سومين ميثاق پروردگار، عبارت از احسان به صاحبان قرابت و خويشاوندان است. به فرمودة مفسّران عظام، خداوند متعال خواسته که روابط بر اساس خير و احسان باشد، خير و احسان در خانه و فضای خانواده، بطوري که فضای خانواده با احسان و خير اداره شود که مدينة فاضله را خانواده­ های فاضل تشکيل می­دهند. به بيان ديگر، مدينة فاضله از بيوت فاضله ايجاد می­گردد و بيوت فاضله را انسانهای فاضل ايجاد می­کنند. منظور از صلة رحم و خير و احسان، تنها انفاق مالی نيست، چراکه اگر به اين صورت بود، ديگر فقرا و ندارهـا مشمول اين حکم نمی­شدند، بلکه هرگونه خيررسانی اخلاقی، عاطفی، اعم از سلام کردن، محبت نمودن، حلّ مشکلات و گره گشايی از آنان، دعا برای ايشان و در غياب خویشان امنيّت آنان را برقرار کردن و حتّی آزار نرسانيدن به ارحام را دربر می­گيرد. همچنين صلة رحم تنها در رفت و آمد منحصر نمی­شود، بلکه رفت و آمد و ملاقات خويشاوندان يکی از مصاديق آن است.

     پس صلة رحم يکی از واجبات دينی و توحيدی است، همانطور که رسيدگی به والدين که بخش مهمی از صلة رحم است، از اهمّ واجبات دينی می­باشد، چراکه در صلة رحم، هر چقدر ارحام نسبت نزديک­تری داشته باشند، اولويت بالاتری در خير­رسانی خواهند داشت. خداوند متعال به هر چيزی که بندگانش را امر فرموده، قبل از ديگران به نفع و سود خود بنده می­باشد، حال، وقتی اين خيررسانی­ها بخاطر خداوند انجام می­يابد، موجب ارتباط با خدای بزرگ می­شود ولذا انسان با اين خيررسانی، درواقع بزرگترين خيرها را به خودش می­رساند «اِنْ اَحْسَنْتُمْ اَحْسَنْتُمْ لِاَنْفُسِكُمْ وَ اِنْ اَسَاْتُمْ فَلَها»[1].

     صلة رحم که از مهم­ترين واجبات دين است، برکات زيادی در زندگی انسان دارد که چند نمونه از آن ذيلاً استفاده می­شود:

     حضرت امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) می­فرمايند: «صلة رحم، عمل­ها را پاک سازد، اموال را افزاید و حساب را سبک کند و بلا را براندازد و عمر را افزون کند»[2]. امکان دارد که عمر انسان، ظاهراً کوتاه باشد، ولی دارای برکات بسياری باشد، به عنوان نمونه: حضرت فاطمه زهرا(سَلامُ ­اللهِ ­عَلَيها)، که سومين شخصيت در عالم خلقت هستند، به ظاهر عمر طولانی نداشتند، لکن پربرکت ­ترين عمرها از آنِ ايشان بود.

     رسول خدا(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِه) فرمودند: «صلة رحم، عمر را افزون کند و فقر و پريشانی را از بين ببرد»[3]، همچنين امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «صلة رَحِم روزی را افزون می­کند»[4]. البتّه لازم به ذکر است که روزی، تنها در روزی­های ظاهری محدود نمی­شود، همانطور که از خدای سبحان درخواست می­کنيم: «اَللّهُمَّ الرْزُقْنی تُوفيقَ الطّاعَةِ وَ بُعْدَ الْمَعْصِيَة...»[5]، پروردگارا، برای من توفيق اطاعت و دوری از معصيت را روزی فرما.

     حضرت اميرالمؤمنين امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «صِلَةُ الرَّحِمِ تُوجِبُ الْمَحَبَّةَ وَ تَكْبِتُ الْعَدُو»[6]، صلة رحم دوستی را واجب می­کند و  دشمنی را برمی­گرداند. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «صلة رحم باعث آسانى حساب روز قيامت مى‏شود و از مردنِ بد جلوگيرى مي­كند»[7]، همچنين فرمودند: «صلة رحم، اخلاق را نیکو و دست را بخشنده می­سازد»[8]. حضرت امام باقر(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «صلة رحم، نفس را پاكيزه می­سازد»[9]. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) به داوود رقی فرمودند: «اى داوود، اعمال شما روز پنجشنبه بر من نموده شد، و در ضمن اعمالت ديدم با پسر عمويت صله كردى، و آن مرا شاد كرد...»[10]. امروز هم اعمال ما به حضرت امام زمان(عَجَّلَ­ اللهَ ­تَعالٰی ­فَرَجَهُ­ الشَّریف) عرضه می­شود و گاهی باعث شادمانی قلب مبارک آن حضرت گشته و گاهی موجب دل شکستگی وجود نازنينشان می­شود.

     پس هر چقدر صلة رحم باعث ريزش و جريان برکات مادی و معنوی به انسان می­شود، به همان نسبت، قطع رحم، قبل از آخرت، زندگی انسان را نابود می­کند. حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِه) فرمودند: «چيزی که ثوابش از همه چيز زودتر ­رسد، صلة رحم است»[11]. از حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز مذکور است: «بِقَطيعَةِ الرَّحِمِ تُسْتَجْلَبُ النِّقَم‏»[12]، با بريدن از خويشاوندان، عذابها و سختی­ها (به سوی انسان) جلب می­شود، و در موردی فرمودند: «اَنَّ مِنَ الذُّنُوبِ الَّتي تُعَجِّلُ الْفَناءَ قَطيعَةَ الرَّحِم‏»[13]، از جمله گناهانى كه سبب مرگ زودرس مى‏شود، قطع رحم است‏. حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِه) فرمودند: «لا تَقْطَعْ رَحِمَكَ وَ اِنْ قَطَعَتْك‏»[14] قطع رحم نکن، اگرچه از تو قطع کرده باشند. همچنين فرمودند: «اَفْضَلُ الصَّدَقَةِ عَلیٰ ذِی الرَّحِمِ الْكاشِحْ‏»[15]، بالاترين صدقه، بر صاحب قرابتی است که با تو دشمنی می­ ورزد. چراکه تنها انگيزه برای خيررسانی به چنين کسی، کسب رضايت الهی است.

     سوميّن حق که در آية شريفة 177 سورة مبارکة بقره، مطرح شده است صلة­رحم می­باشد که يکی از ارکان برّ محسوب می­گردد «لَيْسَ الْبِرَّ اَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَ الْمَغْرِبِ وَ لٰكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ الْمَلٰائِكَةِ وَ الْكِتابِ وَ النَّبِيِّينَ وَ آتَى الْمالَ عَلىٰ‏ حُبِّهِ ذَوِی الْقُرْبٰى‏ وَ الْيَتامٰى‏ وَ الْمَساكينَ وَ ابْنَ السَّبيلِ وَ السّائِلينَ وَ فِي الرِّقابِ وَ اَقامَ الصَّلٰاةَ وَ آتَى الزَّكٰاةَ وَ الْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ اِذا عاهَدُوا وَ الصّابِرينَ فِي الْبَاْساءِ وَ الضَّرّاءِ وَ حينَ الْبَاْسِ اُولئِكَ الَّذينَ صَدَقُوا وَ اُولئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ»[16]. حال سئوالی مطرح می­شود و آن اينکه: آيا صلة­رحم بدون قيد و شرط و مطلق می­باشد و در هر صورتی واجب است؟ پاسخ اين است که: خداوند متعال صلة رحم را واجب قرار داده است، لکن از طرفی هم، در حرام شفا قرار نداده است، ولذا وقتی صلة ارحام به صورت رفت و آمدهای گناه­آلود، مطرح می­شود، يعنی شيطان در آن شريک می­گردد، ديگر باطل شده و نه تنها صلة رحم محسوب نمی­شود، بلکه تبديل به معصيت و وزر و وبال می­گردد «اِنَّ اللّهَ لٰا يَاْمُرُ بِالْفَحْشاءِ»[17]. خداوند متعال در سورة مبارکة اِسراء در پاسخ به شيطان که گفت: بندگانت را فريب خواهم داد، فرمود: «وَ شارِكْهُمْ فِی الْاَمْوالِ وَ الْاَوْلادِ»[18]، اين آية شريفه در تمام موارد مصداق دارد. در  مجالس مختلط، سفره ­های مشترک بين محرم و نامحرم و افطاری­ها و ديد و بازديدهای گناه­آلود، شيطان شريک است.

     پس اگر خداوند متعال امر به صلة رحم فرمود، در صورتيکه صلة­رحم با گناه آلوده شود، لازم است که در آن زمان، صلة ارحام به صورت رفت و آمد متوقف شود و به زمان مناسب ديگری که خداوند به آن راضی است، موکول شود و يا به صورت اقسام ديگر صلة رحم انجام يابد. توضيح اينکه: صلة رحم، تنها در رفت و آمد خلاصه نمی­شود، بلکه به صورت غيرحضوری اعم از تلفنی يا ارسال هدايا و ... نيز انجام می­گيرد، گرچه اگر ديد و بازديدها پاک و سالم باشد، ارزش بسياری دارد و از عبادات ارزشمند مؤمنين محسوب می­گردد. برای فهم بيشتر اين مسئله لازم است که مسئله را عملی و کاربردی نماييم. به عنوان نمونه: وقتی دو خواهر بـا شوهران خود يا ساير نامحرم­های فاميلی در مجلسی حاضر می­شوند يا بر سر يک سفره و در برابر نگاه ­های نامحرمان قرار می­گيرند، ممکن است صورت­ها و سر و گردن و بازو ديده ­ شود و احياناً آرايش مختصری هم وجود داشته باشد و احياناً همراه با بگو بخند نيز باشد، در اين صورت مطمئناً شيطان در چنين مجلسی شريک است و شرکت در چنين مجلسی، به هيچ صورت موجّه و توجيه­ بردار نيست. همچنين اگر عدّه­ای در مجلسی يا سر سفره­ ای حجاب را بطور کامل رعايت نمی ­کنند، مجلس معصيت محسوب می­شود و ساير افرادی که موارد مذکور را رعايت می­کنند نيز در همان گناه شريکند، آری، شرکت در چنين مجالسی، حريم ­شکنی و کوچک شمردن امر پروردگار محسوب می­گردد و باعث سلب توفيق الهی می­شود. پس در هيچ شرايطی نمی­توان گفت ناچار و مجبور هستم، چراکه خداوند متعال اطاعت هیچکس را در عصیان و معصیت خود قرار نداده است «لا طاعَةَ لِمَخْلُوقٍ في مَعْصِيَةِ الْخالِق‏»[19].

     پس در اسلام، جداسازی زن و مرد، اصل می­ باشد و اميد است که اين عمل خير از سوی خواهران محترم، خصوصاً جوانان عزيز انجام گيرد و به نام آنان ثبت گردد.

     پس هر گناهی باعث سلب توفيق پروردگار می­شود، لکن اختلاط با نامحرم سهم بالاتری در سلب توفيق دارد. حضرت امـام جواد(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايند: «اَلْمُؤْمِنُ يَحْتاجُ اِلٰى ثَلاثِ خِصالٍ تَوْفيقٍ مِنَ اللّهِ وَ واعِظٍ مِنْ نَفْسِهِ وَ قَبُولٍ مِمَّنْ يَنْصَحُه‏»[20]، مؤمن به سه چيز نياز دارد که اوّلين نياز او توفيق الهی است. توجّه کنيم که برای هر کار خير، توفيق الهی لازم است.

«اگر از جـانب معشوق نبـاشد کششی

                                                     کوشش عاشق بيچاره به جايي نرسد»[21]

     همچنين با توجّه به اينکه اختلاط با نامحرم، نفوذ کلام را از انسان می­گيرد و اولين وسيـله برای تربيت فرزنـدان و متعلّمين، نفوذ کلام می­ باشد، لذا شايسته است که مادران و مربّيان محترم در رعايت حريم بين محرم و نامحرم، اهتمام کافی داشته باشند. به راستی حيف است اين زبان که خداوند به انسان عنايت فرموده و می­تواند باعث هدايت جمع کثيری از جوانان شود، با سوءاختيار، اين توفيق از او سلب گردد. در هر صورت، حدود خداوند، در مورد حريم محرم و نامحرم مشخّص و قطعی است و هيچ توجيهی برای آن مورد قبول خداوند نيست، و در هر مقطعی که باشد لازم­ الاجرا و واجب ­الاطاعه است، چه در محافل فاميلی و خانوادگی و چه در محافل علمی و دانشجويي و چه در محل کار و اماکن تفريحی و...

 

1- اگر نیکی کردید، نیکی کردید به خودتان و اگر بدی کردید، پس برای خودتان است (مبارکه اسراء/7).

2- آداب معاشرت، ج1، ص15

3- آداب معاشرت، ج1، ص67

4- آداب معاشرت، ج1، ص83

5- مفاتيح­الجنان، فرازی از دعای حضرت امام زمان(عَجَّلَ ­اللهَ ­تَعالٰی ­فَرَجَهُ ­الشَّریف)

6- تصنيف غررالحکم و دررالکلم، ص406

7- زندگانى حضرت امام جعفر صادق(عَلَيهِ­ السَّلام)، ص138

8- اصول کافی، ج2، ص150 و 151

9- اصول کافی، ترجمة مصطفوی، ج3، ص223

10- آداب معاشرت، ترجمه جلد شانزدهم بحارالانوار، ج‏1، ص60

11- اصول کافی، ترجمة مصطفوی، ج3، ص223

12- تصنيف غررالحکم و دررالکلم، ص406

13- تفصيل وسائل­ الشّيعه، ج12، ص273

14- الكافي، ج‏2، ص347

15- بيان نورانی رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِه)؛ تحرير المواعظ العدديه، ص69

16- نيست نيکی، آنکه بگردانيد روي هايتان را به سوی مشرق و مغرب  ولکن نيکی (و نيکوکار) کسی است که ايمان آورد به خداوند و روز بازپسين (قيامت) و فرشتگان و کتاب و پيغمبران و بدهد مـال را بـا وجود دوست داشتنش به صاحبـان قرابت و يتيمـان و مسکينان و درراه­ ماندگـان و سوال­ کنندگان و بردگان، و برپادارندگان نماز و پرداخت ­کنندگان زکات و وفا­کنندگان به پيمانشان زمانی که عهد بستند و صبرکنندگان در سختی­ها و محروميّتها و هنگام رنج و مشقّت، اين گروه کسانی هستند که راست گفتند و اين گروه ايشانند پرهيزکاران (مبارکه بقره/177).

17- همانا خداوند امر نمی­کند به بدی و زشتی (مبارکه اعراف/28).

18- و شريک شو با ايشان در مالها و اولاد (مبارکه اِسراء/64).

19- نيست اطاعتی برای مخلوق در معصيت خالق (نهج­ البلاغه مرحوم دشتی، حکمت165).

20- مؤمن نيازمند به سه خصلت است: توفيق از جانب خداوند، و واعظى از نفس خود، و پذيرفتن نصيحتِ كسی که او را نصيحت می­ نمايد (بحارالانوار، ج75، ص358).

21- مولوی (عَلَيهِ­ الرَّحمة)