آیة شریفة مورد بحث از جامع­ترین آیات قرآن کریم در باب توحید و حقوق می ­باشد و خداوند متعال حقوقی را در آن مطرح فرموده که حق اول، حق ذات اقدس پروردگار و آنگاه حق والدین، حق ارحام، حق ایتام و مساکین، و حق همسایه می­ باشد و در این جلسه، هفتمین حق که حق دوست و همنشین و همراه است، استفاده می­شود. تمام حقوق مذکور، حقوق انسانی هستند که لازم است بندگان خداوند به آنها مزیّن و ملبّس گردند. انسانیّت مسئله­ ای نسبی است و انسان با رعایت حقوقی که بر ذمّة اوست به مراتبی از انسانیّت نائل می­شود.

     خدای سبحان بلافاصله بعد از حق خود، حق والدین و احسان به آنها را بیان فرموده است و منظور از احسان، نیکی بدون استحقاق می­باشد. خداوند متعال می­فرماید: «اِنَّ اللّهَ يَاْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْاِحْسانِ»[1]. اگر نیکی بر طبق استحقاق باشد، عدل محسوب می­شود، ولی نیکیِ بدون استحقاق، احسان است. احسان به آن نیکی گفته می­شود که مافوق خیر طرف باشد و يا بطور ابتدايی صورت گيرد.

     حال در این قسمت هفتمین حق، که حق همنشین و مصاحب و یار و همراه است مطرح می­گردد «وَ الصّاحِبِ بِالْجَنْب‏». انسان موجودی مأنوس است و کلمة انسان بیانگر همین مطلب می­باشد. یکی از نیازهای فطری انسان نیاز به دوست و مصاحب است، حال چه همنشین از خانواده باشد یا دوستِ بیگانه. قلب انسان بطور فطری با دوست و مصاحب می­آرمد و همواره به همنشین نیاز دارد. مسئله دوست و همراه بقدری حائز اهمیّت است و در سرنوشت و سعادت و شقاوت انسان تأثیرگذار می­باشد که خدای سبحان حق دوست و همراه را در کنار توحید و حق خود مطرح می­فرماید. دوست و همنشین هم می­تواند در سعادت انسان نقش موثری داشته باشد و هم باعث شقاوت او گردد. خداوند متعال در سورة مبارکة فرقان از زبان اهل دوزخ می­فرماید: «يا وَيْلَتی لَيْتَنی‏ لَمْ اَتَّخِذْ فُلاناً خَليلاً»[2]. ای وای بر من، کاش فلانی را دوست اتخاذ نمی­کردم. آری، اهل دوزخ وقتی می­بینند که عامل بدبختی شان دوست منحرف است، آرزو می­کنند که ای کاش فلانی را دوست اتخاذ نمی­کردم و دوستان الهی که در اطاعت خداوند و تبعیّت رسول(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) بودند را به عنوان دوست و همنشين اخذ می­کردم.

     در آستانة بازگشایی مدارس و دانشگاه­ ها، شایسته است جوانان و نوجوانان عزیز به بیان نورانی حضرت امام جواد(عَلَيهِ ­السَّلام) توجّه کنند که در مورد انتخاب دوست می­فرمایند: «اِیّاكَ وَ مُصاحَبَةَ الشَّريرِ فَاِنَّهُ كَالسَّيْفِ يَحْسُنُ مَنْظَرُهُ وَ يَقْبُحُ اَثَرُهُ»[3] بپرهیز از مصاحب شریر، چراکه او مانند شمشیری است که ظاهرش زیبا و باطنش خطرناک و هلاک­ کننده است.

     با توجه به اهمیّت دوست در زندگی انسان، معلوم می­گردد که چرا خداوند متعال در قرآن کریم به اتخاذ دوست صالح امر فرموده و از اتخاذ دوست منحرف نهی فرموده است. چراکه دوست خوب، عامل کمال و ترقّی انسان بوده و همنشین منحرف، عامل بدبختی و هلاکت همه جانبة آدمی می­گردد.

     قابل توجه است: با وجود این که اتخاذ دوست و همنشین خوب و پارسا اين همه حائز اهمیّت می­باشد، به طوری که در کنار توحید مطرح شده است، لکن امروزه به علّت تهاجم فرهنگی، گوشی­های همراهِ اکثر جوانان و نوجوانان، جای دوست و همنشین و همسفر، که یکی از مهمترین ابزار کمال انسانی است، را پُر کرده و از جلسات قرآن گرفته تا جاهای دیگر، پيوسته جوانـان مشغول گیرنده ­هـای الکترونیکی و گوشی­هایشان هستند و بدینوسیله علاوه بر اینکه از نعمت دوست صالح محروم شده­اند، قدرت تحرک و ورزش و فعـالیّت نیز از ایشان گرفته می­شود و باعث بدبختی آنان می­شود. جوان نمی­داند که این اعتیاد الکترونیکی چه بر سر او می­آورد و چه اندازه مظلوم واقع می­شود و دشمن توسط این ابزار و برنامه­ها چگونه تیشه به ریشة سعادت او می­زند و پیوسته موجب انتقال فرهنگ بیگانه می­گردد.

     وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) مجالست و دوستی با فرد گمراه و منحرف را به مجالست با مرده تعبیر فرموده­اند: «اَرْبَعَةٌ مَفْسِدَةٌ لِلْقُلُوبِ اِلی اَنْ قالَ وَ مُجالَسَةُ الْمَوْتی فَقيلَ لَهُ يا رَسُولَ اللّهِ وَ ما مُجالَسَةُ الْمَوْتی‏ قالَ مُجالَسَةُ كُلِّ ضالٍّ عَنِ الْايمانِ وَ جائِرٍ فِی الْاَحْكام»[4]. یعنی اتخاذ دوست منحرف، قلب انسان را می­میراند. از دستورات عالیة اسلام این است که در کنار شخص بیمار، کم بنشینید، چراکه بیمار احتیاجاتی دارد که توقّف طولانیِ عیادت­ کننده، باعث ناراحتی و رنج بیمار می­شود و از بزرگان استفاده شده که منظور از بیماری، تنها بیماری­های ظاهری نیست، آن کسی که مبتلا به ضعف ایمان و گمراهی است، بیمار است و بیماری ضعف ایمان و گمراهی، خطرناک­تر بوده و قابل سرایت می­باشد، ولذا توقّف طولانی در کنـار بیمـار روحی و ضعيف­ الایمان موجب کاهش ایمان و بیماری روحی انسان خواهد گردید. همان طور که طبیب در برخورد با بیمار، ماسک می­زند، لازم است انسان در برخورد با بیماران ایمانی و قلبی، و دوستان منحرف، احتیاط بیشتری نماید و به عبارتی ماسک معنوی بزند.

«تـا توانی می گریز از یـار بد                    یـار بـد، بدتر بُـود از مـار بد

مار بد تنهـا همی بر جان زند                    یار بد بر جان و بر ایمان زند»[5]

     همان طور که خداوند متعال در قرآن کریم می­فرماید: «لا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكافِرينَ اَوْلِياءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنينَ»[6]، «لا تَتَّخِذُوا عَدُوّی وَ عَدُوَّكُمْ اَوْلِياءَ»[7]، دشمنان من و دشمنان خودتان را برای خود دوست اتّخاذ نکنید. شایسته است که انسان، کسی را برای دوستی و مصاحبت برگزیند که به کمالات روحی او بیفزاید و موجب تقویت ایمان و تقوای او گردد و در زندگی معنوی او را یاری و همراهی کند.

 

1- همانا خداوند به عدالت و احسان فرمان می­دهد (مبارکة نحل/90).

2- مبارکه فرقان/28.

3- بحارالانوار، ج78، ص358

4- چهار چيز فاسد کننده است برای قلبها، تا اينکه فرمود: همنشينى با مردگان؛ پس گفته شد به ايشان: و چيست همنشينی با اموات؟ حضرت فرمودند: همنشينی با هر گمراه از ايمان و ستم ­کننده در احکام (مستدرك الوسائل، ج‏17، ص352).

5- مولوی(رَحمَةُ­اللهِ­ عَلَیهِ)

6- نبايد اتّخاذ کنند مؤمنان، کافران را دوستان به غير از مؤمنين (مبارکة آل ­عمران/28).

7- مبارکة ممتحنه/1