عالی­ترین و بارزترین نمونة احساس مسئولیّت در پیشگاه الهی، احساس مسئولیّتِ حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) در سرزمین کربلا و روز عاشورا بود. آن بزرگوار هدف از قیام خود را این چنین بیان فرمودند که: «اَلا تَرَوْنَ اَنَّ الْحَقَّ لا يُعْمَلُ بِهِ وَ اَنَّ الْباطِلَ لا يُتَناهٰى عَنْه‏ُ»[1]. آن بزرگوار از اینکه فرامین الهی و قوانین قرآن کریم کم­رنگ یا تعطیل شده بود و معروف، خاموش شده و منکر حاکمیّت یافته بود، احساس مسئولیّت کردند و اقدام به آن قیام عظیم نمودند تا منکر از میان برود «اُريدُ اَنْ آمُرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ اَنْهٰى عَنِ الْمُنْكَر»[2].

     پس یکی از بزرگترین پیام­ها و درسهای عاشورا، پیام احساس مسئولیّت در برابر منکرهاست. حضرت اباعبدالله الحسین(عَلَيهِ­السَّلام)، با قیام خود این پیام جاویدان را دادند که هر زمان به حق عمل نشود و از منکر اجتناب نگردد، نباید سکوت کرد، بلکه باید امر به معروف و نهی از منکر نمود. شرایط جامعة امروزی حقیقتاًٌ گویای این مطلب است که چون به فریضۀ امر به معروف و نهی از منکر عمل نمی­شود، لذا فرایض قرآنی و تعالیم اهل بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) و معروف کم­رنگ شده و به حق عمل نمی­شود و از باطل اجتناب نمی­گردد و منکر رواج پیدا کرده است. آری، سر و وضع جوانان جامعه و گسترش فساد و منکر و بی­حجابی و بی­عفّتی گویای این حقیقت است که در مورد یکی از مهم­ترين فرایض و واجبـات دینی کـه همان امر بـه معروف و نهی از منکر است، احساس مسئولیّت نمی­شود. حضرت پیـامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «هرگاه (مردم) امر به معروف و نهی از منکر نکنند و از نيکانِ خاندانِ من پيروی ننمايند، خداوند بدهايشان را بر آنان مسلّط گرداند و نيکانشان دعا کنند، امّا دعايشان مستجاب نشود»[3].

     در اهمیّت امر به معروف و نهی از منکر همین بس که ستون دین که نماز است، به واسطه و در پرتو آن اقامه می­گردد. اگر امر به معروف نباشد، نماز که ستون دین است، دیگر قائم نمی­باشد. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّي­­اللهُ­عَلَيْهِ­وَ‌­الِه) فرمودند: «آيا آگاه کنم شما را از گروهی که نه از انبياء هستند و نه از شهداء ... و آنها بر منبرهايی از نور نشسته­اند؟ سئوال شد: ای رسول خدا، آنان کيانند؟ فرمودند: آنان کسانی هستند که بندگان خدا را نزد خداوند و خدا را نزد بندگانش محبوب می­گردانند، عرض کرديم: ايجاد محبّت خدا در دل­ها معلوم است، ولی چگونـه بندگـان را نزد خداونـد محبوب می­گردانند؟ فرمودند: آنـان را امر می­کنند بـه آنچه خدا دوست می­دارد و بازمی­دارند از آنچه خداوند دوست نمی­دارد...»[4].

     خدای سبحان در سورۀ مبارکة آل­عمران فرمود: «كُنْتُمْ خَيْرَ اُمَّةٍ اُخْرِجَتْ لِلنّاسِ تَاْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَر»[5] شما امّت آخرالزّمان بهترین امت میان انسان­ها هستید و علّت آن این است که امر به معروف و نهی از منکر می­کنید، ولذا معلوم می­شود که اگر امر به معروف و نهی از منکر در جامعة اسلامی تعطیل شود، دیگر بهترین امّت نخواهند بود. آری، همان­طور که حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) اشرف مخلوقات هستند، امّتشان نیز مادامی که در مسئله و فریضة امر به معروف و نهی از منکر احساس مسئولیّت کنند، اشرف امّت­ها خواهند بود. امر به معروف و نهی از منکر واجب عینی است، نه کفایی، همانطور که نماز واجب عینی بوده و از هیچ کس ساقط نیست و هر کسی در حوزۀ توانایی خود در برابر این فریـضۀ واجب بـاید احسـاس مسئولیّت کند. برخی افراد تصوّر می­کنند که باید کلاسی و جلسه­ای باشد تا آنجا امر به معروف و نهی از منکر کنند، درحالی که حضرت یوسف(عَلَيهِ­السَّلام) به ما آموختند که در همه جا، حتّی در زندان هم باید هم­سلولی­های خود را امر به معروف و نهی از منکر نمود.

     پس هر جا که دیدیم منکر و باطل گسترش یافته و حق و معروف تضعیف گشته و حق و باطل مشتبه شده است، وظیفه امر به معروف و نهی از منکر می­باشد.

«اگر بینی که نابینا و چـاه است     اگر خاموش بنشینی گناه است»[6]

     اگر حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) هزار و سیصد و اندی سال قبل فرمودند: «چون به حق عمل نمی­شود، من به قیام برمی­خیزم»، امروز هم اگر در برابر فساد جامعه احساس مسئولیّت نکنیم و با وجود گسترش فساد، به واجب دینی خود (امر به معروف و نهی از منکر) عمل ننمائیم، ای بسا در روز قیامت گناهِ گناهکاران به حساب ما هم نوشته شود و مسئول درگاه الهی گرديم.

     امر به معروف و نهی از منکر، یکی از مصادیق جهاد فی سبیل­الله است و حتّی بفرمودۀ حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) «همة کارهای خیر در راه خداوند و جهاد فی سبیل الله در برابر فریضة امر به معروف و نهی از منکر مانند دمیدنی در دریای پرعمق و پرموج است »[7]. حال، همان­طور که جهاد جانی جراحت و زخمی شدن دارد، در مسیر امر به معروف و نهی از منکر نیز ممکن است انسان گرفتار مشکلات و شدائدی شود، لکن در هر حال نباید این فریضۀ واجب، تعطیل یا کمرنگ شود.

     امر به معروف و نهی از منکر دارای شرایطی است که مهم­ترين شرطِ آن، نرم­گویی، اخلاق نیکو و محبت و احترام است.

     همچنین امر به معروف و نهی از منکر به دو صورت انجام می­یابد: لسانی و عملی، و هر کس در محیط خانواده و در حوزۀ خود مسئول است که به صورت لسانی یا عملی این فریضۀ واجب را انجام دهد. جوانان عزیز! در فضای­ درسی، در محیط خانواده یا در محفل دوستان و... برخاستن به هنگام وقت نماز و وضو گرفتن و اقامۀ نماز اول وقت، بالاترین امر به معروفِ عملی است و ای بسا آن اثری که عمل شما در آن لحظه بر جوانی خواهد گذاشت، هزاران مرتبه از امر به معروف لسانی بالاتر و باارزش­تر باشد. اگر هزاری از فضیلت نماز بگوئیم، جایگزین یک اقامۀ نماز در اول وقت نخواهد بود. «دو صد گفته چون نیم­کردار نیست»[8].

     نوردیدگان و جوانان عزیز، اگر خودِ شما به حمدالله از آفات زمانه خصوصاً از آفات فضای مسموم مجازی مصون هستید، اگر شما به فضل الهی از لحاظ معنوی بزرگ شده­اید و دون شأن خود می­دانید که وارد فضاهای مبتذل شوید، این نعمت، زکات دارد و زکاتِ آن امر به معروف و نهی از منکر است. مگر نمی­بینید که چطور جوانانِ ما گرفتار تهاجم فرهنگی و فضای مسموم و آلودۀ اینترنت گشته­اند؟ مگر نمی­بینید که چطور دشمن غیرمستقیم به منازل و حتی اتاق خواب کودکان نفوذ کرده است؟ ولذا در برابر این هجمۀ گستردۀ دشمن باید احساس مسئولیّت کنید و به داد جوانان منحرف برسید «چو ايستاده­ای دست افتاده گیر»[9]. سال به سال می­گذرد و چنین جوانـانی از حقایق بـه دور می­مانند. البتّه نـه اینکـه خودشـان بی­تقصیرند، ولی ما هم باید در مورد آنان احساس مسئولیّت نماییم و کمکشان کنیم و حق و باطل، راه و چاه و خیر و شر را به آنان نشان دهيم، همانطور که برای هدایت ما زحمت کشیده­اند «دستم بگرفت و پا به پا برد»[10]. جوانان فاطمی در این راستا مسئولیّت سنگینی بر عهده دارند، خصوصاً در چنین شرایطی که متأسّفانه الگوهای انتخابی اغلب فرزندان، الگوهای ماهواره­ای است و البته که سازندۀ این الگوهای انحرافی و فضاهای مبتذل، صهیونیست و آمریکا می­باشد.

     خداوند متعال در سراسر قرآن کریم برای بندگانش الگو ارائه می­دهد، و چون انسان را الگوپذیر قرار داده، الگوهای راستین نيز برای او ارائه نموده است و پُرواضح است که تنها راه نجات بشریّت و جوامع، تبعیّت راستین از الگوهای قرآنی می­باشد.

 

1- آيا نمی­بينيد همانا حق، عمل کرده نمی­شود به آن، و همانا باطل، نهی کرده نمی­شود از آن (بحارالانوار، ج78، ص116و117).

2- می­خواهم اينکه امر کنم به معروف و نهی کنم از منکر (بحارالانوار، ج44، ص329).

3- اِذا لَمْ يَاْمُرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ لَمْ يَنْهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ وَ لَمْ يَتَّبِعُوا الْاَخْيارَ مِنْ اَهْلِ بَيْتی سَلَّطَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ شِرارَهُمْ فَيَدْعُو خِيارُهُمْ فَلا يُسْتَجابُ لَهُم‏ (بحارالانوار، ج70، ص369).

4- مشکاة الانوار، ص136

5- بوديد بهترين امّت که خارج کرده شدند برای مردمان، امر می­کنيد به معروف و نهی می­نماييد از منکر (مبارکه آل­عمران/110).

6- صائب تبريزی(عَلَيهِ­الرَّحمَة)

7- ما اَعْمالُ الْبِرِّ كُلُّها وَ الْجِهادُ فی سَبيلِ اللهِ عِنْدَ الْاَمْرِ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْیِ عَنْ الْمُنْكَرِ اِلّا كَنَفْثَةٍ فی بَحْرٍ لُجِّیٍّ (نهج­البلاغه، فرازی از حکمت374).

8- فردوسی(عَلَيهِ­الرَّحمَة)

9- سعدی(عَلَيهِ­الرَّحمَة)

10- ايرج ميرزا