وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) در یک بیان نورانی، شرط بهره­ مندی از رحمت الهی را از حدیث قدسی این چنین بیان فرمودند: «اِنْ كُنْتُمْ تُريدُونَ رَحْمَتي فَارْحَمُوا»[1] اگر رحمت مرا می­خواهید، پس بر یکدیگر رحم کنید. حال توجه کنیم که چقدر از این رحمت در خانواده تحقق یافته و فضای خانواده، فضای رحمت است؟ همچنین محیط­های آموزشی چقدر فضای رحمت می­باشند و مربیان و معلّمان چقدر رحیم هستند؟ به همین ترتیب محیط­های درمانی چقدر فضای رحمت می­باشند؟

     یکی از مصادیق رحمت بر بندگانِ خداوند متعال این است که انسان به فکر نیازمندان و محرومان، بخصوص در این شرایط بحران اقتصادی باشد. سابقاً استفاده شده که شایسته نیست کسی با نشان دادن امکانات خود و تعریف از آنها اعم از خریدهای عروسی، هديه ­هايی که دريافت کرده و... باعث ایجاد حسرت در دل دیگران شود که این امر در زوالِ سعادت او بی­ تأثیر نخواهد بود. یعنی آهی که کشیده می­شود در زندگی انسان بی­ تأثیر نیست و بفرمودة حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) چشم زخم، حق است «اَلْعَيْنُ حَق»[2].

     حال در همین راستا مطلبی که قابل توجه می­باشد، این است که: در این دورانی که بحران اقتصادی غوغا می­کند و قشر کثیری از مردم قادر به تأمین نیازهای اولیّة خود نیستند که این امر بخصوص در مناطق و محلّه­ های پایین شهر مشهود است، گاهی مشاهده می­گردد که آقا یا خانمِ خانه، گوشت یا میوه یا شیرینی­جات و تنقلات و سایر مواد غذایی را که تهیه کرده­ اند، در کیسه یا نایلکسی حمل می­کنند که درون آن آشکار است و این امر باعث حسرت عدّه ­ای می­شود که ماه­ها می­گذرد و حسرت یک وعده غذای گوشتی بر دل دارند. کسی به خدمت عالمی رسيد و گفت: من مشکلات زیادی دارم، چه کنم که مشکلاتم حل شود؟ ایشان گفتند: «قربانی کن و چهل نفر از کـارگرانی را که در چهارراه­ ها می­ایستند و گاهی کسی به سراغشان نمی ­آید و دست خالی می­روند مهمان کن، مشکلاتت حل می­شود». حال، حمل آذوقه و وسایل به صورت آشکار، باعث حسرت در دل کارگران و سایر افراد نیازمند و بخصوص کودکان نیازمند شده و نگاه ­های ممدودِ حسرت­ بار را به دنبال دارد. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) فرمودند: «مَنْ اَكَلَ وَ ذُو عَيْنَيْنِ يَنْظُرُ اِلَيْهِ وَ لَمْ يُواسِهِ ابْتُلِيَ بِداءٍ لا دَواءَ لَه‏»[3] هر كس غذا بخورد و در همان حال موجودی صاحب دو چشم، ناظرِ غذا خوردن او باشد، و با او هم غذا نشود، به دردى گرفتار شود كه درمان ندارد. البته ما حق سوءظن نسبت به افرادی که دچار بیماری­های صعب­ العلاج شده­ اند، نداریم، ولی بفرمودة حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ)، بی ­توجهی به دیگران باعث ابتلاء به درد بی ­درمان می­شود.

     پس شایسته است که مواد غذایی در یک کیسه یا کیفی حمل شود که درون آن پیدا نیست، همانطور که وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) در مورد حق همسایه فرمودند: «حق همسايه بر همسايه اين است که اگر چیزی خریده و به منزل خود حمل می­کند، در صورتی که بداند او ندارد، از آن به او هدیه نماید یا اینکه آن را پوشانیده و وارد خانة خود نماید، بطوریکه همسایه و فرزندانش آن را نبینند»[4].

     در همین راستا مادران محترم نیز توجه نمایند که به هنگام گذاشتن تغذیه در کیف فرزندانشان، یا آن را بیشتر از مقدار مصرف فرزندشان قرار دهند و به او سفارش نمایند که به دیگران هم بدهد و یا اینکه به فرزندشان سفارش کنند که آن را در جای خلوتی استفاده کند. همچنین از دادن تنقلات و شکلات­هایی که برای کودکان جلب توجه می­نماید، به عنوان تغذیه در مدرسه خودداری نمایند.

 

1- الحکم الزهراة، ص425

2- نهج البلاغه، حکمت400

3- نهج الفصاحه، حدیث2777

4- مستدرک الوسائل، ج2، ص79