در آیات شریفة سابق، بحث در این مورد بود که ضعيف­الایمان­ها مصائب و حوادث ناگوار و ناملایماتی را که به ایشان می­رسید، به حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) نسبت می­دادند که خداوند متعال از مقام آن حضرت دفاع فرمود «وَ ما اَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ اِلاّ لِيُطاعَ بِاِذْنِ اللهِ»[1]. پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) رسول و فرستادة ماست و امکان ندارد که فرستاده و رهبری که از سوی ما تعیین شده، جز خیر و حسنه باشد. همانطور که خداوند متعال، خیر محض است، فرستاده­اش نیز خیر است و امر و نهی حضرت رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) همان امر و نهی خدای تبارک و تعالی است. آن بزرگوار، چون رسول و فرستادة خداوند هستند، مطاع می­باشند و اطاعت از ایشان، اطاعت از خداوند است. حضرت رسول­خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) جز سخن خداوند، سخنی ندارند و جز امر و نهی الهی را ابلاغ نمی­کنند «وَ ما يَنْطِقُ عَنِ الْهَوٰى‏﴿3﴾ اِنْ هُوَ اِلاّ وَحْیٌ يُوحٰى‏﴿4﴾»[2]. در همین راستا خدای سبحان در سورة مبارکة حشر می­فرماید: «ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا»[3] آنچه را که رسول برای شما داد، بگیرید و آنچه را که نهی فرمود، از آن اجتناب کنید.

     پس اطاعت از خداوند و اطاعت از رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) یک اطاعت است نه دو اطاعت، و اطاعت از رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)، در عرضِ اطاعت خداوند نیست، بلکه در طول آن و بِاِذن­الله می­باشد. از اینرو خدای سبحان، هم در آیة شریفة مورد بحث و هم در سایر آیات قرآن کریم، بارها این امر را تصریح می­فرماید که امر و نهی رسول­ خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)، امر و نهی خداوند است. اطاعت از رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)، اطاعت مطلقه می­باشد و چه در مورد احکام دینی و چه در مورد عزل و نصب فرماندهان لشکر، لازم است که مسلمانان از ایشان اطاعت نمایند و پرواضح است که مخالفت و نافرمانی با رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)، مخالفت و نافرمانی با خداوند است.

     از حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) مذکور است که فرمودند: «مَنْ اَحَبَّنی فَقَدْ اَحَبَّ اللهَ وَ مَنْ اَطاعَنی فَقَدْ اَطاعَ الله»[4] کسی که مرا دوست بدارد، پس به تحقيق خداوند را دوست داشته است و کسی که مرا اطاعت کند، پس به تحقيق خداوند را اطاعت کرده است. علامت محبّت، اطاعت است و محبّت در اطاعت ظهور می­کند. هر چقدر که انسان محبّ آن بزرگواران باشد، از ایشان اطاعت می­کند.

     بر این اساس که اطاعت از رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) در ردیف اطاعت پروردگار واجب می­باشد، قابل توجّه است: مهمترین موردی که رسول­ خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) اطـاعت آن را واجب فرمودند، قرآن و عترت(عَلَيهِمُ­السَّلام) می­باشد، همانطور که در حدیث ثقلین می­فرمایند: «اِنّی تارِكٌ فيكُمُ الثَّقَلَيْنِ كِتابَ اللهِ وَ عِتْرَتی اَهْلَ بَيْتی وَ اِنَّهُما لَنْ يَفْتَرِقا حَتّى يَرِدا عَلَیَّ الْحَوْضَ ما اِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِما لَمْ تَضِلُّوا»[5] کسی که به قرآن و عترت(عَلَيهِمُ­السَّلام) تمسّک جوید، هرگز گمراه نمی­شود و رستگاریِ او تضمینی است. پس اگر رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) مُطاع هستند و امر و نهی ایشان هم بدون قید و شرط واجب­الاطاعه است، مهمترین امر و سفارش آن حضرت، تبعیّت و پیروی از قرآن و عترت(عَلَيهِمُ­السَّلام) و جدا نکردنِ این دو امانت گرانبهاست.

     مطلب دیگری که با توجه به وجوب اطاعت مطلقه از رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) ثابت می­شود، عصمت آن حضرت است. خداوند متعال اطاعت مطلق و بدون قید و شرط کسی را به رسمیّت می­شناسد که معصوم باشد.

     همچنین وقتی اطـاعت اهل بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) هم همانند اطاعت رسول­الله(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) واجب است، معلوم می­شود که اهل­بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) هم مانند رسول­خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) از مقام عصمت برخوردارند «اَطيعُوا اللهَ وَ اَطيعُوا الرَّسُولَ وَ اُولِی الْاَمْرِ مِنْكُم‏»[6].

 

*مطالب تفسيري از تفسير تسنيم مباركة نساء استاد جوادي آملي و از تفاسير الميزان، مجمع­البيان، تفسير نمونه و تفسير نور اقتباس گرديده است.

1- و نفرستاديم از رسولی، مگر اينکه اطاعت شود به اذن خداوند (مبارکه نساء/64).

2- و سخن نمی­گويـد از روی هوی و هوس﴿3﴾ نيست آن مگر وحيی کـه وحی کرده می­شود﴿4﴾ (مبارکه نجم/3و4).

3- مبارکه حشر/7

4- تفسير الصّافی، ج1، ص438-437؛ به نقل از کتاب «تفسير تسنيم»، تأليف استاد جوادی آملی، ج19، ص607

5- همانا من ترک کننده­ام در ميان شما دو وزنة گرانبها، کتاب خداوند و عترتم اهل بيتم، و همانا آنها هرگز جدا نمی­شوند از هم تا زمانی که وارد شوند بر من در کنار حوض، تا زمانی که تمسّک جوييد بر آن دو، گمراه نشويد (بحارالانوار، ج2، ص226).

6- اطاعت کنيد خداوند را و اطاعت کنيد رسول را و صاحبان امر از ايشان (مبارکه نساء/59).