حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) در فضيلت حضرت امام علی(عَلَیْهِ ­السَّلام) فرمودند: «يا عَلِيُّ اَنْتَ اَوَّلُ الْمُسْلِمينَ اِسْلاماً وَ اَنْتَ اَوَّلُ الْمُؤْمِنينَ ايماناً وَ اَنْتَ مِنّي بِمَنْزِلَةِ هارُونَ مِنْ مُوسىٰ‏»[1]، ای علی، تو اوّلين مسلمانان هستی از لحاظ اسلام و تو اوّلينِ مؤمنان هستی از لحاظ ايمان و تو برای من به منزلة هارون برای حضرت موسی(عَلَیْهِ­ السَّلام) هستی. «اَنْتَ الصِّدّيقُ الْاَكْبَر وَ اَنْتَ الْفارُوقُ الَّذى تَفْرَقُ بَيْنَ الْحَقِّ وَ الْباطِلِ وَ اَنْتَ يَعْسُوبُ الدّين‏»[2]، تو راستگوی بزرگ هستی و تو جدا کننده ­ای هستی که جدا می­کند حق و باطل را و تو سرکرده و پيشوای دين هستی. «اَبْشِرْ يا عَلِيُّ اَنْتَ وَ اَصْحابُكَ فِي الْجَنَّةِ اَبْشِرْ يا عَلِيُّ اَنْتَ وَ شِيعَتُكَ فِي الْجَنَّة»[3]، بشارت باد يا علی، تو و اصحاب تو در بهشت هستيد، بشارت باد يا علی، تو و شيعة تو در جنّت هستيد.

«دل را ز علی(عَلَیْهِ­ السَّلام) اگر بگيرم چه کنم

                                                   بی مهر علی(عَلَیْهِ ­السَّلام) اگر بميرم چه کنـم

فردا کـه کسی را به کسی کاری نيست

                                                   دامان علی(عَلَیْهِ­ السَّلام) اگر نگيـرم چه کنم»

     در بيان نورانی ديگری از حضرت پيامبر اسلام (صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) مذکور است: «اِنَّ اللّهَ تَعالىٰ‏ خَلَقَني مِنْ نُورِهِ وَ خَلَقَ عَلِيّاً مِنْ نُوري وَ كُلُّنا مِنْ نُورٍ واحِدٍ»[4] همانا خداوند تبارک و تعالی خلق کرد مرا از نور خودش و خلق کرد علی را از نور من و ما همگی از نور واحدی هستيم.

     يک فرد مسيحی به نام «جرج جورداق» نيز مطلب زيبايی در مورد وجود مقدّس حضرت امام علی(عَلَیْهِ­ السَّلام) بيان کرده است. او می­گويد: «علی(عَلَیْهِ­ السَّلام) کُشتة عدالت خويش است. همة آبهای عالم اعمّ از آب اقيانوس­ها، درياها، آب حوض و ... قابليّت تلاطم دارند، لکن چيزی که هرگز متلاطم نشد، دريای وجود علی(عَلَیْهِ­ السَّلام) است که هيچ کس و هيچ چيز نتوانست او را متلاطم کند».

     وقتی وجود مقدّس حضرت علی(عَلَیْهِ­ السَّلام)، اسم اعظم خداوند و ولیّ و خليفة بر حقّ خدای سبحان هستند، پُرواضح است که بر اساس آية شريفة «اِنْ تَنْصُرُوا اللّهَ يَنْصُرْكُمْ»[5]، نصرت و ياری حضرت علی(عَلَیْهِ­ السَّلام)، همان نصرت و ياری خداوند است و آن بزرگوار، در يک بيان نورانی نحوة ياری و کمک به خودشان را اينچنين بازگو فرموده­ ­اند: «اَعينُوني بِوَرَعٍ وَ اجْتِهادٍ وَ عِفَّةٍ وَ سَداد»[6] مرا ياری کنيد با تقوا و سعی و تلاش و حفظ و خويشتن­داری در برابر گناه و استقامت و پايداری در دين. يعنی مرا با تقوا و پرهيز از معصيت و اهتمام به واجبات، ياری کنيد و در دنيا با من باشيد تا در آخرت رفيق اعلیٰ برای شما باشم «حَسُنَ اُولئِكَ رَفيقاً»[7]. پس ای جوان! مولايت امير المؤمنين علی(عَلَیْهِ­ السَّلام) را با حجابت ياری کن، اگر حجابت ضعيف است، آن را پررنگ کن. آن بزرگوار را با نمازت ياری کن، اگر نماز صبحت قضا می­شود، با اهتمام به آن و جدّی شمردن آن، ياری و کمک کن. ای جوان! در مسير عبوديّت و بندگی تلاش کن و در حفظ عفّت و حيا جِدّ و جهد داشته باش تا مولايت را نصرت کرده باشی و اگر تقوا داشتی و کوشش کردی و عفّت ورزيدی، بکوش که آن را مستدام بداری «اِنَّ الَّذينَ قالُوا رَبُّنَا اللّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَة...»[8]. آری اگر چنين کردی، با آن بزرگوار بيعت کردی و بيعت با آن حضرت، بيعت با خداوند است و کيست که با خداوند بيعت و معامله کند و ضرر ببيند؟!

     لازم به يادآوری است: همانطور که در جلسة سابق استفاده شد، يکی از اعمال مستحبّی ايّام البيض ماه شريف رجب، اعتکاف می­باشد. دينِ اسلام، دينِ هدفمند است «وَ ما خَلَقْنَا السَّماواتِ وَ الْاَرْضَ وَ ما بَيْنَهُما لاعِبينَ»[9] و خداوند متعال تمام عبادات و تکاليف را برای رسيدن به هدف معيّنی مقرّر فرموده است که از جملة آنها، اعتکاف می­باشد که کلاس بندگی و عبوديّت و رسيدن به هدف غائی يعنی قرب الهی می­باشد. اميد است که انشاء الله تعالی عزيزان محترم معتکف، در کنار اعتکاف ظاهری، به اعتکاف حقيقی که اعتکاف دل است، نائل گردند. آن اعتکافی انسان را صعود داده و رشد می­دهد که جسم و روح توأماً در حال اعتکاف باشند و مادران عزيزی که جوانانشان به اعتکاف رفته ­اند، شکرگزار خداوند باشند و دعا کنند که انشاء الله تعالی قلوب جوانانشان نيز متحوّل گردد و از اعتکاف ظاهر به اعتکاف باطن برسند. اولياء و مقرّبان درگاه الهی همواره در حال اعتکاف حقيقی هستند و از خداوند متعال درخواست می­کنيم همة ما را به باطن و حقيقت اعتکاف نائل فرمايد.

     «بارالها! به روان مقدّس حضرت محمّد و آل محمّد(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدايمـان حضـرت وليّ­عصـر (عَجَّلَ ­الله ­تَعالي ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجيل بفرما. خداوندا! توفيق تهذيب و تزکيه و پاکسازی نفس و کسب توشة تقوا به همة ما کرامت بفرما. پروردگارا! توفیق تسليم و رضا در برابر قوانين و فرامين ذات اقدست به همة ما عنايت بفرما. بارالها! حقيقت دنيا را به همة ما بنمايان و ما را از دلبستگی و وابستگی بـه دنيای فـانی نجات مرحمت بفرما. خداوندا! توفيق مرگ ­باوری و توشه ­برداری برای سرای باقی به همة ما عنايت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غريق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمديده علي ­الخصوص مردم مظلوم فلسطين، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ     صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

2- كشف اليقين في فضائل اميرالمؤمنين(عَلَیْهِ­السَّلام)، ص39

3- فضائل الخمسة من الصحاح الستة، ج‏2، ص 103

1- بحارالانوار، ج65، ص136

2- مدينة معاجز الأئمة الإثني عشر، ج‏2 ، ص369

1- اگر ياری کنيد خداوند را، ياری می­کند شما را (مبارکه حضرت محمّد(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)/7).

2- ارشادالقلوب، ج2، ص214

1- خوبند آن گروه از حيث رفاقت (مبارکه نساء/69).

2- همانا کسانی که گفتند: پروردگار ما خداوند است، سپس استقامت کردند، نازل می­کنيم بر ايشان ملائکه را ... (مبارکه فصّلت/30).

1- و خلق نکرديم آسمانها و زمين و آنچه ميان آن دو قرار دارد را بيهوده (مبارکه دخان/38).