:

     بعد از اینکه معلوم شد پاره­ای از مصائب و مشکلات، کيفر اعمال و رفتار انسان می­باشد و دستة دیگر، امتحان و آزمایش الهی است، سئوالی مطرح می­شود و آن اینکه: انسان از کجا بداند که بلا و مصیبتی که به او رسیده، از ناحیة اعمال سوء اوست یا جنبة امتحان و آزمایش دارد؟ همان­طور که از مکتب اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِم­السَّلام) و محضر مفسّران عظام استفاده شد، لازم است که انسان در چنین مواقعی در مقام تفکّر و تعقّل درآید که آیا کاری انجام داده که موجبات کیفر و عذاب الهی را فراهم آورده است؟ و به این سبب انسان این­همه در قرآن کریم به تعقّل و تفکّر دعوت شده و بالاترین بدبختی اهل دوزخ این است که تعقّل و تفکّر نکردند «وَ قالُوا لَوْ كُنّا نَسْمَعُ اَوْ نَعْقِلُ ما كُنّا فی‏ اَصْحابِ السَّعير»[1]. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) اصحاب خود را طوری تربیت کرده بودند که اگر سنگی به پایشان برخورد می­کرد، تعقّل می­کردند که از کجا بوده است.

     سالها قبل جوانی بود که بسیار مستبد بوده و حالت فرعونی داشت. او در شهر دیگری دانشجو بود و در فاصله­هایی که به تبریز می­آمد، خانواده و بخصوص مادرش را خیلی آزار می­داد، بطوری که مادرش او را نفرین می­کرد که الهی به بدتر از خودت گرفتار شوی که نتیجتاً هم گرفتار شوهری شد که با او بسیار بد­رفتاری می­کرد که درواقع مکافات عمل خودش بود. آری، ممکن است انسان سالها قبل کاری کرده باشد و بعد از سالها به کیفر آن گرفتار شود.

     وقتی صحبت از حقّ­النّاس است، اغلب، فکرِ ما به بیرون از خانه معطوف می­شود، درحالی که ای بسا ممکن است حق والدین توسط فرزند و یا حق فرزند توسط والدین و یا حق همسران توسط همدیگر ضایع می­شود و متوجه نیستند­. به هر حال تمام اعمال خیر و شرّ به خود انسان بر­می­گردد و انسان به هنگام گرفتاری به مشکل و مصیبتی، ابتدا باید مطمئن شود که آیا در همان زمان یا سالهای قبل حقی را ضایع کرده است یا خیر؟ و چنانکه حق الهی را ضایع نموده، با توبه و عذرخواهی و جبران مافات، اصلاح نماید و چنانکه حق­النّاسی بر ذمّه دارد، با حلیّت­طلبی و تسویه حساب با صاحبان حق، آن را جبران کند، چراکه در غیر اینصورت نتیجة سوء آن، هم در دنیا و هم در آخرت، دامن­گیر انسان می­شود. اگر انسان بعد از تعقّل و تفکّر نیز متوجه نشد که چه حقّی ضایع نموده، باز شایسته است که در مقام توبه و استغفار برآید، چراکه توبه، مقام بزرگان و علیّین است. انسان در آزمون زندگی باید توجّه کند که هرچه هست، نتیجة کِشت اوست.

     حال اگر انسان در هر صورت، حق­الله و حق­النّاسی بر ذمّه نداشت، شکر الهی را بجا آورد و بداند که خداوند می­خواهد با بلا و مصیبت او را بیازماید و رشد دهد. خداوند صابر است و وقتی بنده صبر می­کند، مظهر صفت صبر خداوند می­شود. هرچه صبر و بردباری انسان بیشتر باشد، در پیشگاه خداوند سرافرازتر و محبوب­تر است.

 

1- و گفتند (اصحـاب دوزخ): اگر می­شنيديم يـا تعقّل می­کرديم، از اصحـاب دوزخ نمی­شديم (مبارکه ملک/10).