گاهی کسی معتقد به خدای سبحان است، ولی ديگری را در اموراتش مؤثر می­داند، به عنوان نـمونه می­گـوید: پزشـک شفا می­دهد، دارو درمان می­کند، یا اگر فلانی نبود، من مرده بودم. امّا با توجّه به اينکه جز خدای سبحان، کسی در جهانِ هستی مؤثر نيست، «لا مُؤَثِّرَ فِی الوُجُودِ اِلَّا الله»[1] و هر چه هست، به اذن الله کارگر می­باشد، لذا اگر پزشک درمان می­کند، یا فلانی در اموراتش مؤثر است، به اذن الله می­باشد و اگر اذن پروردگار نباشد، هيچکدام مؤثر واقع نمی­شود. پزشک، دارو و ... همه سبب هستند و همه به اذن مسبّب­ الاسباب کـه خداوند است مؤثر واقع می­شوند. اگر کـارد می­بُرد، به اذن خداوند است و اگر خداوند بخواهد، قدرت بريدن را از کارد می­گيرد، همانطور که از کارد حضرت ابراهيم(عَلَيهِ ­السَّلام) گرفت و سرِ حضرت اسماعيل(عَلَيهِ ­السَّلام) را نبريد. یا قدرت سوزانيدن را از آتش نمرود گرفت و حضرت ابراهيم(عَلَيهِ­ السَّلام) را نسوزانيد.

     پس هستی مطلق، خداوند است و هر چه در عالم است، مخلوق پروردگار و پرتويي از اوست و مخلوق نمی­تواند بذاته مؤثر باشد. اگر خداوند بخواهد دارو مؤثر واقع می­شود و پزشک درمان می­کند؛ به عبارت ديگر هر آنچه که غير او در عالم، وجود دارد، کثرت است. وقتی نگاه، موحّدانه و مؤمنانه باشد، تمام کثرت­ها را به وحدت و توحيد برمی­گرداند. خورشيد، باد، باران و ... هر کدام جلوه ­ای از جلوه ­های خداوند است. موحّد حقيقی هر جا می­ نگرد، ذات حق را عیان می­بیند.

«به دریـا بنـگرم دریـا تـو بينم

                                                     به صحـرا بنـگرم صـحرا تو بینم

 به هر جا بنگرم کوه و در و دشت

                                                     نشـان از قامت رعـنا تو بـینم»[2]

«عارف، صفت روی تو در پير و جوان ديد

                                        يعنی همه جـا عکس رخ یـار توان دید»[3]

     حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «ما رَاَيتُ شَيئاً اِلّا رَاَيتَ اللهِ قَبلَهُ وَ بَعدَهُ وَ مَعَهُ‏»[4] نديدم چيزی را مگر اينکه دیدم خداوند را قبل از آن و بعد از آن و با آن.

     پس در عین حال که خيررسانان و صاحبان اعمال نيکو قابل تقدير هستند و معلّمانِ بااخلاص در پيشگاه الهی اجر و منزلت والائی دارند، لکن نبايد کسی را در عملی که انجام می­دهد، مستقل دانست. همچنين انسان نبايد خود را در انجام کارها بمانند تحصيل علم یا کسب مال و ثروت و ... مستقل بداند که چنين نگاهی، نگاه قارونی است. هوش و حافظه و نيرو و قدرت و توان، همه جنود پروردگار هستند و به حول و قوّة الهی کار می­کنند «بِحَوْلِ اللهِ وَ قُوَّتِهِ اَقُومُ وَ اَقعُد»[5].

«به محض التفاتی زنده دارد آفرينش را

                                           اگر نازی کند از هم فرو ريزند قالب­ها»[6]

 

1- نیست اثری در موجودات مگر به اذن خداوند (بحارالانوار، ج57، ص170).

2- بابا طاهر(عَلَيهِ ­الرَّحمَة)

3- شیخ بهایی(عَلَيهِ ­الرَّحمَة)

4- کتاب «سرّ الصّلوة» امام خمينی(رَحمَةُ­اللهِ ­عَلَيهِ)، ص103

5- به حول خداوند و قدرت او برمی ­خيزم و می ­نشينم (ذکر هنگام برخاستن در نماز).

6- ديوان بيدل شيرازی