قبل از ادامة مطالب مربوط به حکم سوم پروردگار در مورد زنانِ ناشزه و شرح کيفر الهی در مورد آنان، ارزش و جايگاه زن در آيينة اسلام و بيانات مبارک حضرات معصومين(عَلَيهِم­ السَّلام) استفاده می­شود.

     حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) فرمودند: «جبرئیل به اندازه­ای دربارة زنان سفارش کرد که گمان بردم طلاق دادن زنان حرام خواهد شد»[1] و در بيان نورانی ديگری از آن حضرت آمده است: «برادرم‏ جبرئيل‏ چنان در زمينة احترام و رعايت حقوق زنان اصرار و تأکيد ورزيد که خيال کردم برای مرد، حرام است کمترين آزار و توهينی حتّی به اندازة گفتن کلمة «اُفّ» بر زنان روا بدارد»[2]. همچنين آن حضرت فرمودند: «هر چه ایمان بنده افزون شود، محبت او نسبت به زنان(محرم خود) افزون می‌شود»[3]. يکی از جلوه­ های ويژة اخلاقی حضرات انبياء و اوصياء(عَلَيهِم ­السَّلام)، دوستی و محبّت و مهربانی به زنان است. امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «به ما خاندان رسالت هفت چيز اعطا شده که نه پيش از اين و نه پس از اين به ديگری داده نشده و نخواهد شد ... يکی از آنها علاقمندی، دوستی و مهربانی با زنان است»[4]. در روايت ديگری از آن بزرگوار مذکور است که: «به بانوان بسيار نيکی کنيد و به آنان مهر بورزيد»[5] و نيز فرمودند: «زنان خويش را دوست بداريد»[6].

     روزی حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) وارد منزل حضرت ­فاطمه(سَلامُ­ اللهِ ­عَلَيها) شدند و مشاهده کردند که حضرت ­زهرا(سَلامُ ­اللهِ ­عَلَيها) کنار ديگ غذا نشسته ­اند و حضرت امام ­علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز عدس پاک می­کنند، آن بزرگوار را بسیار تجلیل نموده و فرمودند: «... خدمت شوهر به همسرش، کفّارة گناهان بزرگ وی (و سبب آمرزش او) می­شود، آتش غضب خداوند را خاموش می­کند، مهرية حورالعين به­ شمار می­رود و موجب افزايش اعمال نيک و بالا رفتن درجات وی می­شود»[7] و در موردی نيز فرمودند: «يا علی! خدمتکارِ همسر نمی­ شود مگر شخص صديق و درستکار يا شهيد يا مردی که خداوند متعال خير دنيا و آخرتش را خواسته باشد»[8].

     در بیان نورانی دیگری از حضرات معصومين(عَلَيهِم ­السَّلام)آمده است: «زنان امانت­های خداوند در دست­های شما هستند... آنها بر گردن شما حقوقی دارند که ادای آن­ها ضروری و واجب است... به آنان مهر بورزید، دلهايشان را شادمان کنيد و خرسندشان سازيد تا با شما زندگی کنند، به آنان کم ­توجّهی نکنید و مورد خشم خود قرارشان ندهيد و چیزهایی را که به آن­ها داده ­اید، بدون اجازه و رضایتشان از آنان بازپس نگیرید»[9]. همچنين فرمودند: «ایزد مهربـان بر شوهری کـه به همسرش سخت می­گیرد تا جایی که او حاضر شود مالی بپردازد (و یا مثلاً بگوید: مِهرم حلال و جانم آزاد)، جز به آتش جهنّم رضا ندهد، زيرا باری تعالی دربارة زن همانگونه خشمگين می­شود که در ستم به یتیم»[10]. باز از آن بزرگواران مذکور است: «هر مردی سیلی به صورت همسرش بزند، خداوند به مالک (خازن آتش دوزخ) امر می­کند که هفتاد سیلی آتشین بر صورت وی بنوازد و هر مردی که از دستش برای کشیدن یا کندن موی سرِ زنش استفاده کند، با میخ­های آتشین میخکوب خواهد شد»[11]. همچنین حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) فرمودند: «اِنَّ مِنْ شِرارِ رِجالِكُمُ ... وَ الضّارِبَ عَبْدَهُ وَ الْمُلْجِئَ عِيٰالَهُ اِلىٰ غَيْرِه‏»[12] همانا از شرورترین مردانتان کسی است که ... همسرش را بزند و حقوق عائلة خود را به دیگری واگذار کند. در بیان نورانی دیگری نیز می­فرمایند: «هر كس حقوق عائلة خويش را ضايع کند، از رحمت خداوند به دور است»[13]. باز از آن حضرت مذکور است: «مردِ باایمان در خورد و خوراک تابع همسر و فرزندان خویش است»[14] یعنی به میل آنان غذا می­خورد و آنان را در انتخاب و تهیّة غذا آزاد می­گذارد.

 

1- مستدرک­ الوسائل، ج14، ص250

2- مستدرک ­الوسائل، ج14، ص252

3- مستدرک­ الوسائل، ج14، ص157

4- مستدرک­ الوسائل، ج14، ص157

5- مکارم­ الاخلاق، باب8، فصل اوّل، ص196

6- مستدرک ­الوسائل، ج14، ص158

7- جامع السّعادات، ص318

8- بحار، ج13، ص133، چاپ ايران

9- مستدرک ­الوسائل، ج14، ص252

10- ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص658

11- مستدرک ­الوسائل، ج14، ص250

12- بحار الانوار، ج69، ص115

12- وسائل ­الشّيعه، ج14، ص122؛ کافی، ج4، ص12

14- کافی، ج14، ص12، حديث6