در جلسات سابق قسمتی از اوصاف ناپسند یهود استفاده شد که عبارتند از رباخواری، سلطه­ طلبی، تکبّر، نژادپرستی، قضاوتِ نادرست، سازشکاری، دشمنی با مسلمین، انحصارطلبی، بخل و کینه، که آن­قدر، کینه نسبت به حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و مسلمانان در دلشـان وجود داشت کـه حتّی بـه سجـده در برابر بت­هـای بت­ پرستـان راضی شدند. انسان در قوس نزولی آن­چنان سقوط می­کند که پایین­تر از حیوان می­شود و در قوس صعودی آن­چنان صعود می­کند که هیچ مَلَک مقرّبی توان رسیدن به آن مقام را ندارد. استعداد رشد و تکامل معنوی در وجود انسان بی ­نهایت است. انسان با حُسن ­اختیار خود به مقامات عالیة معنوی نائل می­شود و با سوء­اختیار خود به ورطة هلاکت سقوط می­کند و تمام این­ها ساختنی است. انسان در روز قیامت، با چهره­ ای که با اعمالش فراهم آورده، محشور می­شود نه با چهرة ظاهری که به منزلة ماسک است. به عبارت دیگر در روز قیامت، صورت­ها به سیرت­هاست. انسان بـا همان ودایع خدادادی، گاهی چنان چهرة زیبایی برای خود می­سازد که حوریان در برابر آن رنگ می­بازند. از پيامبر گرامى(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) پرسيدند: هنگامى كه در بهشتِ پرطراوت و زيبا، خدمتگزارانِ مردم باايمان و عدالت‏ پيشه در اوج جمال و كمال هستند و در سپيدى و زيبايى و درخشندگى بسان مرواريدهايى نهفته در صدف مى‏باشند، در آن صورت خود بهشتيان چگونه خواهند بود؟ حضرت فرمودند: «وَ الَّذی نَفْسی بِيَدِهِ اِنَّ فَضْلَ الْمَخْدُومِ عَلَى الْخادِمِ كَفَضْلِ الْقَمَرِ لَيْلَةَ الْبَدْرِ عَلى سائِرِ الْكَواكِب‏»[1] به خدايى كه جان من در كف قدرت اوست سوگند كه برترى بهشتيان بر خدمت گزارانشان بسان برترى ماه شب چهاردهم بر ستارگان آسمان‏هاست. گاهی نیز همين انسان در اثر غفلت و با سوءاختيار خود، چهره­ای برای خود فراهم می­ آورد که بنا به روايات میمون­ها و خوک­ها از ایشان زیباترند «یَحْشُرُ بَعْضَ النّاسِ عَلٰی صُورَة تَحْسُنُ عِنْدَهَا الْقِرَدَةَ وَ الْخَنازیرُ»[2]. رسوایی روز قیامت بحدّی است که پیامبری چون حضرت ابراهیم خلیل(عَلَيهِ ­السَّلام) از آن، به خداوند متعال پناه می­برد «وَ لا تُخْزِنی‏ يَوْمَ يُبْعَثُون﴿87‏ يَوْمَ لا يَنْفَعُ مالٌ وَ لا بَنُونَ﴿88 اِلّا مَنْ اَتَى اللهَ بِقَلْبٍ سَليم﴿89»[3]. به راستی آیا بجا نیست که انسان با یک تعقّل و تفکّر و بازنگری در پروندة اعمال، خود را از منجلاب بدبختی خارج کند تا خداوند متعال هم او را یاری نمايد؟

     یهود، درحالی دارای چنین صفات زشت و ناپسندی شدند که خدای سبحان، استعدادهای درخشان و فطرت توحیدی برای نورانیّت یافتن در وجودشان قرار داده بود. امّا آنها نور فطرت را خاموش کرده و جنبة طبیعی و نفسِ سرکش امّاره را فعّال کردند. البتّه منظور، آن تعداد از یهودیان هستند که دارای رذایل اخلاقی و اوصاف ناپسند بوده و در برابر حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) ایستادگی کردند. تمام یهودیان، دارای این اوصاف زشت نیستند و عدّه­ ای بعد از روشن شدن حقایق، با توجّه به نشانه­ هایی که در کتـابشان آمده، ایمان آوردند و گروهی به مبارزه پرداختند. این ذمّ­ه ای خداوند در مورد یهودیانی است که در برابر پیامبر(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) ایستادند و مبارزه کردند؛ گرچه خطاب آیة شریفة مورد بحث به یهودیان است، ولی این صفات زشت و ناپسند در هر کسی که باشد اعم از یهودی یا مسلمان، مشمول عتاب پروردگار متعال خواهد بود.

 

1- بحارالانوار، ج8، ص102

2- محشور می­شوند (روز قیامت) بعضی از مردم بر صورتی که بوزینگان و خوکان از آن (صورت) زیباترند (کتاب «جلوه های خلقت» تألیف صدرالمتالهین شیرازی، ص172).

3- و خوار و رسوا مکن مرا در روزی که مبعوث می­شوند﴿87 روزی که نفع نمی­دهد مال و نه اولاد﴿88 مگر کسی که آيد به سوی خداوند با قلبی سالم﴿89 (مبارکه شعراء/87و88و89).