بعد از شناخت نسبی امام (عَلَيهِ­ السَّلام) مطلب دوّم مطرح می­شود و آن اين است که: امام از ما انسانها چه می­خواهند و چگونه می­توان منتظر شد و از اعوان و انصار آن حضرت محسوب گرديد و چگونه می­توان باعث شادمانی قلب امـام زمان(عجِّل­ اللهُ­ تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) و درواقع شادمانی رسول خدا(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و خدای تبارک و تعالی گرديد؟ در اينجا به مکتب اهل بيت(عَلَيهم­ السَّلام)  رجوع می­کنيم: حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايند: «مَنْ سُرَّ اَنْ يَكُونَ مِنْ اَصْحابِ الْقائِمِ فَلْيَنْتَظِرْ وَ لْيَعْمَلْ بِالْوَرَعِ وَ مَحاسِنِ الْاَخْلاقِ وَ هُوَ مُنْتَظِرٌ»[1]، کسی که دوست دارد از ياران حضرت قائم باشد، پس بايد منتظر باشد و عمل کند با ورع و نيکوئی اخلاق و اوست منتظر. منتظر حقيقی به کسی گفته می­شود که خود را از آلودگی گناهان پاکيزه سازد. يعنی انتظار حقيقی، در ورع متجلّی است و هر قدر اهل ورع باشد، منتظر است. و ويژگی دوّم منتظر حقيقی و جوان منتظر اين است که: دارای اخلاق کريمه باشد. همانطور که حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، پيامبر اخلاق هستند «اِنَّمٰا بُعِثتُ لِاُتَمِمَ مَکٰارِمَ الاَخلاقِ»[2]، امام(عَلَيهِ­ السَّلام) هم امامِ اخلاق می­باشند. با مزيّن شدن بـه اخلاق کريم می­توان منتظر شد. جوانی که صبور است، اهل عفو و بخشش است، جوانی که رئوف و مهربان و مؤدّب بـه آداب دين و امين و رازدار است، منتظر محسوب می­گردد. در اوصاف منتظران حقيقی آمده است: «قُلُوبُهُمْ مُجتَمِعَةٌ بِالمَحَبَّةِ وَ النَّصيحة»[3]، قلوب منتظران حقيقی با محبّت و نصيحت اجتماع­ يافته است. باز از حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) مذکور است: «طُوبی لِمَنْ تَمَسَّكَ بِاَمْرِنا في غَيْبَةِ قائِمِنا»[4]، خوشا به حال کسی که چنگ زند به امر ما در زمان غيبت قائم ما. قرآن ناطق می­فرمايد: نزديک شدن به ما و منتظر گشتن، در عمل به قرآن مکتوب متجلّی است. يعنی هر قدر به قرآن مکتوب، عمل کنيد، به قرآن ناطق نزديک­تر می­شويد و از منتظران حقيقی محسوب می­گرديد. اگر کسی صفات و اوصاف مذکور را دارا بود و عامل به فرامين قرآن کريم بود و امام را «ولیّ الله الاعظم» دانست و اطاعت آنان را در رديف اطاعت خداوند واجب دانست «فَرَضْتَ عَلَيْنا طاعَتَهُم‏»[5]، «اَطيعُوا اللّهَ وَ اَطيعُوا الرَّسُولَ وَ اُولِي الْاَمْرِ مِنْكُم‏»[6]، اوّلاً در حال حيات در فسطاط امام(عَلَيهِ ­السَّلام) است و از ياوران امام(عَلَيهِ ­السَّلام) می­باشد و ثانياً اگر در اين حال از دنيا برود، باز در خيمه و فسطاط امام(عَلَيهِ­ السَّلام) خواهد بود «مَنْ ماتَ مِنْكُمْ عَلىٰ هذَا الْاَمْرِ مُنْتَظِراً لَهُ كانَ كَمَنْ كانَ في فُسْطاطِ الْقائِم‏»[7].

     بنابراين جوانان عزيز: با توجّه به اينکه قسمت اعظم ياران حضرت امام زمان(عجِّل ­اللهُ ­تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) را جوانان تشکيل می­دهند، لذا شايسته است کاری کنيد که اگر در زمان حياتتان، آن بزرگوار ظهور کردند، از يارانشان باشيد و اگر مقدّرات الهی طور ديگری بود و عمر کفاف نداد، بعد از ظهور آن بزرگوار، اِذن رَجعت داشته باشيد. مسألة رجعت، يکی از اعتقادات شيعه است.

     وجود مقدّس حضرت امام زمان(عجِّل ­اللهُ ­تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) نيز راه مهدويّت و منتظر حقيقی شدن را اينچنين بيان می­فرمايند: «فَلْيَعْمَلْ كُلُّ امْرِئٍ مِنْكُمْ بِما يَقْرُبُ بِهِ مِنْ مَحَبَّتِنا وَ يَتَجَنَّبُ ما يُدْنيهِ مِنْ كَراهَتِنا وَ سَخَطِنا»[8]، پس بايد عمل کند هر يک از شما به آنچه نزديک می­شود با آن به محبّت ما (که آن، عمل به قرآن و دينِ مزيّن به ولايت است)، و از آن اعمالی که موجب کراهت و ناخشنودی ماست، اجتناب نمايد.

     با توجّه به مطالب مذکور معلوم می­شود که در تمام مطالب، سخن از عمل می­باشد «اَفْضَلُ اَعْمالِ اُمَّتي اِنْتِظارُ الْفَرَج‏‏»[9]، « اَفْضَلُ الْعِبادَةِ انْتِظارُ الْفَرَج‏»[10]، «اَفْضَلُ جِهـادِ اُمَّتی اِنتِظارُ الفَرَجِ»[11]. بعد از عقيده، عمل مطرح می­شود. ادّعای خالی را از کسی نمی­پذيرند، مگر اينکه با ورع و عمل به قرآن و تقيّد به دين تأييد شود. گرچه تزئين معابر و «اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلِيِّکَ الْفَرَج» گفتن زيباست و فرمايش خود آن بزرگوار است که: «اَكْثِرُوا الدُّعاءَ بِتَعْجيلِ الْفَرَجِ فَاِنَّ ذلِكَ فَرَجُكُم‏»[12]، امّا زيباتر از همة اينها اين است که منتظِر بايد شبيه منتظَر باشد. امام(عَلَيهِ ­السَّلام)، پايگاه مردمی می­ طلبند، آن مردمی که در عمل و اخلاق، شبيه امام(عَلَيهِ ­السَّلام) هستند و چنين کسانی امام ­باور و امام ­ياور و امام ­آوران هستند. تمام درجات در پرتو عمل است، همانطور که در سورة مبارکه انعام فرمود: «لِكُلٍّ دَرَجاتٌ مِمّا عَمِلُوا»[13] و منظور از عمل، عمل کردن است به آنچه که خداوند از انسان می­خواهد کـه همان عمل اهل ­بيت عصمت و طهارت(عَلَيهم ­السَّلام) است که قرآن ناطق می­باشند و در اينجا معلوم می­گردد که انسانهای کامل و صاحب درجه از حضرات انبياء و اوصياء و اولياء(عَلَيهِم­ السَّلام)، درجاتشان در ساية عمل بوده است ولاغير و اين است منتظر واقعی که ايمانش بايد با عمل همراه باشد، يعنی دارای حُسن فاعلی و حُسن فعلی باشد و مؤيّد اين مطلب، سورة مبارکة عصر می­باشد که فرمود: «وَ الْعَصْرِ﴿1 اِنَّ الْاِنْسانَ لَفی خُسْرٍ﴿2 اِلَّا الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ... ﴿3»[14]، قسم به عصر که تمام انسانها در خسران و زيانکاری هستند، مگر کسانی که دارای دو ويژگی مهم ايمان و عمل صـالح باشند. يعنی هم خود، انسانِ خوبی می­باشند و دارای حُسن­فاعلی هستند و هم عمل خوب انجام می­دهند و به عبارتی دارای حُسن ­فعلی هستند.

     پس منتظر واقعی کسی است که هم خودش و هم عملش مورد تأیید خدای سبحان و محبوبین او باشد. امام(عَلَيهِ­ السَّلام) از تمامی انسانها جز عمل به فرایض و واجبات دین نمی­خواهند. آیت­الله بهجت(رَحمَة­اللهِ­ عَلَيه) به هر کسی کـه بـه ایشـان مراجعه نموده و راه­کـار سیر و سلـوک می­خواست، می­فرمودند: به دانسته­ های خود عمل کنید. یعنی اگر انسان به آنچه که می­داند عمل کند، اهل نجات می­گردد.

 

1- بحارالانوار، ج52، ص140 

2- اين است و جز اين نيست که من مبعوث کرده شدم تا مکرمتهای اخلاقی را به پايان برسانم (بحارالانوار، ج68، ص382).

3- الزام الناصب، ج 2، ص200

4- بحارالانوار، ج52، ص123

5- واجب کردی بر ما اطاعت از ايشان را (بحارالانوار، ج53، ص275).

6- اطاعت کنيد خداوند را و اطاعت کنيد رسول را و صاحبان امر از شما را (مبارکه نساء/59).

7- کسی که بميرد از شما بر اين امر، و منتظر است بر او، باشد مانند کسی که باشد در خيمة قائم (بيان نورانی حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام)؛ بحارالانوار، ج52، ص125).

8- الاحتجاج، ج‏2، ص498

9- بـافضيلت­ترين اعمـال امّت من انتظـار فرج است‏ (بيـان نورانی حضرت­ پيـامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)؛ بحارالانوار، ج75، ص208).

10- بافضيلت­ترين عبادت انتظـار فرج است‏ (بيـان نورانی حضرت­ پيـامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)؛ بحارالانوار، ج52، ص125).

11- بافضيلت­ترين جهاد امّت من انتظار فرج است (بيان نورانی حضرت­ پيامبر­اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)؛ تحف العقول، ص37).

12- زياد دعا کنيد برای تعجيل فرج که همانا آن فرج شماست (بحارالانوار، ج52، ص92).

13- برای هر کسی است درجاتی به سبب آنچه که انجام داده است (مبارکه انعام/132).

14- مبارکه عصر/1و2و3