در پایان، چند مطلب لازم به یادآوری است که خدمت خواهران محترم معروض می­شود، اوّل اینکه: ضمن تشکر از خواهرانی که همواره در قبال نیازمندان احساس مسئولیت می ­نمایند، در مورد انفاق ­های نوروزی، شایسته است که انفاق ­های خود اعم از نقدی و جنسی را به پایان سال موکول نکنيم و از هم­اکنون اقدام نمایيم تا موجبات شادی و سرورِ پدران شرمنده و مادران درمانده و فرزندانِ غم­دیده را فراهم آوريم.

     همچنین کسانی که گوشت احسان می­ کنند، شایسته است دو نکته را مدّ نظر قرار دهند؛ اول اینکه: بر این اساس که خانواده­ های  فقرا اکثراً پر­جمعیت هستند، سعی کنند بسته ­های گوشت را کمتر از یک کیلو قرار ندهند. دوم اینکه: احسانِ گوشت، بهتر است از گوشت گوسفند یا گوساله باشد نه گوشت گاو. از حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) روایت شده است: «گوشت گاو درد است و شيرش درمان و گوشت گوسفند درمـان است و شيرش درد»[1]، امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) نيز فرمودند: «گوشت گاو بيمارى آرد، و روغنش شفا زايد و شيرش دوا باشد»[2]. حضرت امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز می­فرمايند: «مصرف زيادِ گوشت حيواناتِ وحشی و گاو موجب خشکاندن چشمه ­های عقل (کاهش عقل و انديشه) و سردرگمی در فهم و درک (ابهام و کندذهنی) و تحجّرذهنی (ديرفهمی و کاهش درک و فهم) و فزونی نسيان و فراموشی می­گردد»[3]. البتّه گوشت گاو در برخی موارد اثر دارويي دارد، همانطور که در حديث قدسی به نقل از امام محمّد باقر(عَلَيهِ­ السَّلام) آمده است: «همانا بنی اسرائيل از آنچه از پيسی* (برص) که برايشان اصابت نموده بود، به حضرت موسی(عَلَيهِ­ السَّلام) شکايت بردند و حضرت موسی(عَلَيهِ ­السَّلام) نيز به خداوند شکايت بُرد، پس خداوند بر او وحی نمود: امرشان کن به خوردن گوشتِ گاو با باقلا»[4]. گوشت شتر هم از گوشت­های مفید می­باشد، همانطور که رسول گرامی اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) فرمودند: «بر شما باد به خوردن گوشت شتر كه جز مؤمن، آن را نمى‏خورَد‏»[5]، البتّه ناگفته نماند که افراط در خوردن گوشت شتر دارای مضرّاتی خواهد بود.

     نکتة بسيار قابل توجّه اينکه: بطور کلّی در تعاليم عالية اسلامی، استفادة روزانه و مداومِ هر نوع گوشت، ولو گوشت­های مفيد، مضرّ و غيربهداشتی می­باشد، بطوری که حضرت امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «لا تَجْعَلُوا بُطُونَكُمْ مَقابِرَ الْحَيَوان‏»[6] شکم­هاي خود را قبرستان حيوانات قرار ندهيد.

     دوم: بنا به فرمودة استاد جوادی آملی که فرمودند: عقل است که آدم را به بهشت می‌بَرَد و جهل انسان را به جهنم می‌برد، توجه به این نکته ضروری است که جهل و نادانیِ جامعه را انفاق ­های فرهنگی اصلاح می­کند. آری، انسان برای ساختن بهشت، لازم است جهل را ریشه­کَن نمـاید و برای رشد فرهنگیِ اجتمـاع، نیاز به انفاق­های فرهنگی است.

    سوم: امسال هم به فضل الهی، همچون سال­های قبل در ایّام نوروزی، جلسة قرآن تعطیلی نخواهد داشت، لذا عزیزانی که به علّت محدودیت­های شغلی و درسی نمی­توانند در ایّام سال از جلسات قرآن استفاده نمایند، فرصت مناسبی در ایّام تعطیل برایشان فراهم می­شود که از مجلس قرآن که به فرمودة رسول خدا(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) باغی از باغهای بهشت است بهره ببرند. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) در جمع اصحاب فرمودند: «اِرْتَعُوا فی رِياضِ الْجَنَّةِ» در باغ­های بهشت گشت و گذار کنید، پرسيدند: باغهای بهشت چيست؟ فرمودند: «مَجالِسُ الذِّكْر»[7]، مجالسی که در آن خداوند ياد می­شود.

     چهارم: با تغییر ساعت رسمی کشور، شروع ساعت جلسة قرآن یک ساعت دیرتر از ساعت کنونی (ساعت چهار) خواهد بود.

     پنجم: دو آیة بعدی سورة مبارکة نساء آنچنان مهم است که بفرمودة استاد جوادی آملی غُرر آیات است و دو قانون مهّم و اساسی الهی و قانون همگانی می­باشد که تفسیر این آیات با ایّام خانه­ تکانیِ پایان سال مقارن شده است، ولذا شایسته است خواهران محترم در ایّام پایانی سال، با حضور در جلسة قرآن و استفاده از آیات حقّه، در کنار خانه­ تکانی ظاهری، به روح­ تکانی و جان ­تکانی معنوی بپردازند که از اوجب واجبات است و انسان به آن، نیازمندتر از خانه ­تکانی ظاهری است.

     همانطور که سابقاً نیز استفاده شده، شایسته است که خواهران محترم به احترام جلسة قرآن در روزهای چهارشنبه، و مربّیانِ محترم علاوه بر این روز، در روزهایی که خودشان جلسه دارند، تا زمان شروع جلسه، خود را با خانه ­تکانی و خرید و سایر کارهای سنگین خستـه نکنند، تـا در جلسة درس خسته و کوفتـه و خواب­ آلود نبوده و بتوانند بهره ­مندی کامل از حقایق حقّه را داشته باشند. یقیناً که با رعایت این امر، خداوند به روزهای دیگر هفته برکت و وسعت می­دهد.

     ششم: از روز چهارم فروردین و ایام عید نوروز، ایام فاطمیّة دوّم شروع می­شود. قابل توجّه است: با اينکه همواره در معرض امتحانات الهی قرار داریم، لکن در این ایّام که عزای مادرمان، حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها) با ایّام شادی و سرور عید مقارن گشته است، در معرض امتحان بالاتری قرار گرفته­ ایم و خدای سبحان نظاره­گر است که چگونه عمل می­کنیم «فَيَنْظُرَ كَيْفَ تَعْمَلُونَ»[8]. امید است به احترام شهادت مادرمان، با دقّت و توجّه و مراعات در این ایّام، قلب مقدّس آن بزرگوار را از خود خشنود و راضی گردانیم و از شفاعت کبرای آن حضرت بهره­ مند شویم.

     «بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ ­عصر(عجِّل­ اللهُ ­تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجیل بفرما. خداوندا! توفيق توبة حقيقی از تمام خطاها و قصورها و معاصی و گناهان به همة ما عنايت بفرما. پروردگارا! همة ما را آشنا و عامل به وظايفمان بفرما. خداوندا! همة ما را از شرّ نفس و شيطان و سقوط در ورطة هلاکت معنوی، مصون و محفوظ بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی ­الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

 

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- آسمان و جهان، ترجمه كتاب السماء و العالم بحار، ج‏6، ص235

2- مكارم الاخلاق، ترجمه مير باقرى، ج‏1، ص304

3- رسالة ذهبيّه، ص90

*یک اختلالِ تولید رنگ دانه است که در آن، در قسمتهایی از پوست، غشاهای مخاطی و شبکیّه تخریب شده‌اند، در نتیجه لکّه‌های سفید پوست در نواحی مختلف بدن ظاهر می‌شوند.

4-  اِنَّ قَوْماً مِنْ بَنی اِسْرائيلَ اَصابَهُمُ الْبَياضُ فَاُوحِیَ اِلى مُوسى اَنْ مُرْهُمْ اَنْ يَاْكُلُوا لَحْمَ الْبَقَرِ بِالسِّلْق‏ (کليّات احاديث قدسی، ص145).

5- مكارم­ الاخلاق، ترجمه ميرباقرى، ج‏1، ص305

6- شرح نهج­ البلاغه ابن ابی الحديد، ج1، ص26

7- عدة­الداعی و نجاح ­الساعی، ص253

8- مبارکة اعراف/129