مطلب پایانی که توجّه به آن بسیار حائز اهمیّت می­باشد، این است که اگر بخواهیم فرزندانی موحّد و مهدوی و منتظر داشته باشیم، لازم است که از کودکی آنان را مهدوی رشد دهیم و تعالیم و آموزش­های مهدویّت را از همان دوران کودکی برای آن­ها فراهم سازیم و راه و روش منتظر حقیقی بودن را به آن­ها بشناسانیم. کتاب­هایی در اختیار آن­ها قرار دهیم که مطالبی از منتظران حقیقی و اوصاف آنان در آن آمده باشد. کودکان را از همان ابتدا به مکان­ها و مجالسی ببریم که شرح حال منتظران داده می­شود و برای تحقّق این امر لازم است که فرزندان را مسجدی و هیئتی و جلساتی بار بیاوریم تا درس­های مربوط به دین و مهدویّت را در آن جلسات آموزش ببینند و بشنوند و دریافت کنند و از فرزندمان بخواهیم هرچه در جلسات یاد می­گیرد، در خانه تعریف کند و به دوستانش بگوید تا ترویج دین و امر به معروف و نهی از منکر را یاد بگیرد. اگر فرزند به مسجد و هیئت نرود و از طرف اهل جلسه محبّت نبیند، جذب بیگانگان می­شود. آن­ها را به جلسات قرآن یا مراسم احیا و شب­های قدر ببریم و در ضمن، کاری کنیم که در آنجا به ایشان خوش بگذرد و وسایل نقّاشی و خورد و خوراک نيز همراه خود ببریم و همین که احساس کردیم بچّه ­ها خسته شده ­اند، مجلس روضه و قرآن را ترک کنیم، گرچه خودمان راضی به ترک آن­جا نباشیم، چراکه خداوند راضی نیست که کودکان از مجلس قرآن و امام زمان(عَجَّلَ­ اللهُ­ تَعالی ­فَرَجَهُ ­الشَّريف) خاطرة بدی داشته باشند.

     پس وظیفه است که خواهران قرآنی در جلسات مذهبی، به کودکان بسیار محبّت کنند تا آنان به مسجد و هیئت علاقه پیدا نمايند.

     همچنین است وظيفة مادران محترم که برنامه­ های مذهبی خود را طوری تنظیم نمایند که فرزند از دین خسته نشود، اگر مادر به دعای کمیل یا دعای ندبه می­رود، درحالی که فرزندش تنها و یا بدون صبحانه می­ماند، یا به مراسم احیای شب قدر می­رود، درحالی که همسر یا فرزندش مریض است و یا راضی به این امر نیستند، بداند که خداوند به آن راضی نیست. مسلّم است که پسر چنین خانواده­ای با چنین ذهنیّتی از افراد مذهبی، در زمان ازدواج، رغبتی به ازدواج با دختر مؤمن نخواهد داشت و یا پدر خانواده دوست نخواهد داشت که دخترش را به ازدواج با فرد مذهبی درآورد.

     البتّه عبادت کردن، نماز قضا خواندن و یا روزه گرفتن و عبادت­های استحبابی خیلی زیباست و رشد دهنده بوده و باعث کمال است، لکن اوّلاً باید بعد از واجبات باشد، ثانیاً با در نظر گرفتن و رعایت حقوق خانواده و فراهم آوردن رفاه آنان، صورت گیرد. آری، بعد از اینکه وظایف واجب خانوادگی را به جا آوردیم، سایر مستحبّات را با میل و اشتیاق خانواده و در صورت امکان و ترجیحاً باهم انجام دهیم. حضرت امیرالمؤمنین امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «ارزش هر کسی به مقدار معرفت و دانش اوست»[1]. مؤمن و جوانِ بامعرفت در هر برهه ­ای از زندگی، با ایمان و عمل خود، یار و یاور امام زمانش می­گردد. همچنین شایسته است که پدران و مادران محترم، با جمع خانواده، برنامة هفتگی یا ماهانه برای رسیدگی و بازدید از خانواده­ های نیازمند داشته باشند تا به این طریق فرزندانِ خود را فقرآشنـا و دردآشنـا رشد دهند، چراکه لازم است بچّه ­های مرفّه، کودکان هم سنّ و سال خود را ببینند که به خاطر گُم کردن یک خودکار، از پدر کتک می­خورند و یا ماه­ها می­گذرد و این کودکان بر سر سفرة خود یک وعده غذای گوشتی و شيرينی نمی­بینند. فرزندان را به خانة ایتام و خانة سالمندان ببریم تا آنان در آینده چنان بار بیایند که به فقرا رسیدگی کنند، فرزندان را طوری بار بیاوریم که خودشان شائق و پیشقدم شوند که قلّکشان را شکسته و در بخشش و انفاق با پدر و مادر همراه شوند و به این ترتیب احساس مسئولیّت نسبت به فقرا و نیازمندان را در آنان رشد دهیم.

     «بارالها! به ­روان مقدّس حضرت محمد­ و­ آل­محمد(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدایمـان حضـرت ولیّ­عصـر (عَجَّلَ­ اللهَ ­تَعالی ­فَرَجَهُ ­الشَّریف) تعجیل بفرما. خداوندا! توفیق توبة حقیقی و اصلاح عمل به همة ما مرحمت بفرما. بارالها! آنی ما را به حال خود رها مکن و جوانان ما را از شرور آخرالزّمان در حفظ و حمایت خود محفوظ بفرما. خداوندا! توفيق تهذيب و تزکيه و پاک­سازی نفس و آمادگی برای ضيافت ماه مبارک رمضان به همة ما مرحمت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غريق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمديده علي ­الخصوص مردم مظلوم فلسطين، عراق و سوريّه نجات کرامت بفرما».

 

«بِالنَّبِي مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- نصايح، ص294