يکی ديگر از مصاديق فضل­ عظيم الهی بر بندگان، ايام و ليالی مقدس می­باشد که از جملة آنها شب و روز مقدس جمعه و روزهای ولادت و شهادت حضرات معصومين(عَلَيهِم ­السَّلام) است. ايّام و روزهايي که به نحوی از انحاء با حضرات معصومين(عَلَيهِم­ السَّلام) ارتباط دارد و به وسيلة آنان شرافت يافته، فضل پروردگاری است و خدای سبحان آن را مقرّر فرموده تا اجر و منزلت انسان را بالا برد. حال همانطور که اگر کسی در شب و روز جمعه کار خيری انجام دهد، مضاعف محسوب می­شود، همانگونه انجام اعمال شرّ در اين شب و روز نيز باعث مضاعف شدن کيفر الهی می­گردد.

     يکی از بافضيلت­ترين ايّام که از مصاديق فضل الهی است، ماه شريف رجب می­باشد. حال، در آستانة اين ماه شريف، شايسته است که با توبه و انابه، خود را پاک نموده و وارد اين چشمة جوشان الهی گرديم. همانطور که خداوند متعال به قوم بنی­اسرائيل فرمود که از باب «حِطّه» يعنی آمرزش وارد شوند، اهل بيت حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) نيز باب حِطّه هستند «مَثَلُ اَهْلِ بَيْتي فيكُمْ كَمَثَلِ بابِ حِطَّةٍ في بَني اِسْرائيلَ الَّذي مَنْ دَخَلَهُ غُفِرَتْ ذُنُوبُه‏»[1]. از اينرو شايسته است که دست به دامن اهل­بيت (عَلَيهِم ­السَّلام) زنيم و آنان را واسطه و شفيع قرار دهيم تا گناهانمان آمرزيده شود «يَا وَلِيَّ اللّهِ اِنَّ بَيْني وَ بَيْنَ اللّهِ عَزَّ وَ جَلَّ ذُنُوباً لا يَاْتي عَلَيْها اِلّا رِضاكُمْ‏»[2].

     وقتی ماه شريف رجب فرا می­رسد، گويا يکباره زمان عوض می­شود و با تغيير و دگرگونی زمان، بجاست که انسان هم تحوّلی در وجود خود ايجاد نمايد و بی­توجّهی به اين ايّام مبارک از غفلت و بی­ اطّلاعی و عدم شناخت انسان نشأت می­گيرد.

     مـاه شريف رجب، چشمة فضل خداوند است و فضل الهی در آن سيل ­آسا می­رسد. طليعة اين ماه به نام مبارک حضرت امام باقر(عَلَيهِ ­السَّلام) مزين شده است. سوّم ماه منسوب به حضرت امام هادی(عَلَيهِ ­السَّلام) و دهم ماه، ولادت باسعادت امام جواد(عَلَيهِ­ السَّلام) و سيزدهم آن، ولادت مبـارک و با­سعادت اوّلين امام معصوم، قرآن ناطق، حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) است و نيز ايّام البيض اين ماه، از عظمت خاصی برخوردار است. پانزدهم اين ماه شريف، وفات حضرت زينب کبری(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها) و به روايتی شهادت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) است و بيست و هفتم آن، اُمُّ الاعياد، روز مقدس مبعث و بعثت رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) است که قلّة بالاتری می­باشد. البته تمام حضرات انبياء(عَلَيهِم ­السَّلام) بعثتی داشته ­اند، لکن با توجّه به اينکه عظمت بعثت به ميزان عظمت نبی است، لذا شب مقدسِ مبعثِ حضرت رسول اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، شب تجلّی اعظم الهی است، شب نزول تدريجی قرآن کريم است و روز مقدّس مبعث، يکی  از چهار روزی است که به روزه اختصاص يافته است. همچنين روزة روز اول ماه شريف رجب نيز فضيلت بسياری دارد و روزة لَيلَةُ الرَّغائب هم دارای فضيلت است که امسال هر دو در هم گره خورده است. به همين ترتيب، ماه شريف رجب که از ماههای حرام است، روزة پنجشنبه، جمعه و شنبة آن دارای فضيلت می­باشد.

     همانطور که سابقاً هم استفاده شده، اولين شب جمعة ماه شريف رجب، لَيلَةُ الرَّغائب نام دارد که شب اعطای رغيبه­ ها، يعنی نعمت­های رغبت کردنی است و رغيبه­ های اين شب، جمع کردنی هستند. جناب «ذِی القرنين» که داستان آن بزرگوار در سورة مبارکة کهف آمده است، يکی از پادشاهانی است کـه مُلک و سلطنتشان مورد تـأييد خداوند می­باشد. ايشان از انسان­های غيرمعصوم، ولی از محبوبين خداوند هستند. حضرت امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) می­فرمايند: روزی آن جناب با جمعی، از سفر برمی­گشتند؛ ضمن برگشت به سرزمين تاريکی رسيدند، زير سم اسبهای آنان، صدای خش خشی می­آمد «ثُمَّ انصَرَفَ راجِعاً فِي الظُّللمَهِ فَبَيَّنّاهُمْ يَسيرُونَ اِذْ سَمِعُوا خِشخِشَهَ تَحتَ سَنابَكَ خَيلَهُم»، اطرافيان سئوال کردند: اين صدای چيست؟ «فَقالُوا: اَيُّهَا المَلِکُ ما هذا؟»، ايشان فرمودند: «خُذُوا مِنهُ فَمَنْ اَخَذَ مِنهُ نَدِمَ وَ مَنْ تَرَكَهُ نَدِمَ فَاَخَذَ بَعضٌ وَ تَرَكَ بَعضٌ فَلَمّا خَرَجُوا مِنَ الظُّلمَةِ اِذا هُمْ بِالزَّبَرْجَدِ فَنَدَمَ الاخِذُ وَ التّارِك»[3] تا می­توانيد از آنها جمع کنيد، هم آنان که جمع کرده­اند پشيمان می­شوند و هم آنان کـه جمع نکرده­اند پشيمـان خواهند شد، پس عدّه­ای جمع کردند و عدّه ­ای جمع نکردند، پس وقتی به روشنايي رسيدند، همه ديدند هر آنچه جمع کرده ­اند زبرجد است. آنهايي که جمع کرده بودند، پشيمان شدند که چرا کم جمع کرده­ اند و آنهايي که جمع نکرده بودند، پشيمان شدند که چرا جمع نکردند.

     حال، فضل­ها و نعمت­ها و مواهبِ ماه شريف رجب و ليلة­الرَّغائب نيز جمع کردنی است و تمام خيرها را در اين ماه می­توان جمع کرد، همانطور که دعايي که در اين ماه وارد شده، مؤيّد آن است «يٰا مَنْ اَرْجُوهُ لِكُلِّ خَيْرٍ وَ اٰمَنُ سَخَطَهُ عِنْدَ كُلِّ شَرٍّ يٰا مَنْ يُعْطِى الْكَثيرَ بِالْقَليل ... اَعْطِنى بِمَسْاَلَتى اِيّاك جَميعَ خَيْرِ الدُّنْيا وَ جَميعَ خَيْرِ الْآخِرَة...»[4] ای کسی که در هر خيری به او اميد دارم و ايمن هستم از خشمش در هر شرّی، ای خدايي که به اندک طاعت من، در شأن خدايي خودت، اجر و مزد کثير ميدهی... هر آنچه درخواست کردم عطا فرما از همة خير دنيا و همة خير آخرت، چرا که در نعمات و اعطای تو نقصی نيست. الهی رحمت واسعه­ات مرا جسور کرده که از ذات اقدس تو، فضل و هبة خاصّت را طلب نمايم، «وَ رَحْمَتي‏ وَسِعَتْ كُلَّ شَيْ‏ءٍ»[5]. اين دعای شريف به انسان می­ آموزد که هر خیری از ناحیة اوست و تمام خیرها و امیدها فقط به اوست. پس در این ماه خیر کثیری وجود دارد و مانند قوم جناب ذی ­القرنین، بجاست که تا می­توانیم خیرها را جمع نماييم.

     با توجّه به اینکه عاقبت نیکو در پرتو تقواست «وَ الْعاقِبَةُ لِلتَّقْوٰى‏»[6] و تنها سرمایة مفید و نجات­بخش در روز قیامت تقوا می­باشد، لذا سعی کنیم در ماه شریف رجب تا می­توانیم سرمایة تقوا کسب نماییم تا شایستگی صعود یابیم.

     حضرت امام صادق(­عَلَيْهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «اِذا كانَ يَوْمُ الْقِيامَةِ نادٰى مُنادٍ في بُطْنانِ الْعَرْشِ اَيْنَ الرَّجَبِيُّونَ‏»[7] زمانی که روز قیامت فرا می­رسد، منادی از بطن عرش ندا می­کند: کجا هستند اهل ماه رجب؟ یعنی کجا هستند کسانی که از فضایل و مواهب این ماه جمع­آوری کرده­اند ولذا تلاش نماییم که در این ماه هرچه می­توانیم از راه نیکی و خدمت­ رسانی به بندگان خداوند، علی ­الخصوص پدر و مادر و همسر و فرزندان و حفظ خود از محارم الله، از مواهب و فضایل این ماه بهره­مند شویم تا در روز قیامت دچار حسرت و ندامت نگردیم. از اساتید معظّم استفاده شده، آتش ندامتی که انسان در روز قیامت به آن مبتلا می­شود، دست کمی از آتش جهنّم ندارد. وقتی انسان در روز قیامت متوجّه می­شود که چگونه عدّه­ای با شکوفا نمودن ودایع باطنیِ خود، به مقامات عالیه نائل شده ­اند، ولی او آن ودایع را مدفون نموده است، دچار حسرت شدید می­گردد «قَدْ اَفْلَحَ مَنْ زَكّاها﴿9 وَ قَدْ خابَ مَنْ دَسّاها﴿10»[8].

     خداوند متعال و محبوبانش به ماه شریف رجب احترام بسیاری قائل هستند و شایسته است که بندگان خداوند هم به آن حرمت قائل شوند. امّا متأسّفانه بساط محافل گناه و معصیت در این ماه گسترده­ تر از سایر ماه ­هاست. خداوند و محبوبانش انتظار دارند که انسان خود را در این ماه بیشتر از سایر ایّام، از گناه حفظ کند و از ترتیب دادن مجالس گناه و معصیت اعمّ از جشن و عروسی­های معصیت ­آلود یا مجالس اسراف و تبذیر و ... و شرکت در چنین مجالسی خودداری نماید و واجبات و وظایف و فرایضی را که انجام نداده یا در آن کوتاهی داشته، با توبه و اصلاح عمل، جبران نماید، به عنوان نمونه: اگر در اقامة نماز اهتمام کافی ندارد یا نماز صبح او قضا می­شود، از آن توبه و استغفار نماید، یا اگر در امر حجاب سهل ­انگار است، آن را جبران و اصلاح نماید. خداوند متعال حسّ خودنمایی را به جهت بکارگیری در مسیر گناه و معصیت در وجود انسان قرار نداده است. از اینرو اگر تاکنون از حسّ خودنمایی در مسیر خلاف و گناه بهره ­گرفته، از این پس در جهت جلب رضایت خداوند و محبوبانش بهره گیرد. اگر تاکنون برای دیگران خودنمایی کرده، تلاش نماید که از این پس برای جلب توجّه محبوبان الهی خودنمایی کند تا آن باطن­پسندان و درون­نگران او را بپسندند و آن جز با زینت ایمان و تقوا امکان­پذیر نیست «حَبَّبَ اِلَيْكُمُ الْايمانَ وَ زَيَّنَهُ في‏ قُلُوبِكُمْ»[9].

 

1- مَثَل اهل بيت من در ميان شما، مانند مَثَل باب حطّه در ميان بنی­اسرائيل است، کسی که از آن وارد شود، آمرزيده می­شود گناهانش (الغيبة للنعمانی، ص44).

2- ای ولیّ خدا، همانا ميان من و خدای عزّ و جلّ گناهانی است که جز رضای شما آن گناهان را محو نمی­کند (مفاتيح الجنان، فرازی از زيارت جامعة کبيره).

3- تفسير عياشی، ج2، ص349

4- مفاتيح الجنان، فرازی از دعای هر روز ماه شريف رجب

5- و رحمت من وسعت دارد بر هر چيزی (مبارکه اعراف/156).

6- و عاقبت نيکو برای پرهيزکاری است (مبارکه طه/132).

7- بحارالانوار، ج94، ص41

8- به تحقيق رستگار شد کسی که پاکيزه کرد آن را﴿9 و به تحقيق بی ­بهره شد کسی که تباه کرد آن را﴿10 (مبارکه شمس/9و10).

9- محبوب داشت برای شما ايمان را و زينت داد آن را در قلبهايتان (مبارکه حجرات/7).