کارشناسان و متخصصان امور تغذیه تأکید بسیاری به بیداری در زمان سحر و خوردن حداقل چند لقمه سحری دارند. تحمیل گرسنگی طولانی و ممتد به بدن باعث فرسوده شدن و استهلاک جسم می­گردد، ولذا کسی که می­توانست بیست سال به اسلام خدمت کند، ای بسا در اثر تحميل گرسنگی مازاد بر وظیفه، طول مدت خدمت او به ده سال تقلیل می­یابد.

     همچنین کمی زودتر بیدار شدن برای سحری و استفاده از ساعات نورانی سحر اثرات بسیار مثبتی دارد، اثرات معنوی سحرخیزی بقدری بالاست که خداوند متعال آن را در سورة مبارکة آل­عمران یکی از اوصاف متّقین می­شمارد «وَ الْمُسْتَغْفِرينَ بِالْاَسْحارِ»[1] متّقین اهل استغفار و توبه در سحرها هستند. آری، زیباترین زمان رجوع به باب الله، زمان سحر می­باشد و پرواضح است که اگر این سحرخیزی در مـاه مبـارک رمضـان صورت گیـرد، نورٌ عَلی نور می­باشد. بزرگان برای تربیت نفس خويش از سحرخيزی و بيداری قبل از اذان صبح بهره­ها جسته­اند. خدای سبحان در سورة مبارکة ذاریات می­فرماید: «وَ بِالْاَسْحارِ هُمْ يَسْتَغْفِرُون‏»[2] اولیای الهی و سالکین طریق حقّ، در این ساعات خواب ندارند. برای خلوت با دوست و رفتن به محضر میزبان کریم و مناجات و راز و نیاز، سحرها بهترین زمان است و عالی­ترین زمانِ دریافت برکاتِ ماه مبارک رمضان هم در این ساعات نورانی می­باشد، ولذا شایسته است در این ساعات نورانی در ماه مبارک رمضان به انس با یار محبوب و معبود ازلی، مشغول بود و این­چنین به درگاه حق نالید که: «رَبِّ اِنّی اَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفارَ حَياءٍ وَ اَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفارَ رَجاءٍ وَ اَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفارَ اِنابَةٍ وَ اَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفارَ رَغْبَةٍ وَ اَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفارَ رَهْبَةٍ وَ اَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفارَ طاعَةٍ...»[3]، «اَلْعَفْو مِنْ ذُنُوبی، اَلْعَفْو مِنْ سَیِّئاتی، اَلْعَفْو مِنْ خَطیئاتی، اَلْعَفْو مِنْ قَبائِحْ اَعْمالی، اَلْعَفْو مِنْ عِباداتی...»[4]. عاصیان از گنـاه توبه کنند، عارفان از عبادت استغفار. مقرّبین درگـاهِ حقّ هرگز خود را طلبکـار نمی­دانند و همواره نگران کم­کـاری­های خود می­باشند.

     از جمله مواردی که مانع از بیدار شدن در سحر می­شود، پرخوری در افطار می­باشد. یکی از دستورات بهداشتی ماه مبارک رمضان، پرهيز از پرخوری در زمان سحر و افطار می­باشد. پرخوری در افطار به بیداری سحر آسیب می­زند و به قول استاد جوادی آملی، پرخوری، پرخوابی را به دنبال دارد. شب­ها سبک خوردن، انسان را مهیّای رفتن به محضر دوست می­کند.

«اندرون از طعـام خالي دار                     تـا در او نـور معرفت بيني

تهي از حكمتي به علت آن                      كه پُري از طعـام تا بينی»[5]

«این دهـان بستی دهـانی بــاز شد

                                                تـا خـورنـده لقمـه­هــای راز شـد

لب فـرو بـنـد از طعـام و از شـراب

                                               سوی خـوان آسمــانی کـن شتـاب

گر تـو این انبـان ز نـان خـالی کنی

                                              پُـر ز گـوهرهــای اجــلالـی کنـی

طفـل جـان از شیر شیطـان بـاز کن

                                               بعـد از آنـش بـا مَـلَـک انبـاز کُـن

چند خوردی چرب و شیرین از طعام؟

                                              امتحـان کن چنـد روزی در صیـام»[6]

     پرخوری در سحر نیز باعث کسالت در طول روز می­گردد، درحالی که ماه مبارک رمضان، ماه نشاط و سرور است. به هر میزان که نشاط مادّی کم شود، نشاط معنوی بیشتر می­گردد و هر چه که جسم در مشقّت و سختی باشد، روح در مسرّت می­باشد. لطف و صفای ماه مبارک رمضان در کم خوردن و گرسنگی است.

     از توصیه­های بهداشتی برای جلوگیری از تشنگی در طول روز، این است که حتی­الامکان از خوردن چایی در سحرها، خودداری گردد و به جای آن، میوه و سبزیجات مصرف شود، چراکه به گفتة کارشناسان، میوه و سبزیجات، آب را تدریجاً به بدن می­رسانند. همچنین اگر قدری جوانة گندم همراه با غذا میل شود، مانع گرسنگی می­گردد. شربت تخم ریحان البتّه با شیرینی کم و همچنين استفاده کمتر از مواد شیرین و چرب در سحری برای رفع عطش بسیار مؤثر است.

     مطـلب دیگری کـه در مورد بهداشت روزه ­داری قـابل توجّه می­باشد، این است که نوشیدن آب فراوان یا خوردن غذا با حجم زیـاد بلافاصله بعد از امساک طولانی، برای دستگاه گوارش مضرّ می­باشد و شایسته است که نوشیدن آب یا خوردن غذا به تدریج صورت گیرد و نیز از افطار نمودن با آب سرد خودداری شود.

 

1- و استغفارکنندگان در سحرها (مبارکه آل­عمران/17).

2- و در سحرها، ايشان استغفارکنندگان هستند (مبارکه ذاریات/18)

3- پروردگار من، همانا من استغفار می­کنم از تو استغفار حياء و استغفار می­کنم از تو استغفار اميد و استغفار می­کنم از تو استغفار پشيمانی و بازگشت و استغفار می­کنم از تو استغفار اشتياق و استغفار می­کنم از تو استغفار ترس و استغفار می­کنم از تو استغفار طاعت ... (مفاتيح­الجنان، دعای بعد از زیارت امام رضا(عَلَيهِ­السَّلام)).

 

4- آمرزش می­طلبم از گناهانم، آمرزش می­طلبم از بدی­هايم، آمرزش می­طلبم از خطاهايم، آمرزش می­طلبم از زشتی­های اعمالم، آمرزش می­طلبم از عباداتم.

5- گلستان سعدی

6- مولوی(رَحمَةُ­اللهِ­ عَلَيه)