با توجّه به این که هیچ آیه­ای از آیات قرآن کریم وجود ندارد که به نحوی از انحاء مربوط به تمام انسان­ها نباشد، لذا شایسته است که به هنگام تلاوت قرآن کریم، آیات الهی را خطاب به خودمان بدانیم، نه این که قسمتی از آیات را مربوط به یهود و نصاری، قسمتی را مربوط به کفّار و مشرکین یا منافقین دانسته و خود را مستثنی بدانیم. حضرت امـام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) به امـام حسين(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند:

«وَ اِذا مَــرَرْتَ بِــآيَــةٍ مَخْشِــيَّــةٍ

                                          تَصِفُ الْعَذابَ فَقِفْ وَ دَمْعَكَ تَسْكُب‏»[1]

     زمانی که به آیـة خشیت ­آوری رسیدی کـه عذاب را توصيف می­کند، پس بایست درحالی که اشک­هایت ریزان است. یعنی تعقّل و تفکّر کن که مبادا من هم در زمرة این گروه و گرفتار همین رذیله باشم و چنین سرانجام شومی شامل حال من نیز گردد. حال گرچه آیة شریفة مورد بحث هم خطاب به یهودِ معاند است، لکن درواقع تمام انسان­ها را که گرفتار رذیلة حسد و سایر اوصاف زشت و ناپسند می­باشند، دربر می­گیرد، همان­طور که خداوند متعال در مورد دیـگری دربـارة کسانی کـه امـوال خـود را ذخیـره کرده و از پرداخت خمس و زکـات و حقوق واجبـه خودداری می­کنـند، می­فرماید: «وَ الَّذينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَ الْفِضَّةَ وَ لا يُنْفِقُونَها فی سَبيلِ اللهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذابٍ اَليمٍ﴿34﴾ يَوْمَ يُحْمٰى‏ عَلَيْها فی‏ نارِ جَهَنَّمَ فَتُكْوٰى‏ بِها جِباهُهُمْ وَ جُنُوبُهُمْ وَ ظُهُورُهُمْ هذا ما كَنَزْتُمْ لِاَنْفُسِكُمْ فَذُوقُوا ما كُنْتُمْ تَكْنِزُونَ﴿35﴾»[2] همانـا کسانی که طـلا و نقره را جمع­ آوری می­کنند و انفاق نمی­کنند آن را در راه خداوند (از پرداخت حقوق واجبه و خمس و زکات آن شانه خالی می­کنند)، آنان را به عذاب دردناک بشارت بده، روزی که همین طلا و نقره­ ای کنز شده را در آتش داغ می­کنند و بر پیشـانی ­هایشان و بر پهلوهايشان و بر پشت­هایشان می ­چسبانند، (و گفته می­شود:) این است آنچه که جمع می­کردید برای خودتان، پس بچشید آنچه که جمع می­کردید. خداوند متعال، آیة شریفة مذکور را به یهود و نصاری یا مسلمان و غیرمسلمان مختص نکرده، بلکه می­فرماید هر کسی که چنین عملی انجام دهد، گرفتار عذاب الهی می­شود. خدای سبحان هر آنچه را که به انسان عطا فرموده است، او را با آنها مورد امتحان قرار می­دهد.

     در پـایان سال و آستـانة سال جدید قرار داریم، خانواده­­های پر­جمعیّتِ کم ­درآمد، که برای تهیّه ابتدایی­ ترین مایحتاج خود قدرت ندارند، وسیلة آزمایش و امتحان ما می­باشند، ولذا شایسته است که در مورد این آبرو­دارانِ ندار، احساس مسئولیّت نماییم. خداوندِ هفتاد مرتبه مهربان­تر از پدر و مادر، آیات مربوط به خیر و شرّ، هدایت و ضلالت، حق و باطل و بهشت و دوزخ را برای انسان مطرح فرموده و راه و چاه را مشخص می­فرماید تا در روز قیامت عذر و بهانه ­ای نداشته باشد. حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «وَ اِنَّ الْیَوْمَ عَمَلٌ وَ لا حِسابَ وَ غَداً حِسابٌ وَ لا عَمَلَ»[3].

     پس شایسته است که امروز در دنیا تلاش کنیم و از خود مراقبت نماییم تا در روز قیامت دچار پشیمانی و حسرت نگردیم و به سعادت جاویدان نائل شویم. خداوند متعال بهشت را جز برای بندگانش خلق نفرموده و بهشت را خادم آنان معرفی فرموده است و کیست که از خداوند وفادارتر به وعده­ هایش باشد؟ «وَ مَنْ اَوْفٰى‏ بِعَهْدِهِ مِنَ اللهِ»[4]. خدای سبحان می­فرماید: «وَ اُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقينَ»[5] بهشت به استقبال اهل تقوا می ­آید و حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) در مورد جناب سلمان می­فرمايند: «اِنَّ الْجَنَّةَ لَاَشْوَقُ اِلٰى سَلْمانَ مِنْ سَلْمانَ اِلَى الْجَنَّةِ وَ اِنَّ الْجَنَّةَ لَاَعْشَقُ لِسَلْمانَ مِنْ سَلْمانَ اِلَى الْجَنَّة»[6] بهشت به سلمان مشتاق‏تر و عاشق‏تر از سلمان به بهشت است‏. انسان خود با دست خود می­تواند خواه بهشت و سعادت جاویدان، و خواه دوزخ و شقاوت ابدی را برای خويشتن فراهم آورد، که هر دو ساختنی است، ولذا شایسته است که با مراقبت پیگیر و مستمر و ایمان و تقوا و اعمال صالحات، خود را از بهشت و سعادت جاویدان محروم نسازد.

     «بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ ­عصر(عجِّل­ اللهُ­ تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجیل بفرما. خداوندا! توفيق توبة حقيقی از تمام خطاها و قصورها و معاصی و گناهان به همة ما عنايت بفرما. پروردگارا! همة ما را آشنا و عامل به وظايفمان بفرما. خداوندا! همة ما را از شرّ نفس و شيطان و سقوط در ورطة هلاکت معنوی، مصون و محفوظ بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی ­الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- ديوان امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام)، ص46

2- مبارکة توبه/34و35

3- و همـانـا امروز عمل است و حسـاب نیست و فردا حساب است و عملی نیست (نهج­ البلاغه، خطبة 42).

4- مبارکة توبه/111

5- و نزدیک کرده شد بهشت برای پرهیزکاران (مبارکة شعراء/90).

6- همانا بهشت البتّه مشتاق­ تر است به سلمان از سلمان به بهشت و همانا بهشت البتّه عاشق­ تر است به سلمان از سلمان به بهشت (روضة الواعظين و بصيرة المتعظين، ج‏2، ص282).