوند را یاری کنید، خداوند هم شمـا را یـاری می­کند و گامهای شما را تثبیت می­فرماید.

 

*مطالب تفسيري از تفسير تسنيم مباركة نساء استاد جوادي آملي و از تفاسير الميزان، مجمع­البيان، تفسير نمونه و تفسير نور اقتباس گرديده است.

1- به تحقيق بود برای شما نشانه­ای در دو گروه که به هم رسيدند، گروهی جنگ کردند در راه خداوند و (گروه) ديگر، کافر بودند (مبارکه آل­عمران/13).

2- پس جنگ کنيد با پيشوايان کفر (مبارکه توبه/12).

3- يکی از دو نيکی (مبارکه توبه/52).

4- نوشته است خداوند، البتّه غلبه می­نمايم من و رسولانم (مبارکه مجادله/21).

5- همانا ما، البتّه ياری می­کنيم رسولانمان را و کسانی که ايمان آوردند در زندگانی دنيا و روزی که برپا می­شوند شاهدان (مبارکه غافر/51).

6- و البتّه البتّه ياری می­کند خداوند کسی را که ياری کند او را (مبارکه حج/40).

7- چه بسيار از گروه اندک که غلبه نمايند گروه بسياری را (مبارکه بقره/249).

8- اگر بوده باشد از شما بيست (نفر) از صبرکنندگان، غالب شوند بر دويست (نفر) (مبارکه انفال/65).

9- به تحقيق چنگ زده به دستگيرة محکمی که گسستگی برای آن نيست (مبارکه بقره/256).

10- همانا سست­ترينِ خانه­ها، البتّه خانة عنکبوت است (مبارکه عنکبوت/41).

11- نهج­البلاغه مرحوم دشتی، فرازی از خطبة56

1- مبارکه حضرت محمّد(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)/7