در آستانة شب و روز مقدّس مبعث قرار داریم که شب تجلّی اعظم پروردگار است «اَللَّهُمَّ اِنّی اَسئَلُکَ بِالتَّجَلِّی الْاَعْظَمِ»[1] و امّ­الاعیاد و شب و روز ارسال رحمت الهی است «وَ ما اَرْسَلْناکَ اِلاّ رَحْمَةً لِلْعالَمين»[2]. استاد جوادی آملی می­فرمایند: بعثت هر پیامبری در حدّ آن پیامبر است، ولذا وقتی وجود مقدّس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ)، اعظم رسل و اشرف انبیاء(عَلَيهم ­السَّلام)  هستند، بعثت آن بزرگوار نیز اعظم و اشرف بعثت­ها خواهد بود. عظمت این بعثت به آن حدّی است که خداوند متعال در خلقت آسمان­ها و زمین، هرگز کلمة «مَنّ» یعنی نعمت بزرگ را بیان نفرمود، لکن در ارسال حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) که در آیة شریفة 164 مبارکة آل­ عمران مذکور است، فرمود: «لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنينَ اِذْ بَعَثَ فيهِمْ رَسُولاً»[3]، عظمت این بعثت در خود آیة شریفه مشخّص شده است. بر این اساس که خداوند متعال به مسئلة تربیت و تزکیة انسان­ها اهمّیّت بسیاری قائل است و وجود مقدّس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) در آغاز رسالتشان می­فرمایند: «بُعِثْتُ لِاُتَمِّمَ مَكارِمَ الْاَخْلاقِ»[4]، «اِنَّما بُعِثْتُ مُعَلِّما»[5]، معلوم می­شود که تمام حضرات انبیا و اوصیا(عَلَيهم­ السَّلام) برای تربیت بشر ارسال شده­ اند و تکمیل تربیت بشریّت بدست آن بزرگوار سپرده شده است. از اولین و آخرین، هدیه ­ای به عظمت وجود مقدّس آن بزرگوار و رسالتشان، به بشریت داده نشده است.

     مطلب بسیار مهم اینکه: وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) که به عنوان تربیت­ کننده و معلم برای بشریّت ارسال شده­ اند و این توفیق عظیم نصیب امّت آخرالزمان گشته، بیانگر این حقیقت است که انسان، حامل چه ودایع گران­قدر و معادن عظیمی است که پیامبری با این عظمت، برای شکوفایی استعدادهای درونی و به فعلیّت رسانیدن ودایع بالقوة او ارسال گشته­ اند؛ انسانی که حامل تمام اوصاف جمال ­و جلال ­الهی و اسماء ­حسنای پروردگار و استعدادهای درخشان می ­باشد. همانطور که باران ظاهری به همه جا یکسان می­بارد، لکن هر کسی به هر میزان که خود را در معرض باران قرار دهد، بهره می­برد، همانگونه وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) که عظیم­ترین باران رحمت از سوی پروردگار هستند «وَ ما اَرْسَلْناكَ اِلاّ رَحْمَةً لِلْعالَمين»[6]،  بر همگان یکسان رحمت خود را می­رسانند، ولی همه بطور یکسان از ایشان بهره نمی­برند و بهره­ مندی­ها به میزان قابلیت­های درونی است.

«باران که در لطافت طبعش خلاف نیست

                                               در بـاغ، لـاله روید و در شوره­زار، خس»[7]

     آری وجود مقدس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) به عنوان بشیر و نذیر و سراج منیر به عالمیان ارسال گشته­ اند «تَبارَكَ الَّذي نَزَّلَ الْفُرْقانَ عَلىٰ‏ عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعالَمينَ نَذيراً»[8]، «يا اَيُّهَا النَّبِيُّ اِنّا اَرْسَلْناكَ شاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذيراً﴿45 وَ داعِياً اِلَى اللّهِ بِاِذْنِهِ وَ سِراجاً مُنيراً﴿46»[9] لکن بهرة هر کسی به میزان قابلیت و شایستگی باطنی اوست. پس همانطور که خورشید بر همه یکسان می­تابد، لکن بفرمودة استاد جوادی آملی، کسانی که نابینا هستند، نمی­توانند از تابش آفتاب بهره­ ببرند، همانگونه آفتاب وجود حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) نیز بر همه یکسان می­تابد، لکن همه به یک میزان بهره نمی­برند و کسانی که خود را به نابینایی زده­ اند و خود را در معرض تابش خورشید فروزان قرار نمی­دهند، بی­بهره می­مانند.

     حال، در اینکه چه کسانی می­توانند از خورشید وجود آن حضرت بهره­ مند شوند، خداوند متعال در سورة مبارکة انفال، صراحتاً بیان فرموده که کسانی که خود را در معرض تابش و بارش رحمت الهی قرار می­دهند که خداوند متعال و محبوبانش را اجابت کنند «يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اسْتَجيبُوا لِلَّهِ وَ لِلرَّسُولِ اِذا دَعاكُمْ لِما يُحْييكُمْ»[10] ای مؤمنان، اگر بخواهید با این باران رحمت احیا شوید، باید دعوت خداوند سبحان و رسول او را اجابت کنید. ملاحظه می­شود که آیة شریفة مذکور، چقدر مطالب را کاربردی نموده است. اگر انسان دستورات خداوند متعال و رسول او را اجابت کند، خودش را احیا کرده و در معرض سعادت جاویدان قرار می­دهد و به حیات طیّبه زنده می­شود.

     پس با توجّه به آیة شریفة مذکور روشن می­گردد که اولاً: رسول خدا(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) ارسال شده­ اند تا انسان­ها را به حیات طیّبه زنده کنند و ثانیاً: سخن و گفتار رسول خدا(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، همان گفتة خدای تبارک و تعالی است.

     دریای وجود مقدّس حضرت خاتم المرسلین، بی­ منتها است. آن بزرگوار مظهر اتمّ و اکمل و آئینة تمام نمای ذات باری تعالی هستند و در شب مقدس مبعث که شب تجلّی اعظم الهی است، ابتدا باید به خود خداوند تبریک گفت و از ذات اقدسش درخواست عیدی نمود «فَتَبارَكَ اللَّهُ اَحْسَنُ الْخالِقين»[11] و آنگاه به حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) و تمام انبیاء عظام و اوصیای کرام(عَلَيهم ­السَّلام)، بالأخص حضرات معصومین(عَلَيهم­ السَّلام)  که جانشینان بلافصل حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) می­باشند، تبریک گفته و درخواست عیدی نمود و بالاترین عیدی که درواقع جهان، همگی یک صدا شده و آن را طلب می­کند، ظهور مولا و مقتدایمان، حضرت ولیّ­عصر(عجِّل ­اللهُ ­تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) است «اَلّلهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجْ». در شب مقدّس مبعث، درخواست قلب و جان مبعثی نماییم تا موانع ظهور برطرف شده و عوامل و شرایط ظهور فراهم گردد «وَاجْعَلْنا مِنْ خَیْرِ اَعْوانِهِ وَ اَنْصارِه وَ شیعَتِهِ»[12]، چراکه مهمترین عامل تأخیر ظهور، عدم آمادگی اخلاقی و تربیتی و توحیدی جامعه است «آلودگی ما سبب غیبت دلدار».

     لازم به یادآوری است که: روز مقدس مبعث، یکی از چهار روزی است که در طول سال، روزة آن فضیلت خاصی دارد و امید است که انشاءالله تعالی روزة ظاهر با روزة باطن توأم گشته و حقیقت روزه ­داری در وجود همة ما تحقق یابد.

 

1- پروردگارا همانا من می­خواهم از تو به تجلّی اعظمت (مفاتیح الجنان، فرازی از دعای شب مقدس مبعث).

2- و ما تو را جز رحمتی برای جهانیان نفرستادیم (مبارکه انبیاء(عَلَيهم ­السَّلام)/107).

3- البتّه به تحقيق خداوند بر مؤمنان منت نهاد زمانی که در میانشان پیامبری از خودشان برانگیخت (مبارکه آل­عمران/164).

4- من مبعوث کرده شدم تا تمام کنم مکرمتهای اخلاقی را (بحارالانوار، ج1، ص382).

5- اين است و جز اين نيست که من مبعوث کرده شدم معلّم (شرح اصول کافی(صدرا)، ج2، ص95).

6- و ما تو را جز رحمتی برای جهانیان نفرستادیم (مبارکه انبیاء(عَلَيهم­ السَّلام)/107).

7- سعدی(عَلَيه ­الرَّحمَة)

8- مبارک است آن خدايی که بر بندة خود (کتاب) جداکنندة حق و باطل را نازل کرد تا برای جهانیان هشدار دهنده باشد (مبارکه فرقان/1).

9- ای پيامبر همانا ما فرستاديم تو را گواه و بشارت ­دهنده و بيم­ دهنده﴿45 و دعوت کننده به سوی خدا به دستورش و چراغی پُرنور﴿46 (مبارکه احزاب/45 و­46).

10- ای مؤمنان اجابت کنید خداوند و رسول را، زمانیکه بخواند شما را برای آنچه که زنده کند شما را (مبارکه انفال/24).

11- پس پر خیر و برکت است خدایی که بهترین آفرینندگان است (مبارکه مؤمنون/14).

12- (پروردگارا) قرار بده ما را از بهترین اعوان و انصار و شيعة آن حضرت